Foto: Pedja Milosavljevic

Dragan Stojković Piksi na putu je da postane 13. selektor Srbije u poslednjih 15 godina pa ne bi bilo loše da se njegovim imenovanjem stavi tačka na selektorsku vrtešku na Terazijama 35.

Od osamostaljenja Srbije 2006. godine, Fudbalski savez luta u izboru selektora.

Bilo je tu trenera koje je pregazilo vreme, trenera sa nikakvim iskustvom, trenera koji su pokazali potencijal pa brže bolje smenjeni, ali niko nije dobio šansu na više od godinu i po dana dana.

Mnogi fudbalski savezi odavno su prestali da angažuju selektore kako naiđe novi ciklus kvalifikacija, pa ne bi bilo loše da se ta praksa u Fudbalskom savezu Srbije zaustavi sa Draganom Stojkovićem.

PROČITAJTE JOŠ

Selektorski posao je u međuvremenu postao mnogo složeniji od tek pukog biranja 23 igrača i igranja utakmica u kvalifikacionoj grupi.

Od 2006. godine do danas na klupi Srbije gledali smo Havijera Klementea, Miroslava Đukića, Radomira Antića, Vladimira Petrovića, Sinišu Mihajlovića, Dika Advokata, Ljubinka Drulovića, Radovana Ćurčića, Slavoljuba Muslina, Mladena Krstajića, Ljubišu Tumbakovića i Iliju Stolicu.

Od 12 selektora koji su vodili reprezentaciju Srbije samo su Radomir Antić i Slavoljub Muslin uspeli da izbore odlazak na jedno od dva najveća takmičenja nakon što su odveli Srbiju na Svetsko prvenstvo 2010. i 2018. godine.

Muslin doduše nije imao tu čast da tim vodi na Mondijalu, iako je plasmanom to zaslužio.

Dugoročan i neometan rad osnov je za neki budući uspeh reprezentacije, dovoljno je pogledati šta su poslednjih godina u fudbalu napravile zemlje poput Islanda ili Velsa.

Nemačka je, primera radi, od 1926. godine do izbora Joakima Leva za selektora (2006.) smenila tek devet selektora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar