Crvena zvezda-Benfica Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Fudbaleri Crvene zvezde porazom su startovali novu sezonu u Ligi šampiona, a Benfika je slavila sa 2:1 u jednom čudnom meču.

Kad se pogleda samo statistika, teško je reći da je Benfika bila bolja, ali test oka kaže da jeste. Ne mnogo, zbog čega je utoliko veća šteta zbog ovakvog rezultata.

Za one koji nisu bili na stadionu ili su gledali meč preko TV ekrana: više lopte u posedu, više kornera, daleko više šuteva na gol, jasno bi sugerisali da je Zvezda bila bolja. A nije. Većina njenih šuteva bili su pokušaji sa distance i daleko od gola, korneri nisu doneli ništa, a nismo videli nijednu šansu za kojom se sutra može baš žaliti.

PROČITAJTE JOŠ

Ako ništa drugo, Benfika je bila iskusnija dovoljno da kazni greške Zvezde i ono što joj je rival nudio.

Uz malo sreće i veoma loše reakcije pojedinih Zvezdinih igrača u prelomnim momentima, golove su davali Kerem Akturkoglu i Orkan Kokču u 9. i 29. minutu. Jedini pogodak za crveno-bele postigao je

Piter Olanjinka je odigrao jedan od najgorih mečeva otkako je došao u Zvezdu i ovakvog njegovog izdanja bi se i on i Vladan Milojević više uplašili nego da na ulici sretnu Fredija Krugera.

Nekad ni volja, ni trud, a ni „imanje fudbala u nogama“ ne znače ništa. Olanjinka je propustio jednu od izglednijih šansi, njega je prošao centaršut kod prvog gola i napravio je faul za drugi.

Rade Krunić je bio jednako loš, jer je suviše grešio u nekim običnim stvarima, poput dodavanja, a nesigurnost i u nekim momentima spora i slaba reakcija preskupo je koštala njegov tim, bar boda.

Omri Glazer – Kod gola Benfike iz devetog minuta nije mogao da uradi mnogo toga jer je lopta preletela prvu stativu i došla do Akturkoglua. Ostao je nemoćan i kod drugog gola Benfike iz slobodnog udarca, a mimo toga nije imao neke zapažene intervencije. Reagovao je kako je mogao kada je iznad Pavlidisa pokupio loptu pa završio na travi. Odbranio je dva udarca u finišu, na kraju ni dobro, ni loše – 6.

Ognjen Mimović – Loš centaršut beka Zvezde otvorio je kontru Benfike iz koje je gostujući tim dao gol. Ognjen se sporo vraćao u odbranu, ali na kraju nije bio glavni krivac za primljen pogodak. Nakon toga je zaigrao bolje i konkretnije, kretao je u driblinge, zaustavio jedan potencijalno opasan napad. Izašao je rano, posle manje od pola sata, zamenio ga je Dalsio – 6.

Naser Điga – Našao se kod prvog gola Benfike na ničijoj zemlji, između čoveka koji centrira i onog koji prima loptu za gol, dok kod drugog opet nije on pogrešio i nije mogao da uradi mnogo toga. Jedan je od retkih koji nisu ostavljali prostora da se o njima napiše nešto loše jer je uglavnom dobro carovao prostorom koji bi branio. Našao se i u gol šansi posle 65 minuta kada se činilo da lopta ipak nije njega poslednjeg dirala posle kornera Elšnika. Posle njegovog faula se Pavlidis požalio na povredu da bi štrpnuo koji sekund – 6,5.

Uroš Spajić – Dobro je uklizavanjem unutar svojih 16 metara pokrio ispadanje Đige u sedmom minutu kada je Benfika bila u kontri. Nije u dve navrata reagovao dobro pre drugog gola Benfike, prvo zbog lošeg prijema lopte, a onda i lošeg ispucavanja pre greške Krunića. Nakon toga je bio stabilan, u jednoj situaciji je pokrio Krunićevu grešku pred šesnaestercem u drugom delu, blokirao je šut Pavlidisa u 85. minutu – 6,5.

Jung Vu Seol – Dobro je intervenisao u četvrtom minutu kada je pretila opasnost usred šesnaesterca, ali loše kada je Anhel Di Marija uposlio Baha pre centaršuta za gol Benfike. Dva solidna centaršuta do 20. minuta bila su doprinos Korejca, koji se tada požalio na povredu. Vratio se, nastavio da „čisti“ sve što može. Čim je prešao na desnu stranu imao je dva loša centaršuta. Dobro je oduzeo loptu i onda slabo centrirao u 53. minutu. Sjajno se snašao koji minut kasnije kada je u kontri Benfike u trku isturio petu i presekao opasno dodavanje ka sredini. Do kraja je ostao veoma dobar – 7.

Crvena zvezda-Benfica Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Rade Krunić – Rano je napravio dve greške. Ona kardinalna je bila to što nije zatvorio Akturkoglua koji mu se iza leđa prikrao za gol, a onda je u jednom od narednih napada probao da se iskupi tako što je sa desne strane iskosa šutirao slabo u gol. Užasno je reagovao i pred drugi gol Benfike kada je direktno njegova greška pred šesnaestercem bila uvod u faul Olanjinke i slobodnjak za 2:0. Nonšalantna reakcija na pragu 40. minuta mogla je da bude uvod u novu opasnost. Ni početak drugog poluvremena nije bio dobar i Rade je do izmene ostao slaba karika u veznom redu. Ustupio je mesto Iliću – 5.

Timi Elšnik – Presekao je rani napad Benfike glavom i umalo otvorio šansu za Ivanića ili nekoga od saigrača iz ofanzive. Kada je Mimović prinudno izašao posle nepunih pola sata, prešao je na mesto levog beka i to nije delovalo u startu kao najsrećnije rešenje. Poneko dobro dodavanje ili začeta akcija bili su sve što je iz te pozicije mogao. Kad god je kretao napred s početka drugog poluvremena videlo se da može da pomogne, bilo dodavanjem ili pokušajem prodora. U globalu solidno izdanje – 6,5.

Mirko Ivanić – Ako se izuzmu jedan šut u 40. minutu i jedan veoma dobar centaršut sa levog krila u 45. teško je izdvojiti nešto što je Ivanića guralo u prvi plan. Stiče se utisak da je u prvom poluvremenu bio odsečen od lopte koliko i Silas i Duarte. Driblao je jednog, pa drugog igrača Benfike i na kraju nije uradio ništa na dvadesetak metara u 50. minutu. Povukao je brzu tranziciju u 62. minutu kada je probao da doturi loptu do Duartea i usledio je šut i korner. Imao je još jedan udarac, tanko – 6.

Crvena zvezda-Benfica Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Silas Katompa – Bio je uglavnom van tokova igre, imao je jedan pokušaj da uradi nešto više u prvih dvadesetak minuta jer se igra uglavnom odvijala kroz sredinu ili levo. Napravio je i nepotreban žuti posle faula u napadu. Slična priča kao i sa Ivanićem, apsolutno nedovoljna vidljivost, premalo lopte u nogama, poneki neslavan dribling i to je sve za prvo poluvreme. Solidan dribling i oštar centaršut završio je u rukama golmana Trubina. Nije se snašao u nekoliko kontri, nije iskontrolisao loptu kako može i ni on nije blistao – 6.

Piter Olanjinka – Verovatno najgore izdanje otkako je u Zvezdi. Nije ispratio dovoljno dobro zatvorio Baha, preko noge mu je prešao centaršut i loptu je Akturkoglu smestio u gol. Jednu loptu je izgubio pred svojim kaznenim prostorom. Da ga neće, pokazalo se i kada je pred golom Benfike imao skoro čistu situaciju za gol i promašio je. Napravio je faul pred svojim šesnaestercem posle kog je pao drugi gol, ukratko, poluvreme mu je bilo košmarno. A bio je takav i početak drugog kada je napravio faul u napadu u izglednoj situaciji za centaršut svog tima. Izmenjen je posle 70 minuta i ušao je Felisio Milson umesto njega – 5.

Bruno Duarte – Rano je pritiskao odbranu Benfike i pokušavao da iznudi grešku. Imao je dobar šut u 18. minutu sa 20, 25 metara, malo je falilo da pre toga glavom zahvati loptu Seola. Posle toga se skoro nije ni video do pred kraj poluvremena. Blokiran je njegov šut u 50. minutu kada je možda mogao brže da reaguje i puca. Osam minuta kasnije je probao i makazice, nije prošlo. Nije prošlo ni kada je dobio pas u prostor od Ivanića po isteku sata igre i kada je dobio samo korner posle šuta sleva. Zamenio ga je Endiaje u 70. minutu – 6.

Dalsio Gomeš – Ušao je umesto Ognjena Mimovića i pokušavao da uradi nešto više u sredini, pošto je na mesto desnog beka prešao Seol. Nije to uspevao do poluvremena, a u drugom je imao jedan solidan dribling i slab šut u 55. minutu. Nije dovoljno pokazivao inicijative da ide napred sa loptom, kao da je sigurnija varijanta bila pas u stranu – 6.

Felisio Milson – Ušao je i dao gol iz prve prave šanse koja se ukazala. Mimo toga ga nije bilo toliko aktivnog u igri sa loptom u nogama, osim ponekog neuspelog driblinga. Ali, gol iz prve prave šanse na dodavanje Endiajea je više nego što su uradili mnogi drugi za daleko više vremena na terenu – 6,5.

Šerif Endiaje – Često je moglo da mu se spočita to što ne koristi šanse za pogodak, a sada je sjajno proigrao saigrača kroz odbranu i sredinu, ostavivši Milsona u dobroj poziciji. Još poneki skok od ulaska u 71. minutu do asistencije u 86. nisu bili dovoljni za pobedu ali jesu za pozitivan utisak – 6,5.

Luka Ilić – Osim jednog udarca pred kraj regularnog dela meča, nije mnogo toga moglo da se vidi od Luke, pa nije stvorio neki jači utisak.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar