Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Iliti - kako je 320 sekundi iluzije nadmašilo sat i po apsolutnog horora.

Ako pitate bilo kog poznavaoca fudbala da vam izdvoji najpopularniji fudbalski citat, gotovo bez konkurencije prvo mesto zauzeće Gari Lineker i njegovo čuveno „Fudbal je jednostavna igra — 22 igrača jure loptu 90 minuta, i na kraju pobede Nemci.“

No, nakon utakmice Čukaričkog protiv Fjorentine u Toskani, trener tima sa Banovog brda Igor Matić ponudio je nešto drugačiji stav:

PROČITAJTE JOŠ

„Do prvog gola nam je dosta stvari uspevalo.“

Iako na prvi pogled nije ništa sporno – jer prvi gol ekipa u porazu može da primi i nakon pola sata, 60 minuta, možda čak i 90 ili sudijskoj nadoknadi – ova izjava Matića postaje u neku ruku i bizarna ako se uzme u obzir da je Fjorentina prvi gol protiv Čukaričkog postigla posle pet minuta i 20 sekundi igre.

A tih 320 sekundi bilo je dovoljno upečatljivo (za to vreme tim sa Banovog brda stvorio je jednu priliku – dakle ne pričamo o nekakvoj opsadi gola i propuštenih sijaset zicera već šutu Bojice Nikčevića koji je završio na spoljnom delu mreže (ako ništa, bar se mreža zatresla)) da Matiću to bude prva reakcija.

I tih osam reči upravo su najveći problem sa kojim se srpski fudbal susreće u novijoj istoriji. Čukarički je utakmicu završio sa šest golova u mreži – sve ostalo je nebitno. Čak i da je taj Nikčevićev šut nekako pronašao put do mreže, situacija bi bila drugačija tek za taj jedan broj u konačnom zbiru, nikako za opšti utisak.

Zapravo, čak i da je utakmica tekla tako da je Čukarički imao 30 udaraca na gol, Fjorentina šest, i nekim čudom slavila tim rezultatom, i fudbalskom laiku bi bilo jasno da jednostavno ne postoji prostor da se bilo čime bude zadovoljno jer neki, i to poprilično veliki, problem u nastupu fudbalera postoji, a da trenera očekuje manje ili više težak zadatak da te probleme identifikuje i promeni kako bi u nekoj narednoj utakmici bilo drugačije.

Kako ovde to nije bio slučaj, već je Čukarički stvorio jednu polupriliku nakon čega je usledio istorijski raspad i šamarčina od koje će još dugo brideti obrazi, takav vid opravdanja za Matića ne postoji. Jednostavno, u igri Čukaričkog – sem povremenih… ne čak ni bljesaka već pokazatelja da su u pitanju profesionalni fudbaleri – dovoljno pozitivnih stvari za isticanje nije bilo ni u tragovima.

Pogotovo ne ako te pozitivne stvari traju kraće od pauze na poluvremenu.

Najporaznije od svega je to što je teško zamislivo da će nam bilo šta biti bolje u budućnosti kada je fudbal u pitanju, dok treneri nakon debakla tokom konferencije za medije budu izgovaralI:

„Do prvog gola nam je dosta stvari uspevalo.“

BONUS VIDEO Glupost Morate i poništeni gol za vođstvo Španaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare