Saša Ilić
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Posle košmarne sezone u kojoj su ostali bez ijednog trofeja i izgubili oreol nepobedivosti u večitim derbijima koja je trajala neko vreme, Partizan se okrenuo novoj sezoni u kojoj mora da napravi rezultatski iskorak i bar malo smiri nezadovoljne navijače.

PROČITAJTE JOŠ

Za tako nešto su bila potrebna pojačanja, a u upravi crno-belih su se okrenuli proverenoj formuli iz prošlosti i dovođenju bivših igrača koja im je ranije donosila uspeh.

Tako su od tri nova imena koja su do sada stigla u Humsku, dvojica bivših igrača. Probleme u napadu će pokušati da reši Rikardo Gomeš koji je u prvom boravku bio najbolji strelac lige, a po treći put će dres obući i Danilo Pantić.

Kada se pogleda istorijat crno-belih, ovakav vid poslovanja je u više navrata bio pun pogodak, a nekolicina igrača je ostavila dubok trag, pa se u partizanu nadaju da će i u slučaju Gomeša i Pantića to biti pravi potez.

Ni drugi povratak Milana Smiljanića nije doneo ništa. Vezista gotovo d anije igrao, a utisak je da je više bio tu zbog veteranskog iskustva nego zbog terena, tako da su mnogi i zaboravili da je i u trećem mandatu nosio dres Partizana.

Imali su crno-beli i promašaje i to u novijoj istoriji ili u najmanju rruku igrače koji nisu doneli nipta. U prošloj sezoni su po drugi put drs obukli Aleksandar Miljković i Ivan Obradović, ali teško da je bilo ko od njih dvojice uspeo da napravi razliku na terenu.

Kada su u pitanju igrači koji su doneli kvalitet, ovo su petorica najboljih.

Saša Ilić

Legenda Partizna kojem su se poklonili i navijači Crvene zvezde prvo je ime u gotovo svim raspravama o crno-brlim veličinama.

Nakon što je u prvom navratu u Partizanu koji je trajao pet godina ostavio dubok trag i rešio da se otisne u inostranstvo 2005. godine, Ilić je pet godina kasnije ponovo obukao crno-beli dres.

Saša Ilić
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Niko tada nije slutio da će legendarni kapiten još čitavu deceniju nositi traku crno-belih i uvećati svoju bogatu riznicu trofeja i rekorda.

Partizan je tog leta po njegovom povratku uspeo da se po drugi put plasira u grupnu fazu Lige šampiona kada je eliminisan belgijski Anderleht, a Ilić je karijeru u crno-belom dresu završio sa 11 titula i 6 osvojenih kupova i dva učešča u grupnoj fazi najjačeg klupskog takmičenja u Evropi.

Mladen Krstajić

Iako je ime Mladena Krstajića u poslednje vreme sinonim za neuspeh reprezentacije u fudbalu, nekadašnji štoper je sa Partizanom ostvario uspehe koje mu grobari nikada neće zaboraviti.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Nakon što je napustio Partizan 2000. godine i otišao u Verder, uspeo je da napravi veliko ime u Bundesligi. U redove crno-belih se vratio 2009. godine i posle prve sezone i neuspeha u napadu na Ligu šampiona, zajedno sa Sašom Ilićem i Aleksandrom Stanojevićem uspeva da Partizanu donese novo učešće u eliti.

Povukao se legendarni štoper u 37. godini, ali nije napustio Humsku već je seo u fotelju sportskog direktora. Dobio je otkaz posle samo šest meseci zbog sukoba s upravom koju je javno kritikovao.

Vladimir Stojković

Kada je došao u Partizan u jednom od kontroverznijih transfera zbog činjenice da je nosio dres najvećeg rivala i izjavama koje mu delije nikada nisu zaboravile, malo ko je verovao da će postati jedan od legendi crno-belih novijeg doba.

I on je poput Saše Ilića dres Partizana počeo da nosi 2010. godine kada je izboren plasman u Ligu šampiona.

Ostaće upamćen njegov hrabar i lud potez sa 139. večitog derbija na Marakani, kada je ispod dresa Partizana, nosio i pokazao majicu na kojoj je bilo ispisano: „Oprostite mi moju ružnu prošlost“. Bio je to nož u srce svakog navijača Crvene zvezde, ali je s druge strane pridobio „grobare“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osvojio je tri titule za tri godine i odlučio se za ponovni odlazak u inostranstvo.

Drugi povratak u Humsku realizovan je 2017. godine i još traje. Stojković se autoritetom i kvalitetom izborio za kapitensku traku, koju je nasledio od legendarnog Saše Ilića. Od povratka u Partizan je osvojio dva Kupa Srbije, ali su titule prešle u komšiluk kod najvećeg rivala.

Zoran Tošić

Zoran Tošić
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U redove crno-belih se iste godine kada i Vladimir Stojković, vratio i Zoran Tošić. Nakon što je u prvom mandatu posle dve godine ostvario veliki transfer u Mančester junajted i kasnije napravio dobru karijeru u CSKA iz Moskve, Tošić se odlučio na povratak u redove crno-belih.

U drugom mandatu je proveo dve ipo godine i poput Vladimira Stojkovića dao veliki doprinos u osvajanju dva Kupa Srbije.

Albert Nađ

Legendarni vezista Partizana je vezan za crno-bele na mnogo načina pošto je u klubu boravio i kao igrač i kao funkcioner.

Foto: foto: Pedja Milosavljevic

U Partizanu je počeo svoju profesionalnu karijeru davne 1992. godine, a posle četiri sezone je otišao u inostranstvo. U redove crno-belih se vratio 2002. godine i sa Partizanom uspeo da bude prvi klub sa ovih prostora koji je igrao grupnu fazu Lige šampiona. U pet sezona koliko je proveo u drugom mandatu, Nađ je uspeo da osvoji i dve titule prvaka sa crno-belima.

Kasnije je u Partizanu radio kao pomoćni trener, a bio je i deo uprave crno-belih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram