Foto: EPA PHOTO ANP/Toussaint Kluiters/

Tačno 22 godine je prošlo od finala Lige šampiona između Reala i Juventusa čiji je heroj bio nekadašnji fudbaler Partizana i podgoričke budućnosti, Predrag Mijatović.

„Amsterdam arena“ bila je poprište sudara dva fudbalska džina, iz Madrida i Torina.

Za Real, bio je to meč ogromne važnosti i prvo finale Lige šampiona još od 1981. i meča sa Liverpulom na „Parku prinčeva“.

PROČITAJTE JOŠ:

S jedne strane, sjajan tim kraljevskog kluba, sa  Fernandom Jerom, Manuelom Sančisom, Robertom Karlosom, Raulom, Redondom, Mijatovićem i Morijentesom, a druge Didije Dešan, Filipo Inzagi, Alesandro del Pjero, Anđelo Peruci na golu i u vezi sadašnji trener Reala, Zinedin Zidan.

I taj gol Predraga Mijatovića u 66. minutu kojim je Real stigao do trona i velikoh ušatog pehara UEFA. Dan koji sjajani fudbaler nikad neće zaboraviti.

Mnogo se pričalo i diskutovalo o tom golu, da li je Predrag bio u ofsajdu ili ne, na kraju, ni holandska televizija, koja je radila prenos, nije mogla da prikaže najbolji snimak, kao što se to danas radi na moderan način, iz više uglova, i po potrebi uz presudu VAR tehnologije.

Ipak, za Mijatovića nema dileme, gol je bio regularan.

„Normalno je da onaj ko gubi ima prava da se ljuti. Meni je sve jasno. Uvek pričam da to nije mogao da bude ofsajd, pre svega zbog reakcije igrača Juventusa. Mi, koji smo imali prilike da igramo mnogo mečeva sa italijanskim timovima znamo kakvi su. Oni protestuju za sve i svašta, traže ofsajd i kad ga nema. I u tom napadu, niko od njih nije podigao ruku da zatraži ofsajd poziciju“, izjavio je Mijatović za „Marku“.

On je detaljno analizirao situaciju kod postizanja gola.

„U jednom trenutku, neko, mislim da je to bio Pesoto, okreće se ka sudiji i shvata da je gol regularan. Istina je da nema snimka na kom se sve može savršeno videti, kao što je slučaj danas, ali ja sam ubeđen da sam bio u dozvoljenoj poziciji. Ja, svi u našem timu, oni, sudije. Niko nije protestovao, za mene je to ključno“, dodao je Mijatović.

Tako je Real stigao do svoje sedme evropske titule.

„To je za mene najveća titula, čak i moje kolege pričaju o tome da je to bila naša najvažnija titula. Slavlje je bilo impresivno. Otišli smo sa aerodroma pravo na trg Sibeles. Ulice su bile prepune ljudi. Nikad nisam zamišljao da je tako nešto moguće. Oni koji su nas nasledili, pa i Raul, Fernando Jero i Roberto Karlos, uvek kažu da je ta proslava bila nešto posebno, nezaboravno, da se sa tim ništa ne može porediti. Svako slavlje ima svoje momente, ali nikada se nijedna titula neće slaviti kao ta sedma u Evropi“, poručio je Mijatović.

Za Mijatovića će ovo biti prvi 20. maj na kojem o svemu tome neće moći da priča sa tadašnjim predsednikom Lorencom Sanzom, koji je preminuo ove godine.

„Prvi put će biti da ne možemo da pričamo o svemu tome. Svakog 20. maja bismo se prisetili svih tih momenata i tužan sam što nas je naš prijatelj napustio“, zaključio je bivši igrač Partizana i Reala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar