Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Leo Mesi i Kristijano Ronaldo su bez premca najbolji fudbaleri sveta i za to su "debelo" plaćeni, što ne znači da su i najskuplji. Štaviše, Argentinca i Portugalca nema čak ni među top 20 u izboru Međunarodnog centra za sportske studije (CIES).

Jasno je da se bliži kraj jedne fantastične fudbalske ere jer godine uzimaju danak Kristijanu Ronaldu (35) i Leu Mesiju (33), dok s druge strane stižu neki novi klinci.

Mnogima zapravo neće biti jasno kako je moguće da prema proceni Instituta za sportske studije i istraživanja u Nojšatelu (CIES Football Observatory) superstarovi Juventusa i Barselone nisu ni blizu vrha, zbog toga ćemo vam objasniti koji su sve parametri uzeti u obzir.

CIES svoja istraživanja sprovodi na naučnoj osnovi i ona su vrlo poznata i priznata u svetu. Algoritmi koji izračunavaju vrednost fudbalera su izuzetno kompleksni, a godine, dužina ugovora, učinak u klubu i reprezentaciji u poslednjih šest meseci, samo su neki od parametara koji utiču na formiranje konačne cifre.

PROČITAJTE JOŠ

Činjenica je da je koronavirus uzdrmao fudbalski svet i tržište i značajno je uticao da brojnim fudbalerima padne cena.

Mesi koji je početkom januara bio osmi najskuplji igrač na planeti i vredeo je 125,5 miliona, sada se srozao na 22. mesto, tržišna vrednost mu je pala 25 odsto, dok je Ronaldo na 69. poziciji i takođe mu je vrednost opala za 25 odsto.

Brazilac Nejmar je početkom godine vredeo 100,4 miliona evra, pao je sa 19. na 37. mesto prema istraživanju CIES i njemu je vrednost pala za 20 odsto.

Foto: EPA/VALERIANO DI DOMENICO

Ali nije ovo priča o njima trojici, već o onima koji su spremni u svakom smislu da preuzmu fudbalski tron. Krenućemo od poslednjeg, 10. mesta, pa vas dovesti do samog vrha.

10. HARI KEJN (Totenhem, 118,7 miliona evra)

Ubojiti golgeter Totenhema imao je tu sreću da je odležao tešku povredu tetive dok je harala pandemija koronavirusa, zbog čega se zadržao među najskupljima.

Totenhem ove sezone ne liči na sebe, smenili su Poketina i doveli Murinja, ali se 26-godišnji Englez izborio da bude na svom nivou, postigao je 11 golova i dve asistencije na 20 utakmica Premijer lige, a „pevci“ su ga vezali ugovorom do 30. juna 2024. godine, što mu je podiglo cenu.

9. ALFONSO DEJVIS (Bajern, 133,5)

Kanađanin je maestralnim partijama zacementirao mesto levog beka Bajerna. Nakon što je prekomandovan iz „B“ tima u prvi tim Bavaraca je eksplodirao, što potvrđuje devet asistencija u svim takmičenjima na 38 utakmica. Bez obzira na to što je reč o defanzivcu koji maestralno pokriva čitavu levu stranu, Dejvis je uspeo tri putu da se upiše u strelce.

8. ANTOAN GRIZMAN (Barselona, 136,4)

Foto: EPA-EFE/TONI ALBIR

Razočaravajuću sezonu ima francuski napadač koji se po dolasku iz Atletiko Madrida u Barselonu nije snašao na „Kamp Nouu“.

Ipak, ni to što je na 26 mečeva u Primeri postigao osam golova, što i nije previše za napadača, nije ga koštalo gubitka mesta iz top 10 CIES liste.

Katalonci su platili „jorgandžijama“ 120 miliona prošlog leta, a navodno sada prema njihovim algoritmima o kojim smo već gore pisali, vredi 16,4 miliona evra više.

7.  SADIO MANE (Liverpul, 139, 2)

Senegalac je uz Firmina i Salaha ključni čovek u mašineriji Jirgena Klopa.

Driblinzi, asistencije, golovi, bacilu su u trans navijače „redsa“, koji će uskoro posle 30 godina po svemu sudeći proslaviti titulu na „Enfildu“.

Glavni „krivac“ sa 14 golova na 26 utakmica Premijer lige, uz devet asistencija, je upravo 28-godišnji Mane.

6. MOHAMED SALAH (Liverpul, 144,9)

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Sve ono što na terenu u kontinuitetu radi brzonogi Egipćanin nikako ne može da prođe nezapaženo u istraživanju CIES. Možda nije na nivou od prethodne sezone kada je Englezima doneo titulu prvaka Evrope, ali su 16 golova i ugovor do 2023. godine s budućim šampionom Engleske bili dovoljno da zauzme šestu poziciju i vrednost od gotovo 145 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

5. MARKUS RAŠFORD (Mančester junajted, 152,3)

Napadač Mančester junajteda izrasta u vrhunskog golgetera i pravog lidera „crvenih đavola“, koje Ole Gunar Solskjer pokušava na staze stare slave. Talenat, to što ne oseća pritisak ni u najvećim derbijima, strahovit dribling i svega 22 godine zaslužni su za njegovo odlično peto mesto na ovoj listi. Rašford je odigrao 31 meč u svim takmičenjima i postigao je 19 golova uz šest asistencija.

 4. TRENT ALEKSANDER-ARNOLD (Liverpul, 171,1)

Verovatno najbolji i najkompletniji desni bek u fudbalu, trenutno. Gledajući sve ono što radi za Liverpul ove sezone i ne čudi što je visoko pozicioniran i što mu je cena čak 171,1 milion. Upisao je 12 asistencija na 29 utakmica u Premijer ligi što je nešto čime ne mogu da se pohvale ni mnogo ofanzivniji fudbaleri od njega. Arnold će u oktobru napuniti 22 godine i nema sumnje da će njemu cena dodatno da poraste zbog nestvarnog potencijala koji poseduje.

3. DŽEJDON SANČO (Borusija Dortmund, 179,1)

Foto: EPA-EFE/LARS BARON /

Dortmundovo čudo od deteta, koje je Mančester siti olako isputio. Sada se oko njega otimaju Real, Čelsi, Mančester junajteda, a transfer će po svemu sudeći nadmašiti 150 miliona evra. Prema izboru CIES vredi gotovo 30 miliona evra više. Krilni napadač ima svega 20 godina, a stvari koje čini na terenu i pune statističke kolone su priča za sebe. Sančo je na 28 utakmica upisao 17 golova i isto toliko asistencija. Praktično je nemoguće zamisliti akciju „milionera“ u koju on nije uključen.

2. RAHIM STERLING (Mančester siti, 194,7)

Poznato je da kod Pepa Gvardiole, jednog od najboljih menadžera današnjice, igraju samo oni koji savršeno razumeju fudbal i imaju vanserijsku tehniku. Prvi na listi, njegov mezimac je upravo Sterling. Mnogi ga osporavaju pričaju da je izvikan, da nije konstantan i da ima „ludu glavu“, voli noćni provod. To su sve „male boginje“ koje je Englez na putu da preleži, a činjenica je da je strahovito brz i nepredvidiv kada se s loptom stušti ka protivničkom golu.

1. KILIJAN MBAPE (Pari Sen Žermen, 259,2)

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Krilni napadač „svetaca“ iz Pariza je prema izveštaju objavljenom za jun mesec „težak“ vrtoglavih 259,2.

Kao što smo već pomenuli to što ima svega 21 godinu i što je izabran za najboljeg strelca prevremeno okončane Lige 1 i te kako je uticalo na njegov status.

Ubojiti Kilijan Mbape je ove sezone u svim tamičenjima u dresu Pari Sen Žermena odigrao 33 utakmice, postigao je 30 golova uz 17 asistencija, što je fantastičan učinak i trenutno ga čini nezvaničnim kraljem fudbala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar