Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije savaldali su Irsku sa 3:2 (1:1) u prvom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i tako razbuktali snove navijača o plasmanu na Mundijal. Do krajnjeg cilja su i dalje daleko, ali nema nikakve dileme da će se po ovi pet stvari pamtiti debi Dragana Stojkovića Piksija kao selektora.

Najavio je strateg „orlova“ da od fudbalera „želi art, da dominiraju na terenu“, da igraju napadački i atraktivno, za gol više.

PROČITAJTE JOŠ

I ni po čemu od te filozofije nije odstupio, sve principe koje je želeo igrači su ispoštovali, pa iako je sistem daleko od konstruisanog prvi obrisi nam vraćaju nadu da bismo ponovo mogli da vidimo Srbiju na nekom velikom takmičenju.

TRI ASISTENCIJE DUŠANA TADIĆA

Najbolji igrač Srbije godinama unazad i čovek oko koga se sve vrti u igri Srbije.

Protiv Irske je prikazao pravu fudbalsku poeziju, upisao je tri asistencije, servirao gol Vlahoviću, razbudio Aleksandra Mitrovića i bio pravi autoritet na terenu.

Magija u kopačkama Tadića oduševila je sve navijače, a pokazao je da može na više različitih načina da bude pretnja po gol rivala.

Sada sledi još veći izazov protiv Portugala u subotu od 20.45, a navijači sada opet sa nestrpljenjem čekaju mečeve reprezentacije.

Sve mečeve reprezentacije Srbije moći ćete da gledate ekskluzivno na Nova S.

Foto: Starsport

MITROVIĆ IZJEDNAČIO REKORD

Aleksandar Mitrović stigao je do 38 golova u dresu reprezentacije Srbije i po tome se izjednačio sa Stjepanom Bobekom, koji je do juče bio samostalni rekorder. Mitrogol je u tome uspeo za 62 meča, dok je Bobek odigrao jedan više u dresu reprezenetacije.

Srpski napadač je u poslednje vreme otpisan u Fulamu, iako je prošle godine bio najbolji strelac Čempionšip sa 26 golova, a nakon koronavirusa i incidenta sa Lukom Milivojevićem kada su prekršili izolaciju, trener Skot Parker gotovo i da ne računa na njega.

Ipak, Stojković je verovao u njega, a napadač je to već vratio sa dva pogotka. Prvi je bio prava fudbalska poslastica lob udarac van kaznenog prostora, dok je drugi postigao glavom u svom stilu – za pola metra je bio viši od dva defanzivca rivala.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

DEBITANTI RAČIĆ I GAJIĆ

Šokirali su se mnogi kada su videli neočekivanu startnu postavu Srbije za meč sa Irskom. Najviše pažnje privukla su imena dvojice debitanata Uroša Račić, veziste Valensije, te Milana Gajić, koji brani boje Crvene zvezde.

Račić je opravdao poverenje selektora, bio je bolji od dvojice centralnih/defanzivnih veznih igrača, a davao je pravi ritam igri Srbije. U momentima kada nisu uspevali da probiju bedem Irske, menjao bi stranu tako pravio višak i dovoljno prostora da saigrači probiju rivala.

Gajić nije bio na najvišem nivou, možda i zbog pritiska debija, ipak zlatni „orlić“ sa Novog Zelanda je i dalje budućnost reprezentacije, a našao se i pomalo van pozicije jer je držao čitavu desnu stranu.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

PRVENAC PIKSIJA

Sve oči javnosti bile su uprte u Dragana Stojkovića Piksija, preuzeo je sve na sebe i tako skinuo pritisak sa igrača.

To je omogućilo igračima da igraju slobodnije i da kontrolišu dešavanja na terenu.

Nije Srbija briljirala, nerealno bi to bilo i očekivati od ekipe koja se okupila samo dva dana pred ovaj meč, ali je pokazala obrise tima koji bi mogao da se bori za direktan plasman na Mundijal.

Ipak, utisak je i da je Stojković svesno štedeo neke igrače i čuvao ih zbog napornog ritma jer u sledećih šest dana treba da odigraju i meč sa Portugalom (Subota, 20.45) i Azerbejdžanom (utorak, 18.00).

Iskoristio je sve četiri izmene, a ujedno i sakrio karte pred meč sa aktuelnim evropskim šampionom.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

PAVLOVIĆ ZAKRPIO DEFANZIVU

Strahinja Pavlović bio je najbolji od tri štopera naše selekcije. Nikola Milenković je možda odigrao i najgori meč u dresu Srbije, grešio je u postavljanju, a nakon greške kod prvog gola uvukla se nesigurnost. Usled toga je često pravio greške i prilikom dodavanja.

Sa druge strane, Stefan Mitrović je napravio ozbiljan kiks koji je Srbiju koštao drugog gola.

Na visokom nivou bio je Pavlović koji je uspevao da zakrpi greške saigrača, ali je bio i najaktivniji u izgradnji napada. Pokušavao je da iznese loptu ili da dugim loptama potraži slobodnog saigrača.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Orlovi“ su uspešno započeli kvalifikacije, ali su od cilja i dalje veoma daleko. Igra ohrabruje, ali i dalje ne ostavlja bez daha. Sasvim dovoljno da svi jedva čekaju da ponovo pogledaju meč Srbije, već u subotu ćete moći  direktno i eksluzivno na Nova S da gledate meč protiv Portugala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar