Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Fudbaleri Mančester sitija i Intera odigrali su nerešeno na Etihadu 0:0 u prvom meču u novoj sezoni u Ligi šampiona.

Inter je odoleo na Etihadu kao prva ekipa kojoj je to pošlo za kopačkom još od ovogodišnjeg meča Sitija i Arsenala, a tim „neroazura“ je na stadionu u Mančesteru zaslužio svako poštovanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekipa Simonea Inzagija nije došla tu da se brani, krenula je napred kad god je mogla i da je bilo malo više sreće, oba tima su mogla da daju bar po jedan, dva gola.

Repriza finala Lige šampiona iz 2023. je u smislu igre opravdala očekivanja, ali je Siti ipak bio bliži pobedi, posebno zbog dve propuštene kolosalne šanse Ilkaja Gundogana u finišu.

Pepa Gvardiolu više od toga može da zabrine činjenica da se Erling Holan gotovo nije ni video, dok se Kevin De Brujne povredio i morao je da izađe.

Zamenio ga je spomenuti Gundogan koji je u prvoj šansi pred kraj gađao direktno u golmana Intera, zatim i neprecizno van okvira gola i u nadoknadi je mogao sve da reši u korist svog tima.

Na drugoj strani su šanse propuštali Tiram, Martinez, Mhitarijan, Darmijan, tako da ni Inter nije ostao dužan i zaslužio je da bar malo obraduje svoje navijače, dok je ostalim rivalima u Ligi šampiona poslao jasno upozorenje šta ih čeka.

Manchester City-Inter Milan Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Među tim protivnicima je ove sezone i Crvena zvezda, koja će dva puta putovati u Milano zbog okršaja sa oba velikana iz istog grada.

Prvo poluvreme bilo je znatno zanimljivije od onoga što je posle 45 minuta pokazivao semafor na stadionu Etihad.

Oba tima pobrinula su se da se navijači ne dosađuju, mada je viđeno više taktičke, nego lepršave borbe i golova.

Siti je u prvom delu delovao defanzivno ležernije nego što bi Pep Gvardiola to hteo, dok je u napadu samo na mahove napadao kako ume.

Manchester City-Inter Milan Foto: Conor Molloy/ProSports/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Smenjivale su se ekipe u naletima dobre igre, a Inter je više nego korektno pokazao zube timu sa kojim je igrao finale Lige šampiona 2023. godine i izgubio.

Siti je prvi krenuo u napad i već u četvrtom minutu je Džek Griliš sa leve strane probao da proigra Erlinga Holana, a Alesandro Bastoni je u poslednjem trenutku reagovao.

To nije bila najava dominacije Sitija, jer je Markos Tiram imao prvi šut u okvir gola neke od ekipa samo tri minuta kasnije.

Upravo je Tiram mogao bolje da gađa sa desne strane iskosa posle dodavanja Mehdija Taremija u 16. minutu, dok je prva ozbiljnija prilika viđena u 19. kada je Holan glavom gađao pod prečku gola Jana Zomera.

Manchester City-Inter Milan Foto: Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Do isteka pola sata igre je Jan Bisek imao dve šanse, a u jednoj je bio u ofsajdu sam pred Edersonom posle prekida i golman Sitija mu je skinuo čist zicer.

Siti je u narednih pet minuta imao dve dobre prilike, prvo kada je Holan iz izgledne pozicije ciljao pored stative sa petnaestak metara, dok je Bernardo Silva promašio loptu pred petercem u opasnoj šansi pred golom.

Tiram je pet minuta nakon toga posle izgubljene lopte Rodrija šutirao pored gola „građana“, da bi De Brujne u 43. minutu promašio sa leve strane iskosa.

Zaustavili su ga Hakan Čalhanoglu i Zomer zajedničkim snagama i kapiten Sitija se tom prilikom i povredio. Izdržao je do kraja na terenu, a onda je bio zamenjen i umesto njega je ušao Ilkaj Gundogan, dok je Savinja zamenio Fil Foden.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Karlos Augusto je u prvom minutu nadoknade šutirao u Edersona, ali je stavio na muke golmana mančesterskog tima.

I pored toga, mreže su ostale netaknute posle 45 minuta, što je bio slučaj i u ostalim utakmicama, osim meča Seltika i Slovana iz Bratislave gde je bilo 1:0 za Škote.

De Brujne je morao da izađe iz igre i zamenio ga je Gundogan u nastavku, a u prvih deset minuta drugog poluvremena su i jedni i drugi stvorili po jednu šansu.

Mateo Darmijan je imao prazan prostor ispred sebe i umesto da ode do kraja i šutira, on je sa ivice šesnaesterca probao petom da proigra Barelu.

Bareli je lopta otišla iza leđa, okliznuo se i šansa je propala, da bi ubrzo potom Bastoni prodao loptu u svom šesnaestercu i srećom po Inter izblokirao udarac Fodena koji je usledio.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Foden je promašio i veliku šansu sa 11 metara u 69. minutu kada je dobio na tacni pas nakon dobre kombinacije saigrača.

Bio je u sredini, ispred sebe nikog osim golmana i poslao je loptu pravo ka njemu.

Fodenu se za taj promašaj, u 76. minutu revanširao Henrih Mhitarijan, takođe sa desetak metara kada je šutirao preko gola.

Gvardiolu je u 79. minutu Zomer izvrsno odbranio udarac, dok je to isto Ederson uradio Lautaru Martinezu u 84.

Rezervista Gundogan je prevrnuo očima kada je u 89. minutu pogodio pravo u Zomera iako je znao da je morao bolje glavom sa pet, šest metara.

Isti igrač je nešto kasnije loptu poslao van okvira gola i propala je poslednja šansa da „građani“ promene rezultat i reše meč u svoju korist.

Sledeći meč Mančester siti u Ligi šampiona igra prvog oktobra protiv Slovana iz Bratislave, dok Inter narednu utakmicu igra istog dana protiv Zvezde na svom terenu.

Mančester siti - Inter 0:0 (0:0); Seltik - Slovan 5:1 (1:0); Briž - Borusija 0:3 (0:0); PSŽ - Đirona 1:0 (0:0)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare