Foto: Reuters/John Sibley/Guliver

U Evropi se bura ne stišava zbog formiranja Superlige, ali je broj od 12 klubova do utorka uveče prepolovljen i ideja elitnog, zatvorenog takmičenja je gotovo izvesno - prošlost.

PROČITAJTE JOŠ

Nije trajala bogzna kako dugo, tek dva dana, jer je plan o formiranju Superlige Evrope objavljen u nedelju uveče. To je izazvalo šok i potrese u svetu fudbala, zbog kojih su reagovali i navijači, ali i UEFA i FIFA.

Pritisci na šest engleskih i po tri italijanska i španska kluba bili su preveliki, pa su Englezi odlučili da se povuku. Redom su pred ponoć to radili Mančester junajted, Liverpul, Arsenal i Totenhem, a nešto ranije je istupio i Mančester siti.

Fudbalski insajderi javljaju da je pitanje trenutka kada će odustati i Milan i Čelsi, pa je jasno da je sistem Superlige neodrživ.

Jedni ocenjuju to kao pobedu fudbala nad kapitalom i moći najbogatijih, a drugi kao pitanje oko koga se, kao retko kada, sjedinio ogroman broj ljudi.

Da Superliga ne prija ni igračima, pokazali su kapiteni Premijer lige, Jirgen Klop, Pep Gvardiola i brojne druge ličnosti iz sveta sporta i van njega, pa se čini kao da je za Superligu bila tek nekolicina pojedinaca.

Mančester junajted je ostao bez Eda Vudvorda, pisalo se o pritiscima na Florentina Pereza i Andreu Anjelija, a Arsenal je svojim saopštenjem jedini priznao grešku i uputio izvinjenje.

Sve u svemu, zanimljiv dan je za nama i  mnoge stvari koje su se dešavale mogli ste da pratite u blogu i možete da ih vidite u nastavku teksta.

Možda još nije zvanično što se tiče Čelsija, ali je u pripremi

Tako javlja Fabricio Romano, poznati fudbalski insajder koji kaže da su „plavci“ igrali sa Brajtonom i da će ići tragom ostalih evropskih klubova.

Juventus, Milan, Atletiko i Barselona za sada se nisu oglašavali zvanično i možda će to uraditi u sredu.

Džejmi Karager kazao šta misli jednom u nizu umrlica Superlige…

Otpade i Milan!

Tako bar javlja Atletik, italijanski klub je novi koji je otkazao učešće u Superligi Evrope, čeka se samo zvanična potvrda.

Boris Džonson podržao je odluku klubova o povlačenju

U trenutku kada se premijer Velike Britanije oglasio, klubovi nisu zvanično otkazali učešće u Superligi, ali su bili na putu da to urade.

„Odluka Mančester sitija i Čelsija, ako bude potvrđena, apsolutno je ispravna“, rekao je Džonson između ostalog i pozvao ostale da isprate primer Engleza.

Englezi su odustali od Superlige, od šest ekipa čeka se jedino još Čelsi da potvrdi.

Dogovorili su se da redom svi puste saopštenja kojima javno i zvanično otkazuju učešće u Superligi.

Neposredno pred ponoć to su uradili Liverpul, Arsenal, Totenhem, Mančester junajted, a još ranije Mančester siti.

Mančester junajted se posle ostavke Eda Vudvorda povukao iz planova o Superligi i to je saopštio rečenicom „nećemo učestvovati u Superligi Evrope“.

Liverpul je bio nešto opširniji, pa je potvrdio da „učešće u predloženim planovima da se formira evropska Superliga prestaju“.

Totenhem je na sličan način kao i Mančester siti napomenuo da je započeo procedure povlačenja odluke o formiranju lige.

Arsenal je jedini priznao grešku i naveo da je ovo rezultat dobrobiti za širu fudbalsku zajednicu. „Napravili smo grešku i izvinjavamo se“, navode iz Arsenala.

Pobuna iz Liverpula, kapiteni protiv takmičenja!

Džordan Henderson je pozvao sve kapitene Premijer lige da se sastanu i razgovaraju o Superligi Evrope i to su i uradili u utorak uveče.

„Ne sviđa nam se ne želimo da se ona dogodi. Ovo je naš kolektivni stav. Naša posvećenost fudbalu i njegovim navijačima je apsolutna i bezuslovna. Nikad nećete hodati sami“, napisao je Henderson u kratkom saopštenju i to je mišljenje svih kapitena klubova iz elitnog ranga u Engleskoj.

Mančester siti se povukao iz Superlige!

„Građani“ su to potvrdili u utorak uveče veoma kratkim saopštenjem u kom su samo naveli da potvrđuju pisanja medija o namerama da su pokrenuli postupak.

Na udaru i Florentino Perez i Anjeli

Prvi čovek Real Madrida je pod velikom pritiskom da se povuče sa mesta u upravi „kraljevića“, dok su pojedini italijanski mediji preneli da se povukao i Andrea Anjeli, prvi čovek Juventusa. Ta informacija za Anjelija nije još uvek potvrđena.

Ed Vudvord napušta Mančester junajted!

Funkcioner kluba sa Old Traforda napušta Junajted zbog Superlige Evrope.

Kakve reči Rašforda…

Markus Rašford, igrač Mančester junajteda i jedna od glavnih zvezda ekipe podsetio je šta znači fudbal uz reči čuvenog Meta Bazbija.

„Fudbal je ništa bez navijača“, rekao je Bazbi svojevremeno. Tih navijača bi bilo daleko manje kada bi 12 klubova uspelo da istera svoje i napravi Superligu.

Spartak se sprda na račun Superlige

Moskovski Spartak je objavio umrlicu evropskom elitnom takmičenju koje će potrajati svega dva dana, tokom 19. i 20. aprila.

Od elitnog evropskog takmičenja odustaju i Barselona i Atletiko Madrid!

Ova informacija stigla je nešto pre 21 sat, a broj kubova koji su planirali da izguraju ideju Superlige spao je sa 12 na osam.

Ovde možete da vidite deo atmosfere ispred Stamforda

Nije bilo uopšte prijatno u Londonu… „Molim vas, dajte nam vremena, znamo sve i rešićemo“, rekao je Petr Čeh dok je pokušavao da umiri besne navijače.

Velika krađa fudbala

Po uzoru na poznatu video igricu „Grand theft auto“ napravljena je fotomontaža na kojoj se nalaze likovi aktera osnivača Superlige Evrope.

Umesto „Velika krađa automobila“, piše da je posredi „velika krađa fudbala“ koja, kako stvari stoje, neće opstati kao ideja.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sky Sports (@skysports)


Odoše Siti i Čelsi iz takmičenja!

Britanci pod oznakom „breaking“ pišu da su „građani“ i „plavci“ počeli da pripremaju dokumenta kojim bi se povukli iz Superlige, a da nisu ni započeli to takmičenje.

Ispostavilo se da pretnje UEFA nisu bile prazne, a pošto su obe ekipe u polufinalu Lige šampiona, zalog bi bio preveliki.

Inače, inostrani mediji pišu i da je Petr Čeh, legendarni golman išao među navijače u pokušajima da ih smiri dok protestuju ispred Stamford Bridža.

Čelsi i Mančester siti žele da napuste Superligu

Kako prenosi britanski „Gardijan“ dva engleska kluba mogla bi da „odjave“ Superligu, samo nekoliko dana nakon što je i formirana. Britanski list kao razloge navodi negativne reakcije navijača i javnosti, te pritisak Vlade i Fudbalskog saveza.

Smatralo se su Čelsi i Mančester siti nevoljno odlučili da se pridruže eliti, kako ne bi propustili šansu i tako zaostajali za najboljima. Kako nemački i francuski klubovi nemaju nameru da učestvuju, a UEFA najavljuje drastične mere, očekuje se da se povuku iz priče.

To dolazi i u trenucima kada postoji mogućnost da budu izbačeni iz ovogodišnje Lige šampiona.

Boban oštro o 12 klubova

Zvonimir Boban, legendarni hrvatski fudbaler, novi je UEFA šef zadužen za fudbal.

On je postao desna ruka predsednika Aleksandera Čeferina u trenutku kada je došlo do pobune u Evropi i formiranja Superlige.

Prokomentarisao je kratko da smatra da će Evropska kuća fudbala naći način da kazni „odmetnike“.

„Ti klubovi žele da ukradu fudbal od navijača i UEFA će zato protiv njih preduzeti najžešće moguće mere“, rekao je Boban za „Skaj sports“.

boban
Zvonimir Boban Foto: Printscreen/Youtube/NOVA S

Roma „odjavila“ Superligu

Kako prenosi italijanski novinar Fabricio Romano, Roma je objavila da je protiv Superlige  jer je u pitanju „zatvorena liga“.

Đuričićev trener neće protiv Milana

Roberto de Zerbi, trener Sasuola, čiji je igrač i Filip Đuričić, odbija da vodi ekipu sutra protiv Milana, jer smatra da je Superliga kao državni udar. Sasuolo u sredu od 18.30 treba da gostuje slavnom italijanskom klubu u 32. kolu Serije A.

Reč legende

Čuveni Geri Lineker jasno je poručio da Superliga Evrope bez Bajerna i nije tako super.

Evertonu bi pripale četiri titule, jedna i Tadiću

Kad bi se, nekim slučajem, oduzele titule Premijer lige engleskim klubovima koji idu u Superligu, onda bi Everton čak četiri puta u ovom veku bio državni šampion. Titulu bi osvojio čak i Barnli, ali i naš Dušan Tadić sa Sautemptonom 2015. jer je od 2014. do 2018. igrao za ovaj klub.

Poruka iz Nemačke: Suspendovati klubove koji osnivaju Superligu

Fudbalski savez Nemačke (DFB) zatražio je od UEFA suspenziju 12 klubova koji su najavili formiranje Superlige.

„Klubovima i njihovim omladinskim timovima trebalo bi zabraniti svako takmičenje, dok ne pomisle na brojne navijače koji su ih pre svega pretvorili u vrhunske klubove na svetu, a ne samo u njihove torbice“, navodi se u saopštenju predsednika DFB Frica Kelera, a preneo je „Rojters“.

Bajern potvrdio da neće igrati Superligu

Nemački velikan je zvanično potvrdio da nema nameru da se pridruži Superligi.

Karl Hajnc-Rumenige, direktor Bajerna, naveo je da Bavarci nisu promenili svoj stav.

„U ime Izvršnog odbora, moram da izrazim stav da Bajern neće igrati Superligu, apsolutno. Bajern stoji solidarno uz Bundesligu. Bilo je i uvek će biti veliko zadovoljstvo za nas da se takmičimo u Ligi šampiona kao predstavnik Nemačke. Svi se rado sećamo našeg osvajanja Lige šampiona u Lisabonu 2020. godine. Za Bajern, Liga šampiona je najbolje takmičenje na svetu“, rekao je Rumenige.

Gvardiola prekinuo ćutanje i kritikovao Superligu

Pep Gvardiola je istakao zašto mu se ne dopada ideja o Superligi koju je formiralo 12 evropskih timova, među kojima je i njegov Mančester siti.

Zidan o Superligi: Pitajte Pereza

Trener Real Madrida rekao je da nije prava osoba za pitanja o Superligi Evrope: „Ja sam samo trener“, kratko je prokomentarisao Zidan.

Gotov UEFA Kongres

Završen je 45. UEFA Kongres i sledeći je zakazan za 11. maj 2022. godine u Beču, saopštila je Evropska kuća fudbala.

Čeferin: Sećate li se Zvezde?

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, oštro je opleo po 12 odmetnutih klubova koji su odlučili da formiraju Superligu, a u izlaganju se dotakao i Crvene zvezde.

Vulvsi sebe proglasili za prvake

Vulvsi su 2019. bili sedmi u Premijer ligi, iza šest klubova koji su otišli u Superligu.

Zbog toga su napravili parodiju i odmetnicima oduzeli pozicije, pa je na Vulvsima ostalo da se „late“ pehara od pre dve sezone.

Englezi odustaju?

Tajms piše da je jedan od engleskih klubova u ozbiljnom razmatranju da odustane. Razlog su unutrašnji nemiri u rukovodstvu, strah od navijača, deo izvršnog odbora smatra da sve više može doneti više štete nego koristi.

Infantino u Montreu

U Nionu traje Kongres UEFA, gost je predsednik FIFA Đani Infantino.

„Moj zadatak je da zaštitim evropski sportski model, klupska takmičenja, reprezentacije. Ako oni izaberu da idu svojim putem, moraju da žive sa svojim izborom. Ili izlaze ili ulaze. Nema hoću-neću“, upozorio je Infantino.

„Šta hoće Juventus u Superligi, izbacuje ga Lion, Ajaks, Porto?“

Stale Solbaken, nekadašnji trener Kopenhagena i aktuelni selektor Norveške, oštro je prokomentarisao osnivanje Superlige.

„U prošlih nekoliko godina, Juventus su izbacili Lion, Porto i Ajaks. Koji k… hoće da budu deo ovog takmičenja? Totenhem i Arsenal nisu ni u top 20 evropskih ekipa trenutno“, rekao je Solbaken, nije se tu zaustavio.

Srbi spremaju Beton Superligu

Konkretan potez za sada je povuklo nekoliko evropskih niželigaša, ali i prvoligaša, koji će osnovati „Beton Superligu“ , takmičenje u kojem neće biti bitan novac, već druženje, pravi fudbal, povezivanje, humanitarni rad i razmena iskustva u poljima fudbalske organizacije, marketinga i svega ostalog što bi trebalo da fudbal čini boljim.

Miljakovac je začetnik ideje, a čak i u Mančesteru ima sledbenika ove lige!

Fudbalski savez Srbije oglasio se povodom odluke 12 bogatih klubova da osnuju Superligu.

Oglasio se i FSS.

„Fudbalski savez Srbije izražava jasan stav protiv formiranja novog evropskog takmičenja ili tzv. „lige bogatih“, takmičenja koje svojim izraženim egoizmom uzima fudbalu ono što ga je učinilo planetarnim i najpopularnijim, osećaj zajedništva i solidarnosti. Igra koja spaja a ne razdvaja, igra koja svima omogućava neki san, pripada zajedničkoj porodici UEFA i FIFA, sistemu skladnih i organizovanih fudbalskih struktura. Tim povodom Fudbalski savez Srbije pruža maksimalnu podršku UEFA u naporima da fudbalska porodica iz svega izađe još jača. Jednostavno, fudbal na terenu, kroz istoriju i rezultate, ne može i ne sme da pravi razliku na bogate i siromašne. I to je ono što je najveća vrednost fudbala. Da šampion bude autsajder, iz lige ispadne favorit. Svako ima pravo izbora, naš izbor je samo jedan – podrška UEFA“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare