Jelena Stupljanin za Nova.rs: Rio Tinto, marš iz Srbije, niste dobrodošli!

Društvo 25. nov. 202120:33
Podeli:
Jelena Stupljanin Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

"Moj aktivizam je ekološki aktivizam, jer duboko verujem da se svi nalazimo u svetski istorijskom trenutku kada je pitanje toga u kom pravcu ćemo dalje ići kao društvo presudno", govori za Nova.rs glumica Jelena Stupljanin, jedna od govornica na jučerašnjem ekološkom protestu koji su organizovale ekološke organizacije, ali i glavna protagonistkinja reklame protiv Rio Tinta kojoj je emitovanje na RTS-u zabranjeno.

Napadi tabloida i gomile uvredljivih poruka koje je dobila na društvenim mrežama nakon što se pomenuta reklama pojavila na internetu nisu naterale glumicu Jelenu Stupljanin da odustane od borbe za bolju i zdraviju životnu sredinu u Srbiji. Ona je sinoć na ekološkom protestu u Beogradu bila jedna od glavnih govornica, zajedno sa desetinama hiljada građana, ali i sa drugim koleginicama poput Bojane Novaković i legendarne Svetlane Cece Bojković.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Nova.rs, Stupljanin je izjavila da je očuvanje životne sredine za nju od životnog značaja.

„Očuvanje zemlje je meni lično jako važno i pomislila sam kako ne bih ni smela da se ne uključim u odbranu prirodnih dobara“, rekla je Stupljanin za Nova.rs.

Svoj govor koji je održala sinoć na protestu, ponovila je za Nova.rs.

„Danas, kada se većina sveta okreće očuvanju prirodnih dobara i očuvanju prirode, kod nas se vodi borba protiv interesa stranih kompanija koje žele da eksploatišu i unište našu predivnu domovinu. Srbija je zemlja plodnih ravnica, bujnih reka, šumovitih planina, i, kada bismo je bolje čuvali, Srbija bi bila jedna od najlepših država na svetu. A Gandi je rekao – Zemlja pruža dovoljno da zadovolji svačiju potrebu, ali ne i svačiju pohlepu“, rekla je glumica.

„Srbija ne sme da postane država gde se plodna zemlja i pijaća voda uništavaju zarad iskopavanja litijuma i bora. Jer, ako nekoga stvarno zanima da govori o boljitku, onda ne treba da govori o električnim automobila kada se kod nas struja i dalje proizvodi na ugalj koji nam stravično zagađuje vazduh. Već treba da govori o pravljenju mesta za biciklističke staze, o vozovima koji idu na solarnu energiju i o upotrebi svih drugih izvora održive energije. Ako stvarno hoćemo da govorimo o boljoj budućnosti“, dodala je Stupljanin.

Jelena Stupljanin Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Glumica je rekla da se ovde radi o tome da će „Srbija biti opustošena“.

„Voda na Makiškom izvorištu će biti zatrovana, a ni ove zime ništa neće biti urađeno po pitanju zagađenosti vazduha zbog pohlepe i interesa onih kojima je jedini cilj prodaja naše zemlje. I to onima koji nigde drugde u Evropi nisu dobrodošli. E, pa ni ovde niste dobrodošli“, jasna je Stupljanin.

Jasno je poručila – Srbija nije na prodaju.

„Hoćemo čistu pijaću vodu. Imamo Ustavno pravo na čist vazduh. Naša zemlja nije na prodaju. Rio Tinto i svi njima slični, marš iz Srbije“, zaključila je glumica za Nova.rs.

Šta znamo o jučerašnjem protestu? 

Protest su organizovale ekološke organizacije, a povod okupljanja je bio dolazak Rio Tinta u Srbiju i uništavanje beogradskog Makiša.

Organizatori protesta ranije su naveli da će izmenama Zakona o eksproprijaciji biti omogućeno da se bukvalno sve proglasi za javni interes i u skladu sa tim oduzme uz naknadu.

Protest je završen ispred Vlade Srbije, uz poruku da prate dalja uputstva i povike „Ne damo Srbiju“.

Okupljeni su doneli i lažni novac i bacili pare na zgradu Vlade Srbije, uz poruku „Ne treba nam vaš novac!“, pesmu „Ne lomite mi bagrenje“ i poruku „Rio Tinto, marš iz Srbije“.

BONUS VIDEO: Protest na Makišu zbog izgradnje metroa

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar