Foto: Youtube.com

Situacija sa Rio Tintom i alarmantnim prognozama zbog zagađenosti vazduha i pratećim problemima ujedinila je mnoge, bez obzira na ideologiju i političke stavove. U svetu sporta, toga baš i nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ

U situaciji kakva sada vlada u Srbiji, malo je prostora za podele na levicu i desnicu uz sve prateće ideološke i društvene jazove – to su potvrdili mnogi na poslednjim protestima, iz glumačkog sveta izdvojila se Jelena Stupljanin.

Pridružile su se Milena Vasić, Sloboda Mićalović, Bojana Novaković i Tamara Dragičević, u svetu sporta čak ni stidljivih pokušaja nije bilo da se podrži borba protiv usvajanja zakona o eksproprijaciji i referenduma, odnosno borba protiv otvaranja vrata uništavanju osnovnih prirodnih dobara i resursa.

Nevena Ignjatović, srpska skijašica, jedna je od retkih osoba iz sveta sporta koja se oglasila barem povodom šokantnih scena sa protesta.

Nevena i skijaški trener Branko Majski podelili su snimak sa protesta u Šapcu, na kom se vide batinaši koji su motkama napali građane, tukli ih i razbijali stakla na traktorima.

„Kada vidim ko sve ovde živi, mislim da nam se sve ovo događa sa razlogom“, bio je njihov komentar povodom aktuelnih dešavanja, na koja su mnogi sportisti ostali nemi.

U Šapcu je najviše eskaliralo, jer se tokom subote pojavio snimak na kom se vidi kako naprednjaci bagerom pokušavaj da prođu kroz grupu ljudi, dok ih je pratila grupa momaka sa letvama u rukama.

Proteste je podržao i Nikola Mijailović, bivši kapiten fudbalera Crvene zvezde, a tri navijačke grupe podigle su glas.

Ekološka stranica „Eko straža“, namenjena širenju svesti o aktuelnim problemima i zagađenju životne sredine, zahvalila je navijačima na podršci.

„Podrška protiv Rio Tinta dolazi i od navijačkih grupa Firma 1989 (F.K Vojvodina), Đavoli 1989 (Kragujevac) i Invalidi Voždovac“, napisano je na stranici Eko straže u znak zahvalnosti.

Dragan Milovanović Crni Foto:privatna arhiva

Borba za sprečavanje ekološke katastrofe dobija na podršci i masovnosti svakog dana, a poslednja u nizu bila je poruka navijača Vojdvodine, popularne „Firme“, koja je osvanula tokom utakmice Superlige Srbije u Novom Sadu protiv Mladosti iz Lučana koju je domaći tim dobio sa 3:1.

Ovog puta, nakon protesta građana i blokade puteva, „Firmaši“ su razvili transparent na kojem je ispisana parola onih koji se protive planovima multinacionalne kompanije u Srbiji: „Rio Tinto, marš iz Srbije“.

Prethodno su protivljenje Rio Tintu iskazali i Crveni đavoli, navijači Radničkog iz Kragujevca, koji su poručili da je „krvava kinta od Rio Tinta“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

BONUS VIDEO Najbolji golovi Bundeslige u novembru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar