Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Bivši napadač skopskog Vardara i Crvene zvezde, Darko Pančev, smatra da je napravio grešku u karijeri kada je potpisao ugovor sa Interom.

Nakadašnja „Zlazna kopačka“ Evrope je u razgovoru za portal „Goal“ otkrio svoja razmišljanja o karijeri i pre svega greškama koje je napravio.

Makedonski fudbaler smatra da je pre svega napravio grešku 1992. kada je postao član Intera iz Milana.

Nije mu išlo na „Đuzepe Meaci“ pa je 1993. pozajmljen Lajpcigu, da bi 1995. zaigrao za Fortunu iz Dizeldorfa.

„Moja najveća greška bila je što sam otišao u Inter. Potpisao sam za tim u kojem je bila loša atmosfera, koji je igrao defanzivno, a kao stranca, gledali su me drugačije, mislim da mi nisu dali dovoljno podrške da se prilagodim. Ipak, greška je moja, jer sam mogao da odem u klubove kakvi su Real Madrid, Barselona ili Mančester junajted, koji su tada bili zainteresovani za mene“, izjavio je Pančev.

Rekao je i kako mu italijanska štampa nije bila naklonjena.

„Apsolutno, bili su oštri prema meni. Nije to bilo uopšte lepo, ali gledajući sa ove distance bilo mi je jasno da su štitili Inter, a ne mene. Bio sam žrtva u toj igri“.

PROČITAJTE JOŠ:

On je takođe ubeđen da dvojica najboljih svetskih igrača u proteklih desetak godina, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, ne bi bilo toliko efikasni u njegovo vreme.

„Ronaldo je bolji strelac od Mesija, a Mesi je kreativniji, ima bolji osećaj za igru. Svako ko prati fudbal u poslednjih 20 ili 30 godina može da prepozna razliku. U moje vreme, pa sve do 2005. mislim da napadače uopšte nisu štitili, mi smo stalno bili testirani. Danas igrati napred je zadovoljstvo, način branjenja se promenio. Manje je jakih duela, više se gleda penal prostor i lakše je postići golove“, ubeđen je bivši napadač Crvene zvezde.

Darko je rekao kako je za tri godine sa crveno-belima navikao da bude najbolji strelac i da osvaja trofeje. Prisetio se i finala Kupa šampiona sa Olimpikom iz Marselja u Bariju, 1991.

„Sećam se da je to bila komplikovana i ne baš spektakularna utakmica. Priznajem. Bilo je vrlo malo šansi za gol, veliki taktički oprez sa obe strane. Mentalno jako teška borba. Zbog toga naš tim, koji je obično igrao atraktivan fudbal, nije igrao na svom nivou. Ipak, najvažnija je bila pobeda na kraju“, priznao je Darko.

Žali i za raspadom Jugoslavije jer je generacija igrača u to vreme, koja je bila peta na Mundijalu 1990. u Italiji, mogla mnogo.

„Na Mundijalu u Italiji 1990. bili smo peti i to je bila sjajna pozicija. Možda smo uz malo sreće mogli da stignemo, ne samo do polufinala, nego i do finala. Postoji žal, uz činjenicu da su spoljne sile, uz pomoć pojedinih elemenata u Jugoslaviji, uništile ovu zemlju, jer mislim da bi to bio najplodniji fudbalski period. Dobra generacija je bila na putu i siguran sam da bismo u toku jedne decenije osvojili barem dva velika međunarodna trofeja. S obzirom na generaciju koju smo imali, koja je trebalo da dominira svetskim fudbalom, žalosno je da je Jugoslavija uništena“, zaključio je Pančev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare