Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Fudbaleri Srbije pobedom su počeli kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru. Na domaćem terenu je sa 3:2 savladana Irska, ali je ostalo kao utisak nekoliko stvari koje će Dragan Stojković Piksi morati da rešava posle svog debija na klupi "orlova".

Što bi se reklo narodski, u hodu. Prva takva stvar koja nam upada u oči je disparitet i razlika kvaliteta ofanzivne linije i veznog reda, ali i odbrana koja je na mahove delovala vrlo nesigurno.

U prvom poluvremenu meča sa Ircima videlo se da Uroš Račić i Saša Lukić zajedno čine vrlo pasivan tandem koji ne povezuje odbranu sa napadom kako bi trebalo.

PROČITAJTE JOŠ...

Nesnađen je bio i Milan Gajić, inače vrlo dobar igrač. Nije odigrao u skladu sa onim što ume i kad se tri igrača koja nisu u elementu nađu praktično u liniji poprečno, to onda za posledicu ima vrlo spore napade i ofanzivnu liniju zaključanu negde u bunkeru Irske.

Irci su znali da idu na kvalitetnijeg rivala i kontre su im bile jasno opredeljenje. Problem je što je Srbija i u odbrani odigrala loše tamo gde je najmanje trebalo.

Stefan Mitrović je odigrao horor veče i bio je kriv za dva gola, dok je njegov prezimenjak iz napada Aleksandar režirao na drugoj strani terena dva gola za Srbiju. Između se našao briljantni Dušan Tadić, koji je na terenu „prodisao“ kad je video malo prostora.

I kad nije bio prinuđen da vuče loptu korak po korak dok razbija glavu šta će sledeće uraditi, jer kretanja nema nigde. Kada se igra ubrzala, našao se kao svoj na svome i upisao tri asistencije, onako kako to radi i u Ajaksu.

Opravdao je kapitensku traku, što nažalost u odbrani po Tadićevom izlasku nije uradio i Stefan Mitrović. Bilo kako bilo, Srbija je pobedila, tri boda su za slavlje, ali i za nauk, jer već za vikend na isto mesto dolazi daleko kvalitetniji rival – Portugal, koji neke propuste sigurno neće praštati.

Marko Dmitrović – Najglasniji na terenu u prvih 15 minuta, stalno je pokušavao da obodri svoje saigrače i potera ih napred, jer su Irci uglavnom bili povučeni pa nije imao posla. Primio je gol iz situacije iz koje nije mogao da uradi mnogo šta. Slično je bilo i kod drugog gola i kiksa Stefana Mitrovića – 6.0

Stefan Mitrović – Kiksnuo je kod oba gola Irske, kod jednog posredno i delimično, kod drugog direktno. Sigurno je izneo loptu iz svog kaznenog prostora u 15. minutu, iako je bilo više protivničkih igrača oko njega, bez panike. To je bila jedna od retkih dobrih reakcija, jer je već tri minuta kasnije pored njega lako prošao Kalum Robinson kada je centrirao za gol Brauna. Rizično je startovao na početku drugog poluvremena, na granici penala, onda je u 59. minutu nepreciznim dodavanjem umalo otvorio kontru rivala, što je uradio i u 64. minutu. U 87. je odigrao očajno loptu probao da doda glavom loptu Dmitroviću i Kolins je dao gol. Nije ulivao poverenje pozadi, iako je igrao centralno i nosio kapitensku traku posle izlaska Tadića – 5.0

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Strahinja Pavlović – Dobar skok posle centaršuta iz kornera na početku utakmice, ali kada se otvorila kontra Iraca u sedmom minutu, nakratko je izgubio svog čoveka iz vida i probao da rizično preseče pas ka momku koji mu se ubacivao iza leđa. Da je u napadu bio neko brži ili spretniji, šansa bi bila stopostotna. Kako je meč odmicao forma mu se popravljala, sve više je izlazio napred u maniru Serhija Ramosa i bio je siguran sa loptom, samim tim najbolji u poslednjoj liniji. Otvarao je polje igre nekolicinom dodavanja, izašao je i do šesnaesterca Iraca i probao sam da završi akciju udarcem posle sata igre – 7.5.

Nikola Milenković – Dva dobra skoka u odbrani, jedan čvrst duel i solidan pokušaj posle kornera. Često je izlazio napred pa su u zadnjoj liniji ostajali sami Mitrović i Pavlović. To guranje sa Lukićem i Gajićem na malom prostoru oko centra igrališta u polju Irske nije vodilo ničemu, pa se više puta i Tadić vraćao tu. Kasnije se povukao više ka sredini da bi stabilizovao odbranu i popunio rupe – 7.0.

Uroš Račić – Mekano je probao da zadrži loptu, pa je na početku bio tvrdo fauliran. U 27. minutu poslao rizičan pas unazad koji, srećom, nije ozbiljnije kažnjen. Osim toga, delovalo je kao da kasni uvek bar za korak kada bi Irci krenuli u kontre, a u kreaciji nije briljirao. Njegova komfor zona u napadu su šutevi sa distance, kojih ovde nije imao, pa nekako kao da se našao na „ničijoj zemlji“ između odbrane i napada. Izašao je u 63. minutu kada je ušao Nemanja Maksimović i to se ispostavilo kao dobar potez selektora – 5.5.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Filip Mladenović – Njega je Braun nadskočio kada je postigao pogodak. Nije imao mnogo lopti na levoj strani, ali jednu koju je dobio pretvorio je u dobar pas za Tadića, a ovaj u još bolju asistenciju za Vlahovića. Mladenović je tad probao da odigra iz prve i uradio je ono što je malo ko iz tabora Srbije činio u prvih 45 minuta. U nastavku je zamenjen i na terenu se našao Filip Kostić – 6.0

Filip Kostić – Otvorio je malo prostor po krilu kad je ušao i odmah je stvorio jednu priliku. Igralo se brže, atraktivnije i u krajnju ruku efikasnije u nastavku meča – 6.5.

Saša Lukić – Utisak je da je i on poslao previše lopti pozadi, pa ta linija koja je trebalo da povezuje odbranu i napad nije bila dobra i onda je Tadić morao da pokriva desno deo u vezi koji je trebalo da pripadne Lukiću. U 36. minutu je izgubio loptu i otvorio kontru rivalu koja je odbranjena u zadnjoj liniji. Na startu drugog poluvremena je imao idealnu situaciju da sa 16 metara zatrese mrežu i nije to uradio. Mogao je i bolje – 6.0.

Milan Gajić – Sa njegove strane je u više navrata lopta išla iz faze napada ka Dmitroviću, nije bilo brzine koja bi probila to krilo. Ubacivao se sporadično napred, ali ne na mesta odakle bi mogao opasnije da zapreti, pa su ta ubacivanja bila nesuvisla. Posao koji inače u Zvezdi radi dobro, ovde mu nije „legao“, pa u napadu nije bio efikasan kako ume. U nastavku je imao jedan solidan centaršut i ofsajd 5.5.

Foto: Starsport

Dušan Tadić – Het-trik asistencija! Bio je u početku često iza Gajića, koji je desno bio istureniji, pa je Dušan najopasniji bio posle tri centaršuta iz kornera i nekoliko lepih driblinga u prvom poluvremenu. Pokrivao je doslovce celu desnu stranu i više puta se vraćao unazad u odbranu. Asistirao je za gol Vlahoviću i bio jedan od najaktivnijih, mada je povremeno možda mogao da traži i brža rešenja. Iz kornera je u prvoj utakmici za Piksija, umalo i dao gol kao Piksi, ali je golman Travers uspeo da odbrani. Ni u nastavku nije posustao i mogao se zateći i 30 metara od gola Srbije i desetak metara od gola Irske. Tek kad mu se polje napada malo otvorilo pokazivao je šta ume i asistirao je još dvaput. Najbolji pojedinac Srbije – 9.5.

Foto: Starsport

Dušan Vlahović – Dao je gol u 40. minutu. Dobijao je šanse na kašičicu, ali iz onoga što mu je stizalo, to je koristio. Posle centaršuta Tadića u ranoj fazi utakmice probao je iz prve sa prve stative, potom je još jednom probao bez oklevanja glavom ali je tek pred poluvreme dobio upotrebljivu loptu iz brže akcije, prve na meču i to je pretvorio u gol. Uvek je vrebao na ivici ofsajda, gađao je da se nađe u prostoru između dvojice defanzivaca. Probao je glavom posle 60-ak minuta i iz prilika koje su se ukazivale, bio konstantna opasnost. Zamenio ga je Luka Jović u 81. minutu – 8.5.

Filip Đuričić – U prvih dvadesetak minuta bila je jedna dobra akcija za njega, nekoliko puta je menjao stranu i prelazio desno. U drugom delu prvog poluvremena je imao dve solidna pokušaja u završnih pet minuta, bio je agilniji kad se malo povukao ka sredini i odatle ubrzavao tranziciju. Borbenost je, reklo bi se, bila njegova osnovna karakteristika tokom perioda koji je proveo na terenu. Zamenio ga je Aleksandar Mitrović – 7.5.

Foto: Edvard Nalbantjan/Starsport

Aleksandar Mitrović – Za desetak minuta je pokazao šta ume. Dao je dva gola iz dve krštene šanse i na dva različita načina. Prvi veoma efektnim lobom kad je u deliću sekunde video da Travers ne može da se vrati na liniju, a drugi udarcem glavom. To je tačno ono što je falilo Vlahoviću i Stojković je to prepoznao. Dušan se odlično snalazio na zemlji, ali nekoliko visokih lopti nije mogao da iskoristi. Mitrović nije najbrži igrač na terenu, ali kada dobije priliku, ume da je reši – 8.5.

Nemanja Maksimović – Imao je dobar pas u 80. minutu kada je mogla da bude opasna šansa za Srbiju. Ušao je kao zamena umesto Račića i efekat se video. Više prostora u sredini, manje komplikacija i vraćanja nazad. To je delom i njegova zasluga. „Kampovao“ je napred u napadima i dobro poslušao selektora koji traži gol više – 6.5.

Nemanja Gudelj – Nije mnogo vremena proveo na terenu, niti je imao zapaženiju ulogu u ali je veoma dobro pratio rivale i pokrivao prostor na zadnjem veznom. Imao je šansu da u kontri uposli saigrača 6.0.

Luka Jović – Zamenio je Vlahovića na terenu, ali nije imao veći učinak – bez ocene.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar