Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Fudbaleri Crvene zvezde na pragu su 32. šampionske titule, ili 31. za navijače Partizana. Ipak, iako postoje sporenja oko titule iz 1946. godine, crveno-beli su i bez nje došli do treće zvezdice iznad grba, ali i dalje postoje sporenja.

Prethodni potpredsednik Partizana, Vladimir Vuletić, vodio je borbu da se ospori titula Crvene zvezde iz 1946. godine, ali mu nije uspelo.

Prvo je u Hrvatskoj priznata titula Hajduku iz 1946. godine, a onda se i Crvena zvezda javila FSS-u, pošto se tada šampionat igrao na nivou republika.

PROČITAJTE JOŠ

Hajduk i Zvezda su imali tu sreću da su tada pripadali Hrvatskoj i Srbiji, a praznih šaka ostao je, na primer, Spartak iz Subotice, jer se prvenstvo za pokrajinu Vojvodinu igralo posebno.

Zbog posledica rata, prva posleratna sezona nije igrana na saveznom nivou već po republikama.

Pobednicima je nagrada bila učešće u Prvoj ligi Jugoslavije koja je formirana sledeće sezone. Stoga se takmičenje 1946. moglo smatrati kvalifikacijama, ali su Hajduk i Zvezda zbog teritorijalnog okvira svojih liga došli do još jedne titule naknadno.

Partizan se borio da ospori tu titulu dok je Vuletić bio u upravi, ali, i bez nje, Zvezda je svakako prevazišla cifru „30“ i došla do titule koja donosi treću zvezdicu grbu.

Sada napada zvanično 32. titulu prvaka, ali i pored toga, Partizan je spreman i da sebi skine zvezdice, kako ne bi objavljivao grb večitog rivala sa tri zvezdice iznad grba.

Tako je bilo i na semaforu stadiona u Humskoj kada se igra večiti derbi, tako je bilo i na društvenim mrežama na zvaničnom nalogu kluba.

U svim objavama u vezi sa večitim derbijem, oba kluba su predstavljena bez potpunog amblema i lovorika koje donosi dvocifreni broj titula.

Kasnije, Partizan je vratio dve zvezdice svom grbu, u najavama, prenosima i odjavama superligaških okršaja.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare