Foto: EPA/LINDSEY PARNABY

Na današnji dan, pre 15 godina, Nemanja Vidić potpisao je ugovor sa Mančester junajtedom, a navijači nisu shvatali da su dobili najlepši mogući božićni poklon.

Rođeni Užičanin je stigao iz Spartaka iz Moskve u transferu vrednom sedam miliona funti, a kasnije postao jedan od prvih kapitena stranaca u istoriji „crvenih đavola“.

PROČITAJTE JOŠ

I dalje drži rekord defanzivaca po procentu pobeda u Premijer ligi jer je sa njim na terenu Junajted slavio na 149 od 211 utakmica, što znači da je u 70,6 odsto slučajeva odnosio sva tri boda.

Nedavno je u anketi „Skaj sportsa“ u kojoj je učestvovalo više od 200.000 ljubitelja fudbala proglašen za najboljeg defanzivca lige svih vremena sa 54,5 odsto glasova.

Vidić je karijeru započeo u Jedinstvu iz Užica, zatim prešao u Slobodu, a onda sa 15 godina oblači dres Crvene zvezde. Sa crveno-belima je za četiri godine osvojio titulu i dva Kupa države, a kako je sam naveo ostvario je sve snove kada je postigao gol protiv Partizana u večitom derbiju.

Usledio je transfer u Spartak, u kome se zadržao od 2004. do 2005. kada je bio jedna od glavnih meta Aleksa Fergusona u prelaznom roku Junajteda.

Sa engleskim velikanom je od 2005. do 2016. godine osvojio pet puta Premijer ligu, jednu Ligu šampiona u Moskvi 2008. godine, a mesecima kasnije i Svetsko klupsko prvenstvo. Od drugih trofeja se ističu Liga kup i pet titula u FA Kupu.

Koliko je voljen svedoči da su mu navijači „crvenih đavola“ spevali pesmu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar