Ronaldo i Mendeš; Foto: REUTERS - RC2L5E9OTURM

Fudbal je odavno unosan biznis u kojem se obrću milijarde, a transferi u poslednje vreme dostižu magičnu granicu blizu 200 miliona evra. Jasno je da uz same zvezde i klubove ključnu ulogu igraju agenti, koji uzimaju dobar "deo kolača".

Ko su ljudi koji iz senke vuku konce, koji vedre i oblače svetskim fudbalom, koji u sefu drže tapije na višemilionske ugovore Kristijana Ronalda, Gereta Bejla, Erlinga Holana, i koji imaju najveću moć kada su u pitanju transferi?

Upliv agenata u fudbal slavi 25-godišnjicu, s obzirom na to da je pomenuti posao procvetao nakon Bosmanovog pravila iz 1995. godine, prema kom su fudbaleri dobili slobodu da biraju klub po isteku ugovora.

Nova.rs predstavlja Top 5 najbogatijih i najuticajnijih agenata prema Forbsovoj listi, a ono što je iznenađujuće je da Mino Rajola i Žorž Mendeš, za koje su čuli svi koji prate najvažniju sporednu stvar na svetu, nisu prvi kada je zarada u pitanju. Ipak, zbog armije klijenata svakako jesu najmoćniji!

PROČITAJTE JOŠ

Daleko od toga da je posao fudbalskog agenata lak, jer treba izaći na kraj s hirovima koje poseduju zvezde, treba im udovoljiti, dok s druge strane iz zainteresovanog kluba treba izvući maksimum i svom klijentu izboriti najveću moguću platu, bonuse i još neke pogodnosti.

Za razliku od Rajole i Mendeša, većina agenata krije se od očiju javnosti i nalaze se u teškoj ilegali. Ne vole da se pojavljuju u medijima, ali ih to ne sprečava da budu izuzetno uspešni u svom poslu i da sebi obezbede milionski profit od procenta realizovanih transfera.

5. HOSE OTIN

Foto: Printscreen/Youtube/TopFooters

Španac za kojeg mnogi nisu čuli, čak i oni koji prate fudbal, jer radi „inkognito“, uglavnom zastupa svoje zemljake. Završio je brojne transfere, a trenutno vodi brigu o karijerima Pedra (Čelsi), Vitola (Sevilja), Havija Martineza (Bajern), Kepe Arizabalage (Čelsi).

Otin je član „Bahia international“ agencije čije je sedište u Madridu i jedan je od njihovih najboljih „radnika“, s obzirom na to da svojim klijentima s lakoćom završava selidbu u Premijer ligu, Bundesligu.

Broj klijenata: 102

Zarada: 30,3

Vrednost ugovora: 303 miliona dolara

Najpoznatiji klijenti: Kepa Arizabalaga, Pedro Rodrigez, Viktor Mačin Perez Vitolo, Havi Martinez…

4. FOLKER ŠTRUT

Foto: Printscreen/Youtube

Slična priča baš kao i Otin pošto o njemu na internetu i u medijima takođe ima jako malo „materijala“. Pošto je reč o nemačkom agentu, logično je da mu bazu čine „švabe“ – Toni Kros, Marko Rojs, Dajo Upamekano.

Upravo je Štrut „preselio“ Krosa iz minhenskog Bajerna u Real 2014. godine i igra „kraljevskog kluba“ od tada ne može da se zamisli bez nemačkog kreatora igre.

Folker Štrut je na čelu „SportsTotal“ firme i najpriznatiji je agent u Nemačkoj.

Broj klijenata: 89

Zarada: 43,7 miliona dolara

Vrednost ugovora: 437,3 miliona dolara

Najpoznatiji klijenti: Toni Kros, Marko Rojs, Dajot Upamekano, Amadu Hejdara, Džulijan Vajgl…

3. MINO RAJOLA

Foto: EPA/TONI GARRIGA

Kada ste „vlasnik“ Pola Pogbe, Marka Veratija, Matjasa de Lihta, Đanluiđija Donarume, a ujedno ste i u „ortačkim odnosima“ i zastupate interese Zlatana Ibrahimovića i Marija Balotelija, onda ste bez dileme krupna zverka i za vas nema zime.

Upravo je to slučaj sa kontroverznim italijanskim agentom.

U poslu kojim se bavi i u kojem je izuzetno uspešan, Mino Rajola ne bira sredstva kako bi došao do cilja. Godinama unazad uspešno zastupa interese svojih klijenata i obezbeđuje im najbolje moguće finasijske uslove, a omiljeni klubovi za poslovanje su mu Juventus, Mančester junajted, Milan, Barselona.

Broj klijenata: 72

Zarada: 70,3 miliona dolara

Vrednost ugovora: 703 miliona dolara

Najpoznatiji klijenti: Erling Holan, Pol Pogba, Marko Verati, De Liht, Đanluiđi Donaruma, Zlatan Ibrahimović, Mario Baloteli…

2. ŽORŽ MENDEŠ

Foto: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Možda je drugi na Forbsovoj listi, ali je broj 1 u svom poslu jer može da se pohvali činjenicom da zastupa interese Kristijana Ronalda, jedne od dve najveće fudbalske zvezde u poslednjoj dekadi.

Portugalac je prvo u julu 2009. godine zadao „domaći zadatak“ i postavio rekord, nakon što je Ronaldo iz Mančester junajteda prešao u Real za 94 miliona evra, a onda je prava magija usledila 2018. godine.

Ugovorio je sve detalje da Kristijano za obeštećenje od 100 miliona evra pređe u Juventus, kao i da mu torinska „star dama“ za četiri godine ugovora plati 30 miliona evra, što je fantastično za jednog asa koji će 2022. godine imati čak 37 godina.

Osim vrhunskih fudbalera, Žorž Mendeš zastupa interese i Žozea Murinja, trenera Totenhema.

Broj klijenata: 122

Zarada: 118 miliona dolara

Vrednost ugovora: 1,2 milijarde dolara

Najpoznatiji klijenti: Kristijano Ronaldo, Bernardo Silva, Ederson, Žoao Kanselo, Džejms Rodrigez, Anhel di Marija, Dijego Košta…

1. DŽONATAN BARNET

Foto: Printscreen/Youtube/As

Svetska fudbalska javnost imala je priliku da upozna agenta Gereta Bejla kada je prošle godine propisno izvređao Zinedina Zidana koji je hteo da otera Velšanina.

„Zidan je sramota. Kako sme da priča tako o nekome ko je toliko dao Realu? Ako Geret ode iz Reala, to će biti samo zbog njegovog interesa, a nikako zbog Zidanovog teranja“, ispalio je tada „rafalnu paljbu“ Barnet na Zidana, ali je Bejl preživeo na „Santjago Bernabeu“.

Vlasnik „Stelar group“ osim velikog broja fudbalskih zvezda, proslavio se kao agent čuvenog američkog boksera Lenoksa Luisa, a bio je zadužen i za karijeru legendarnog kriketaša Brajana Lare. Barnet zastupa interese Saula Nigeza, Maksija Gomeza, Džodrdana Pikforda.

Broj klijenata: 213

Zarada: 128 miliona dolara

Vrednost ugovora: 1,3 milijarde dolara

Najpoznatiji klijenti: Geret Bejl, Saul Nigez, Maksi Gomez, Džordan Pikford…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar