Foto: Starsport

Posle pet godina Partizan je sezonu završio bez trofeja, a osim praznih šaka u aktuelnoj takmičarskoj godini, udarac za crno-bele predstavljaće činjenica da će evropski put početi od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Poraz u finalu uticao je da Partizan posle četiri godine ne osvoji Kup Srbije, a samim tim izabranici Sava Miloševića ispustili su privilegiju da takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope počnu od drugog kola.

Vicešampion Srbije će tako na teren izaći već 27. avgusta, samo sedam dana nakon preliminarne runde u kojoj se takmiče predstavnici zemalja koje zauzimaju od 49. do 55. mesta na UEFA rang listi. Odnosno, pre crno-belih će sa sezonom početi samo predstavnici Crne Gore, Farskih ostrva, Gibraltara, Severne Irske, tzv Kosova, Andore i San Marina.

PROČITAJTE JOŠ

Društvo drugoplasiranom timu Superlige će praviti i TSC, kao i još 92 kluba mahom iz zemalja sa fudbalske margine Starog kontinenta.

Činjenica da če početi od prvog kola znači da će Partizan do grupne faze morati da eliminiše četiri rivala i to svakog kroz po jedan susret.

Zbog koeficijenta stečenog u prethodnim sezonama crno-beli će biti nosioci te bi prvo kolo trebalo da predstavlja samo lakši sparing i zagrevanje za novu sezonu.

Iako će im posao u prvom kolu predstavljati rutinu, igrači Partizana će internacionalni put krenuti 20 dana pre klubova koji kreću od drugog kola kvalifikacija, poput Vojvodine, s obzirom na to da je drugo kolo kvalifikacija zakazano za 17. septembar.

Kalendar kvalifikacija

preliminarna runda 20. avgust

prvo kolo 27. avgust

drugo kolo 17. septembar

treće kolo 24 septembar

plej-of 1. oktobar

Takođe, neophodno je podsetiti na odluku UEFA da promeni pravila za narednu sezonu, pa će se u svakom od četiri kola kvalifikacija igrati po jedan susret, a prilikom žreba će se određivati i domaćinstvo te bi crno-bele već 27. avgusta moglo da očekuje neko od napornih putovanja.

Kad se povuče paralela sa prethodnim sezonama i uzme u obzir da su se krajem avgusta igrali susreti plej-ofa za grupnu fazu stiče se pogrešna slika da će vicešampion Srbije imati dovoljno vremena jer ne treba zaboraviti na nepredviđenu pauzu usled koronavirusa zbog koje je sezona na izmaku prolongorana, što je uticalo i na skraćenje pauze između dve sezone.

Promene u kalendaru odrazile su se i na planove crno-belih pa je Savo Milošević okupljanje zakazao već za 3. jul.

Partizan se od prvog kola kvalifikacija takmičio i u sezoni 2018/19, iako je osvojio Kup Srbije, a razlog je to što su naši klubovi u tom momentu imali vrlo loš koeficijent. Rival na premijeri crno-belima je bio crnogorski Rudar.

Uspesi večitih rivala i „brisanje“ vrlo skromne sezone 2013/14 uticali su da se pozicija srpskih klubova popravi pa se od prošle sezone osvajač Kupa Srbije takmiči od 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

U prvoj kvalifikacionoj rundi će učestvovati:

– osam kvalifikanata

– osvajači kupa Poljske, Azerbejdžana, Izraela, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Albanije, Republike Irske, Finske, Islanda, Bosne i Hercegovine, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Jermenije, Malte, Estonije, Gruzije, Velsa i Crne Gore.

– vicešampioni Kipra, Srbije (PARTIZAN), Škotske, Belorusije, Švedske, Norveške, Kazahstana, Poljske, Azerbejdžana, Izraela, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Albanije, Republike Irske, Finske, Islanda, Bosne i Hercegovine, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Jermenije, Malte, Estonije, Gruzije i Velsa.

– trećeplasirani klubovi u šampionatima Danske, Švajsarske, Kipra, Srbije (TSC), Škotske, Belorusije, Švedske, Norveške, Kazahstana, Poljske, Azerbejdžana, Izraela, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Albanije, Republike Irske, Finske, Islanda, Bosne i Hercegovine, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Jermenije, Malte, Estonije i Gruzije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar