Foto: Starsport

Plasman Partizana u Ligu Evrope bio je jedini spas za klub i jedina svetla tačka na kraju (pre)dugačkog tunela. Ipak, ništa od toga nakon što je belgijski Šarlroa u trećem kolu kvalifikacija "spustio rampu" crno-belima posle produžetaka, golom Rezeja iz slobodnog udarca.

Kraj! Nema dalje. A situacija je teška, preteška. Dug raste, a prihoda nema na vidiku…

Efektan pogodak iz 108. minuta raspršio je u parampardčad evropske nade Partizana, koji je sada u ozbiljnoj dubiozi, zbog činjenice da je ostao bez grupne faze najmasovnijeg tamičenja, koji je bio jedini siguran izvor finansiranja u ovim teškim vremenima.

PROČITAJTE JOŠ

Jasno je da je koronavirus svuda u svetu napravio haos, nema navijača na stadionima, samim tim ni prodatih ulaznica, klubovi u Srbiji ne žive od TV prava za Superligu, pa je plasman u Ligu Evrope za Partizan bio neminovan, kako bi klub mogao da nastavi, koliko-toliko normalno da funkcioniše.

Slabo se prodaju i dresovi, marketing je praktično stao zbog pandemije…

Posle odlaska Sava Miloševića, vratio se Aleksandar Stanojević s dva ključna cilja – da vrati titulu u Humsku posle tri sušne sezone i da izbori s ekipom učešće u Evropi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ovo drugo nije obistinilo, pali su Sadik, Suma i drugovi već na drugoj prepreci, otkako ih je preuzeo novi-stari trener. Prethodno su na jedvite jade eliminisali „jaki“ Sfintul iz Moldavije, golom Natha iz penala i to tokom produžetka.

E, pa isti ti produžeci su sada bili kobni po Partizan u Belgiji. Šarlroa je opravdao ulogu favorita, a crno-beli su u meč ušli bojažljivo, što je rezultiralo ranim golom domaćina.

Ipak, ulazak Sejdube Sume doneo je potrebnu energiju i izjednačenje u 53. minutu, ali je to bilo sve od uspavanog giganta iz Humske.

Sudbinu vicešampiona Srbije zapečataio je Rezej, efektnim golom iz prekida uz pomoć stative, što je bio kraj svih nadanja da Partizan može do poslednjeg stepenika i dvoboja s poljskim Lehom, koji je uništio Apolon nasred Kipra – 5:0.

Uzimajući u obzir igru crno-belih i sve ono što je Leh pokazao na Kipru, možda je i bolje što se ovako završilo… Možda je to surovo, ali, treba pogledati istini u oči.

I moraju to što pre da urade u Humskoj, da stave prst na čelo svi! Počev od predsednika Milorada Vučelića, preko generalnog direktora Miloša Vazure i potpredsednika Vladimira Vuletića, pa sve do trenera Stanojevića.

Partizan ima ozbiljan igrački kadar, iskusne fudbalere s ozbiljnim platama, a teško da će ta finansijska konstrukcija moći da izdrži do kraja sezone, sada kada nema Lige Evrope, u odnosu na prethodnu sezonu, kada je malo nedostajalo da crno-beli obezbede i da prezime na evrosceni.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Korona i dalje gospodari planetom, jasno je da nije pošteđen ni sport, što dodatno otežava i ovako katastrofalnu finansijsku situaciju u Humskoj, s obzirom na to da je APR u avgustu mesecu saopštio da je FK Partizan u minusu 31 milion evra, pre prodaje Strahinje Pavlovića Monaku.

„Slavina je zavrnuta“, nema prihoda od UEFA, gde bi samo plasman u Ligu Evrope ubrizgao finansijsku injekciju od pet miliona evra „bolesniku iz Humske“. Ovako, bolesnik će na aparate, pa dokle dogura.

Vrlo je verovatno da će uprava posegnuti za očajničkim potezom, i da će prodati Umara Sadika, „zlatnu koku“, za kojeg su odbijane ponude iz perioda kada je trener bio Milošević u iznosu između 10 i 12 miliona evropskih novčanica.

Da stvar bude još gora za Partizan i sve kojima je crno-bela boja u srcu, je što je Crvena zvezda posle uspostavljene dominacije i tri vezane titule, i sada šest koraka ispred Stanojevićeve čete, a s obzirom na to kako igraju jedni i drugi u Superligi, teško je očekivati da će se stvari drastično promeniti, i da će crno-beli prestići ljutog rivala.

Karta na koju bi možda mogli da zaigraju, jeste upravo Evropa. U slučaju da se Zvezda plasira u Ligu Evrope i da eliminiše Ararat u Jermeniji u tom jednom meču, ekipa Dejana Stankovića morala bi da se „troši“ na tri fronta, što bi mogao da iskoristi Partizan koji ima obaveze isključivo u Superligi i Kupu Srbije.

Nije sve tako crno…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare