Partizan ozvaničio transfer Filipa Stevanovića u Mančester siti
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Mančester siti već je navikao da kupuje igrače u Srbiji, ali do sad nismo imali slučajeve da se oni afirmišu u engleskom klubu.

PROČITAJTE JOŠ

Matija Nastasić i Aleksandar Kolarov su kao već formirani igrači došli u Siti i ostavili solidan trag, dok su neki novi klinci još na svom razvojnom putu i imaju želju da to učine, ali je put uglavnom zaobilazan.

O tome je govorio nedavno i za Nova.rs Milan Kosanović, sportski direktor Vojvodine i nekadašnji saradnik Vladana Milojevića.

Tema je bila ponuda Sitija od četiri miliona za mladog Topića, koji na kraju nije završio u redovima Građana.

Siti je navikao da kupuje talente i šalje dalje na pozajmice, gde kroz kasnije transfere „obrće“ novac, ali ne žali ni kada ostane u minusu za nekog igrača.

„Sami znamo, koliko se realizuje transfer, toliko vrediš. Videli smo razne cifre, stvari, sigurno da je Topićev potencijal bio veliki, naravno, u tom momentu su druge bile okolnosti. Siti kupuje za budućnost i ima zadatak da ih prepravi za budućnost Sitija. Znamo svi, Siti kupi igrača za 50 i 100 miliona i tako rešava probleme, jure vrhunske rezultate. Ali Siti kupi igrače kojima rastu cene, eto, braća Ilić su kupljena, Ivan je već u Veroni i A reprezentativac je, njegov transfer je već na tri ili četiri puta od vrednosti koju je Zvezda dobila. Luka igra za Tvente i već se isplatila ta kupovina Sitija. A u tom momentu, Zvezdi su te pare značile puno, bio je to početak Zvezdinog razvoja. Danas su Zukić i Topić na ceni, ali kako će vredeti, zavisi od okolnosti i stvari, očekujem u budućnosti postignu nešto za Vojvodinu i da onda postignu dobar transfer za njih same, i za klub“, rekao je Kosanović tom prilikom.

Siti kupuje igrače i često ih ostavi na pozajmicama u klubu sa kojim se dogovara o transferu, a svojevremeno su Luka i Ivan Ilić završili u Sitiju za pet miliona evra.

Luka je odigrao 14 mečeva za Crvenu zvezdu, i to kao pozajmljen igrač, da bi onda u Bredi i Tventeu nastavio da gradi svoj karijerni put.

Ima 21 godinu i afirmisao se u Tventeu, ali nije realno da se vrati u Siti, u kom mu ugovor ističe u junu 2022. godine. Pozajmica u Tventeu ističe 30. juna 2021. godine, a nešto bolji put napravio je njegov brat Ivan.

On je 17. marta proslavio 20. rođendan i pozajmica Veroni pun je pogodak. Kalio se u Zemunu, Crvenoj zvezdi i Bredi, ali je dolazak u Italiju bio najbolji potez.

Postao je standardan član i važan šraf veznog reda Verone, to mu je donelo i poziv u reprezentaciju, uz lepe reči selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji ga ceni.

Foto:

Sa druge strane, Filip Stevanović je ove godine postigao četiri gola u Superligi na 24 meča, nije bio u fokusu kao pre prodaje, ali je ranom eksplozijom, brzinom i kvalitetima potvrdio da je prototip igrača kog „jure“ jaki klubovi.

Debitovao je u Superligi za 1. tim sa samo 16 godina, dva meseca i 14 dana, prvi zvanični gol je dao u kvalifikacijama za Ligu Evrope, pa je postao najmlađi strelac u internacionalnim takmičenjima iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Prošao je kroz mlađe pogone reprezentacije, još u vreme Zorana Mirkovića je dobio šansu da stane uz rame seniorima posle prvog profi ugovora, ali je ozbiljan proboj napravio tek kod Sava Miloševića.

Gardijan ga je 2019. stavio na listu 60 najtalentovanijih igrača rođeni 2002. godine, a Filip je sa Sitijem potpisao do juna 2025. godine uz transfer od 6.5 miliona evra.

Ipak, vrlo je verovatno da će i njega čekati nova pozajmica, s obzirom na to kako Siti posluje i radi, sa apetitima da ima „gotove“ igrače odmah na raspolaganju u borbi za trofeje.

Svakako, i Stevanović će imati priliku da napravi odskočnu dasku poput mnogih prethodnika, na primer u Holandiji, koja se pokazala kao dobra podloga za ofanzivne fudbalere.

Takvu sudbinu doživeo je Slobodan Tedić, koji je otišao u Cvole, posle prodaje iz Čukaričkog.

Momak rođen u Podgorici zvanično je postao igrač Sitija za tri miliona evra 1. januara 2020. godine, ugovor sa Englezima ima do 30. juna 2024. godine, a 30. juna ove godine završava mu se pozajmica.

Odigrao je 12 mečeva i postigao dva gola, izvesno je da će ipak sreću opet potražiti van Sitija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare