Foto: FK Partizan/Antonio Ahel

Navijačima Partizana oživljeno je sećanje na brojne traumatične poraze u prošlosti, a aktuelni trener Aleksandar Stanojević ima tu nesreću da bude autor dve velike evropske blamaže.

Partizan je posle starta sezone iz snova, doveo sebe u situaciju da strepi za dalji plasman, usput je ipisao istoriju estonskog fudbala. Naime, Flora trijumfom na svom terenu od 1:0 u 5. kolu Lige konferencija postala prvi estonski klub koji je ostvario pobedu u grupnoj fazi UEFA takmičenja i na taj način je ispisala stranice istorije.

PROČITAJTE JOŠ

Flora je ujedno jedini estonski tim koji se takmiči u UEFA takmičenjima ove godine. Nakon pobede nad Partizanom ima pet bodova i nalaze se na trećem mestu u grupi.

Crno-beli u poslednjem kolu igraju protiv Anortozisa u Beogradu, dok će Flora ići na noge Gentu, a ti dueli će odlučiti ko će proći dalje.

Gol odluke protiv crno-belih u 44. minutu postigao je Martin Miler, kome je to bio prvi gol nakon tri meseca. Zanimljivo je da je pre Partizana protivničku mrežu pogodio još u avgustu, i to protiv još jednog Partizanovog „dželata“ iz prethodnog Stanojevićevog mandata, irskog Šamroka, u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencija.

Tako je sudbina preko ovog igrača spojila dve velike fudbalske tragedije u istoriji kluba iz Humske.

„Čestitam Flori na pobedi. Nismo dobro odigrali, a s druge strane smo imali previše pehova i tokom utakmice. Primili smo gol u 44. minutu, gde je pukla arkada Uroševiću. U toj zoni se pojavio igrač i primili smo gol. Nažalost, posle toga je bila teška povreda Lazara Markovića. Ostajemo u trci do poslednjeg kola, nismo zadovoljni, ali idemo dalje“, pokušao je Stanojević da opravda poraz, ali mu nije uspelo da umiri navijače.

Aleksandar Stanojević posle Flore, Foto: Printscreen Youtube

Uz Floru i Šamrok, koji je 2012. ostavio Partizan bez Lige Evrope sa 1:1 i 2:1 u plej-ofu, crno-beli pamte poniženje protiv Makabija iz Petah Tikve, koji je pobedio u Humskoj sa 5:2 i anulirao poraz od 2:0 u prvoj utakmici. Taj debakl ostao je u biografiji Vladimira Vermezovića, a od težih poraza beleži se ispadanje i od Slavije iz Praga sa čak 5:1 u Češkoj, posle beogradske pobede od 3:1.

Bilo je to u sezoni 2002/03, u eri Ljubiše Tumbakovića, a sa 5:1 je i Rapid Beč u sezoni 2001/02 pobedio Partizan – i ovde je prethodnik Dragana Stojkovića Piksija na klupi Srbije bio u ulozi tragičara. Izdvajaju se još ispadanje od Artmedije Petržalke (treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, nije bilo golova u dvomeču i presudili su penali u Humskoj), prethodno se klub obrukao protiv Slijeme sa Malte 2000, izgubivši u 1. rundi kvalifikacija sa 2:1. Ipak, taj poraz bio je bezbolan zbog pobede od 4:1 u drugoj utakmici, ali se beleži kao jedna od većih klupskih blamaža.

Time je praktično kompletirana lista mečeva novije ere koji donose najveću gorčinu navijačima, iako je bilo tragičnih ispadanja i propuštenih prilika protiv Augsburga ili Viktorije Plzenj. Ipak, ti rivali kvalitativno nisu naneli sramotu crno-belima, koji sada imaju ozbiljan ispit u poslednjem kolu. Dobili su idealnu grupu u kojoj ne bi smeli da dozvole Flori i Anortozisu da pišu istoriju preko njihovih leđa.

BONUS VIDEO Zvezdini klinci grme na Marakani tokom prozivanja ekipe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare