Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan i Crvena zvezda će u nedelju od 18.00 igrati 165. večiti derbi, jedan od najiščekivanijih u novijoj istoriji.

Odlične igre dva naša najveća kluba na početku sezone i rezultati u Evropi dodatno podgrevaju atmosferu za najznačajniju utakmicu srpskog fudbala.

Partizan ulazi posle perfektnog starta u prvenstvu, najboljeg u 21. veku i sa dva boda prednosti u odnosu na najvećeg rivala. Sa druge strane brda su posle početnog kiksa u Superligi i neplanirane eliminacije iz kvalifikacija za Ligu šampiona pronašli pravi ritam i sa optimizmom ulaze u predstojeći duel.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što će ovaj derbi razlikovati od svih prethodnih jeste činjenica da će po prvi put ekipe u međusobni duel ući posle pobeda u grupnim fazama evropskih mečeva.

Crvena zvezda je na svom stadionu bila bolja od portugalske Brage sa 2:1 u pravom taktičkom ratu, dok je Partizan prekinuo lošu tradiciju srpskih klubova na gostovanjima na Kipru i pobedio Anortozis sa 2:0 i napravio veliki korak ka proleću u Evropi.

Nismo često u prošlosti imali priliku da gledamo večite rivale u isto vreme u evropskim takmičenjima kada je grupna faza u pitanju, a kamoli da se radujemo njihovim pobedama istovremeno.

Protekle sezone, crno-beli nisu bili u prilici da igraju u grupnoj fazi Lige Evrope jer ih je u trećem kolu kvalifikacija zaustavio belgijski Šarloa, dok je Crvena zvezda igrala evropsko proleće i posle velike bitke eliminisana je od Milana u dramatičnom dvomeču.

U sezoni 2019/2020 oba naša predstavnika su igrala grupnu fazu evropskih takmičenja, a derbi je i tada došao posle prvog kola po grupama.

Crvena zvezda je igrala u Ligi šampiona i u prvom kolu doživela poraz na gostovanju od Bajerna sa 3:0, koji će kasnije te godine postati prvak Evrope u takmičenju koje je završeno posle pauze od korone.

Partizan je u Ligi Evrope na svom terenu odigrao 2:2 protiv AZ Alkmara, što će, ispostaviće se kasnije, biti ključ za dramatičnu eliminaciju.

U derbiju koji je usledio, Partizan je na svom terenu bio bolji sa 2:0.

U sezoni 2018/2019 crno-beli su ponovo propustili priliku da uđu u grupe Lige Evrope jer je Bešiktaš bio nepremostiva prepreka, dok je njegov rival konačno stigao do istorijskog plasmana u Ligu šampiona u kojoj je te sezone u Beogradu srušen kasniji evropski prvak Liverpul.

Sezonu pre toga, oba tima su uspela da se plasiraju u grupnu fazu Lige Evrope, a derbi je te godine igran odmah po završetku kvalifikacija.

Partizan je do grupa stigao posle velike pobede protiv Videotona u Mađarskoj u revanšu sa 4:0, dok su crveno-beli u spektakularnom dvomeču eliminisali Krasnodar pobedom u revanšu od 2:1, čime je krenula serija velikih evropskih rezultata posle decenijskog posta.

Tada su oba tima u međusobni duel ušla posle evropskih pobeda iz kvalifikacija, a na stadionu „Rajko Mitić“ je odigran derbi za zaborav koji je završen bez golova.

Godine koje su prethodile toj sezoni bile su sušne za najtrofejniji srpski klub kada je Evropa u pitanju. Zvezda je takmičenje završavala u kvalifikacijama, često i u ranijim rundama, pa je takmičenje po grupama bila nemoguća misija.

Pre toga su poslednji put u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja fudbaleri Crvene zvezde igrali u takmičenju koje se zvalo UEFA Kup u sezoni 2007/2008 i koje se igralo po grupama od pet timova i sa četiri meča za svaku ekipu. Dva puta kod kuće i dva puta na strani na osnovu žreba.

Crveno beli su doživeli sva četiri poraza, između ostalog i do Bajerna u Beogradu sa 3:2 kada je svet po prvi put video majstorije Tonija Krosa.

Partizan je te godine zaustavljen na samom startu kada je diskvalifikovan zbog navijača, uprkos činjenici da je bio bolji od Zrinjskog iz Mostara.

Zvezda je u UEFA Kupu po tom formatu igrala i dve sezone ranije, kada je nesrećno propustila priliku u poslednjem kolu protiv Strazbura da obezbedi proleće u Evropi.

Zvezda kaznila Gobeljića zbog skidanja šortsa u derbiju
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Navijači Partizana se ni te sezone u Evropi neće rado sećati, jer su nakon ispadanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Artmedije posle penala, doživeli fijasko i protiv Makabi Petah Tikve u popravnom u kvalifikacijama za UEFA kup.

Crno-beli su pomenuto takmičenje igrali u grupnoj fazi sezonu ranije, ali do grupa nije stigao njihov najveći rival.

I tu se istorija završava, jer se pre toga u grupama moglo igrati samo u Ligi šampiona, dok se Kup UEFA isključivo igrao na eliminacije, pa nije ni bilo moguće da gledamo dve ekipe u grupnoj fazi.

Zato će predstojeći derbi imati dodatnu draž, jer će po prvi put ekipe igrati posle značajnih evropskih pobeda koje im daju realnu šansu da prezime u Evropi.

Možda bi zahvaljući tome mogli da se nadamo i da ćemo u sledećem derbiju na proleće, gledati sudar dva učesnika evrokupova.

Možda je ovo sezona za pisanje istorije.

BONUS VIDEO Aleksandar Stanojević pred večiti derbi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram