FSS, Aleksandar Vučić, kombo
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Cirkus. Teško da postoji reč koja bolje opisuje srpski fudbal, bar kada je u pitanju organizacija svih nivoa takmičenja u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ

U sezoni pred nama, najviši rang takmičenja, Superliga, imaće 16 klubova, ali je to izgleda sve što sa sigurnošću znamo u ovom trenutku.

Nakon takozvane „korona sezone“ koja je nedavno završena i u kojoj se u elitnom rangu takmičilo 20 klubova, postignut je dogovor da se u sezoni 2021/2022 liga smanji na 16 klubova da bi godinu dana kasnije (2022/23) ona brojala 14 klubova, što je potvrđeno zvaničnom odlukom 16. juna.

Jedna od retkih odluka fudbalskih poslenika u Srbiji koja je poslednjih godina imala smisla, jer se shvatilo da u Srbiji jedva da ima kvaliteta i za 14 ekipa u najvišem rangu takmičenja.

Proširenje na 20 klubova se pravdalo pandemijom korone, a takva liga nam je donela jednu od najgorih sezona sa gomilom skandala kojih je bilo previše i za standardne srpskog fudbala, koji je decenijama bio sinonim za sumnjive radnje i malverzacije.

Delovalo je da se posle igre prestola u FSS nakon odlaska Slaviše Kokeze situacija malo smirila i da je dolazak Dragana Stojkovića Piksija na čelo reprezentacije donelo neke mirnije vetrove i nagoveštaj kakvog-takvog reda.

Na sve to se nadovezalo i zajedničko istupanje dva najveća kluba, Crvene zvezde i Partizana koji su se konačno saglasili oko pojedinih stvari i izašli sa zahtevom da se liga dodato smanji na 12 klubova.

„Predlažemo da od sezone 2022/23. Superliga broji 12 klubova. Liga bi posle odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 10 kola“, stoji u jednoj od tačaka zajedničkog saopštenja.

Zvezda kaznila Gobeljića zbog skidanja šortsa u derbiju
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Za ligu od 12 klubova se zalagao i portal Nova.rs koji je u seriji tekstova i intervjua obrazložio zašto bi smanjenje broja klubova značilo i veći kvalitet.

Međutim, sve što je iole dobro u Srbiji kratko traje, a na kraju dana glavnu reč preuzima politika i lični interesi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je kritikovao takav predlog, logično, zar ne?

„Sad me brine ovo što su Zvezda i Partizan predložili Fudbalskom savezu Srbije, da se liga skrati na 12 klubova. Pa šta to znači, da ukinemo fudbal u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Loznici… Zašto gradimo stadione? Da igraju pet klubova iz Beograda, tri iz Novog Sada i da ukinemo sve? Ali, oni znaju bolje nego mi, šta ćete“, rekao je Vučić.

Mišljenje kao mišljenje, svako može da ga ima, ali je problem što u Srbiji mišljenje Aleksandra Vučića znači da se postupa po onoj modifikovanoj narodnoj „gde on okom, tu svi skokom“.

FSS je brže bolje reagovao pa će Odbor za hitna pitanja na prvoj sledećoj sednici doneti odluku o usvajanju dugoročnog modela po kojem će se liga igrati sa 16 klubova, počevši od sezone 2022/2023.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Ovakva odluka je problematična iz dva razloga.

Prvi je što ni FIFA ni UEFA ne dozvoljavaju bilo kakvo mešanje države u rad fudbalskih organa i strogo kažnjavaju saveze koji dozvoljavaju upliv politike. FSS se već suočio sa kaznom na mnogo banalnijem nivou kada je 2017. godine kažnjen zbog transparenta navijača na kojem se nalazio Gavrilo Princip na utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Austrije u Beču. U obrazloženju kazne je nedvosmisleno stajalo da je u pitanju „neukusna politička konotacija i direktno mešanje politike u sport“.

Dakle, samo jedan transparent.

U FSS-u bi odluku o iznenadnoj promeni modela mogli da pravdaju i unutrašnjim razlozima, novim okolnostima, lošoj proceni njihovih prethodnika, a da je izjava Aleksandra Vučića samo puka koincidencija, iako je u tako nešto teško poverovati.

Međutim, čak i da poverujemo da predsednikov mig nije imao nikakve veze sa odlukom, ona sama po sebi krši normative FSS-a i ugrožava regularnost takmičenja pre nego što je ono i počelo.

Propozicije takmičenja moraju da budu usvojene najkasnije mesec dana pred početak sezone, kako bi se važila za onu posle nje zbog situacije oko ispadanja.

Sednica Odbora za hitna pitanja je prema poslednjim informacijama zakazana za 6. jul, a nova sezona u Srbiji startuje 17. jula. Razmak je prostom matematikom samo 11 dana. To znači da bi u tom slučaju došlo i do promene u sistemu ispadanja, jer bi u tom slučaju umesto četiri, kako bi prema propozicijama trebalo da bude, u sezoni pred nama ispala samo dva tima kako bi se liga smanjila na 14 klubova.

Ako bi FSS želeo da poštuje sopstvena pravila onda bi odluku za narednu sezonu morala da bude ona koja je usvojena 16. juna, a da nove promene mogle bi da stupe na snagu tek za sezonu 2023/2024, što bi bio cirkus učinilo kompletnim.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Zamislite da igrate sezonu sa 16 klubova, pa onda sa 14, pa se vratite na 16 samo da bi se ispoštovala pravila i želje predsednika Srbije kojeg baš sledeće godine čekaju izbori.

Druga i realnija varijanta je da se propisi i normativi prekrše i da na 10 dana pre početka prvenstva imamo promenu koja direktno utiče i na ovu sezonu bar kada je u pitanju broj timova koji ispada.

Značajan deo javnosti privržene vlastima ovu odluku je proslavio kao veliku pobedu Vučića, jer će kako reče predsednik tako opstati fudbal u Vranju, Leskovcu, Loznici i Zaječaru i izgradnja stadiona neće biti uzalud.

Samo, ostaje pitanje zašto postoje propisi i strategije ako se već ionako ne poštuju i na kraju uvek pobedi populizam koji pojedincima na svim nivoima odlučivanja u fudbalu i državi donosi gomilu jeftinih poena i opstanak na funkcijama.

Čini se tako da je vetar promena koje su bar na papiru izgledale kao put ka ozdravljenju srpskog fudbala na kraju dana bio samo laki letnji povetarac i da ćemo i dalje da gledamo omiljeni sportski sport novijeg doba, popularno „valjanje u blatu“. A, i koji se to stadioni grade?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare