Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER, Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia, PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia

Malo ko zna koje sve legende sporta je ugostio sportski kompleks u Monaku

Oliver Mijušković Foto: Nova.rs

Iako je na istom mestu u Monaku stadion postojao još od kraja 40-ih godina prošlog veka, novi, renovirani kompleks otvoren je 1985. Prva utakmica na njemu odigrana je 26. januara 1985. kada je Monako slavio protiv Lensa.

Fudbalski klub je u svom „rodnom mestu“ uživao i u najvećim klupskim uspesima u Ligi šampiona. Sezona 2003/04. ostaće dobro upamćena u Kneževini, pošto su tada napravljeni veliki iskoraci na evropskoj sceni. Monako je najpre „okrenuo“ Real Madrid nakon 4:2 za Madriđane u prvom meču. Francuski klub je slavio u revanšu sa 3:1 i u ukupnom skoru 5:5 imao gol prednosti u gostima.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon toga pobeđen je i Čelsi kod kuće sa 3:1, dok je u Engleskoj bilo 2:2, pa je monako mogao da se raduje finalu Lige šampiona. Istina da je u njemu Porto bio bolji sa 3:0, ali će pobede nad Čelsijem i Realom ostati zauvek zapamćene.

Zanimljivo da nije samo FK Monako bio domaćin velikih susreta na stadionu „Luj Drugi“, već se na njemu dugi niz godina održavao Superkup Evrope.

Zbog političkih razloga utakmica Superkupa Evrope 1986. između Steaue i kijevskog Dinama je odigrana na pomenutom stadionu. Steaua je tada slavila golom legendarnog Georgija Hađija.

To je bilo samo jedno od mnogih velikih mečeva, pošto su se svi mečevi Superkupa Evrope od 1998. do 2012. godine igrali na „Luju Drugom“. Tek 2013. je destinacija promenjena, ali su mnogi čuveni fudbaleri ipak imali čast da budu u Monte Karlu i osete čari igranja pored mora.

Tokom prethodno pomenutog perioda, na „Luju Drugom“ je odigrana i utakmica između Real Madrida koji su se sastali u Superkupu baš 1998. godine. Za „kraljevski klub“ tada je igrao i Predrag Mijatović, ali je ipak teren napustio kao tužan, jer je Čelsi slavio golom Gasa Pojeta pred sam kraj utakmice.

Osim Mijatovića, šansu da osvoje Superkup na stadionu Monaka imali su i Nemanja Vidić sa Mančester junajtedom, Branislav Ivanović sa Čelsijem i Dejan Stanković sa Interom. Pogađate? Niko od njih nije uspeo.

Pored fudbalskih utakmica, stadion se često koristi za atletska takmičenja. Od 1987. je bio domaćin međunarodnog atletskog mitinga Herkulis, koji je od 1998. do 2002. bio deo Zlatne lige, dok je od 2010. u programu Dijamantske lige. Na „Luju Drugom“ je takođe 2003, 2004. i 2005. održano Svetsko finale u atletici. Zbog Dijamantske lige u Monako je dolazio Jusein Bolt, koji važi za jednog od najboljih trkača svih vremena.

Osim njega, u Monaku je rekord oborila i Jelena Isinbajeva i to 2008. godine kada je u skoku s motkom preskočila pet metara i četiri centimetara.

Na otvorenom stadionu održana su čak i dva koncerta. Grupa „Eagles“ je 2011. godine imala koncert za venčanje princa Alberta Drugog i Šarlin Vitstok. Druga grupa koja je imala tu čast je „Muse“ tokom turneje 2007. godine.

Sjajan način da privuku gledaoce imali su članovi fudbalskog kluba u maju ove godine, kada je meč poslednjeg kola Lige 1 između Monaka i Lensa mogao da se gleda na video bimu koji je bio montiran kod devet olimpijskih lukova.

Osim svega pomenutog u okviru kompleksa nalazi se i košarkaška hala, koja ima kapacitete tek nešto više od 3.000 mesta. Uz to, ovaj kompleks bio je domaćin i brojnih bokserskih i džudo takmičenja.

BONUS VIDEO Poslednji trening Zvezde pred Monako