Foto:Ryan Browne / Shutterstock Editorial / Profimedia/News Images / ddp USA / Profimedia/Sportimage / Alamy / Alamy / Profimedia

"Šumari" su potrošili veliku svotu novca na nova pojačanja.

Notingem Forest je obezbedio povratak u Premijer ligu nakon pobede protiv Hadersfilda (1:0) u finalu plej-ofa Čempionšipa prethodne sezone. Nakon 23 godine vratili su se u elitni rang engleskog fudbala i već su uspeli da, za jedno leto, potroše čak 148 miliona evra na nova pojačanja!?

PROČITAJTE JOŠ

Doveli su čak 16 novih igrača, a poslednji među njima je i mladi Englez Morgan Gibs-Vajt. Ne zvuči vam poznato? Pa, jer nije poznat.

Vulverhemptonu su za njega dali 29,5 miliona evra, što je gotovo sve ljubitelje fudbala ostavilo u šoku. Mnogi su za njega čuli tek prethodne nedelje, kada je upao u sukob sa srpskim napadačem Aleksandrom Mitrovićem u duelu 2. kola Premijer lige.

Zbog oštrog starta Gibs-Vajt se uneo u lice Mitroviću, ali su na vreme igrači uspeli da ih razdvoje i nije došlo do ozbiljnijih scena.

Za Vulvse je odigrao 48 utakmica u Premijer ligi, ali je za to vreme postigao samo jedan gol, uz jednu asistenciju.

Ali, ipak je uspeo da se dokaže prethodne sezone, kada je igrao na pozajmici u Šefild junajtedu koji je nastupao u Čempionšipu (druga liga u Engleskoj). Na 35 utakmica je postigao 11 golova i upisao je devet asistencija. Novi veznjak „šumara“ može da pokrije nekoliko pozicija na sredini terena, ni napad mu nije stran. Ipak, ostaje pitanje zašto je neko spreman da potroši ovolike pare na igrača koji nije uspeo da se dokaže u Premijer ligi.

Jedan od razloga zašto su čelnici Foresta doveli ovoliko igrača jeste to da je klub napustilo čak 15 fudbalera, od kojih su većina bili nosioci igre prethodne sezone (Đed Spens, Džejms Garner, Kinan Dejvis, Bris Samba).

PROČITAJTE JOŠ

Dvostruki šampion Evrope je među silnim pojačanjima doveo i neka zvučna imena kao što su Džesi Lingard, Din Henderson, Emanuel Denis, Neko Vilijams i Taivo Avonji.

Avonji je došao iz Union Berlina za 20,5 miliona evra, Vilijams je stigao iz Liverpula za 20, dok je Denis napustio Votford za 14,8 miliona.

Veznjak Orel Mangala je doveden iz Štutgarta za 13 miliona evra, Musa Niakhate i Žulian Bjankon su plaćeni 10, a Švajcarac Remo Frojler je došao za devet miliona.

Bivši levi bek Bajerna Omar Ričards je stigao u Notingem za 8,5 miliona, dvojac iz Hadersfilda Luis Obrajan i Hari Tofolo su plaćeni po istoj ceni (5,9 miliona), dok je Kostarikanac Brendon Agilera došao za 950 hiljada evra.

Kao slobodni igrači su došli Lingard, Šeik Kujate i Vejn Henesi, dok je Henderson došao kao pozajmljeni igrač iz Mančester junajteda.

Džesi Lingard/Foto:EPA-EFE/PETER POWELL

Zbog svih pojačanja, ukupna vrednost tima se povećala sa 83 miliona evra na čak 200,8 miliona.

Samo je Čelsi potrošio više na transfere u Premijer ligi ovog leta (201,59 miliona evra), što znači da klub u vlasništvu prvog čoveka Olimpijakosa, Evangelosa Marinakisa, ne štedi novac i planira da obezbedi opstanak u elitnom engleskom društvu.

Din Henderson/Foto/EPA-EFE/PETER POWELL

Izabranici Stiva Kupera su na premijeri izgubili od Njukasla (0:2), u drugom kolu su pobedili Vest Hem (1:0), ali je očigledno da će biti potrebno još neko vreme kako bi se novi igrači uigrali da bi tim bio kompetentniji u nastavku sezone.

U trećem kolu će igrati protiv Evertona na „Gudison parku“, u subotu od 16 časova.

Sva pojačanja Notingem Foresta:

Morgan Gibs-Vajt – 29,5 miliona evra
Taivo Avonji – 20,5 miliona evra
Neko Vilijams – 20 miliona evra
Emanuel Denis – 14,8 miliona evra
Orel Mangala – 13 miliona evra
Musa Niakhate – 10 miliona evra
Žulian Bjankon – 10 miliona evra
Remo Frojler – 9 miliona evra
Omar Ričards – 8,5 miliona evra
Luis Obrajan – 5,9 miliona evra
Hari Tofolo – 5,9 miliona evra
Brendon Agilera – 950 hiljada evra
Džesi Lingard – besplatan transfer
Šeiku Kujate – besplatan transfer
Vejn Henesi – besplatan transfer
Din Henderson – pozajmica

BONUS VIDEO Erling Holan se obrukao, promašaj karijere Norvežanina

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar