Foto: EPA-EFE/Jose Coelho

Fudbaleri Čelsija savladali su Mančester siti rezultatom 1:0 i tako po drugi put u klupskoj istoriji došli do trofeja namenjenog najboljoj ekipi u Ligi šampiona.

Gledajući dosadašnji tok sezone finale Lige šampiona Mančester siti je dočekao kao ne veliki, ali dovoljno ozbiljan favorit da može da se kaže da bi pobeda Čelsija bila iznenađenje.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ekipa Pepa Gvardiole nije uspela da, uprkos inicijativi, ozbiljnije uglozi gol „plavaca“, ako izuzmemo šansu Rahima Sterlinga u uvodnim trenucima meča. Sve ostale situacije fudbaleri Čelsija, predvođeni Ngolom Kanteom i kapitenom Cezarom Aspilikuetom, uspevali su da odbrane.

Sa druge strane propisno se ispromašivao Timo Verner, koji se u jednom momentu čak i obrukao pošto je promašio loptu nakon sjajnog centaršuta. No, umesto kazne Čelsi je odlučio da postane jedan od onih koji poštuju to da su pravila, pa makar i nepisana, tu da bi se kršila, pa je Kai Haverc u 42. minutu sjajnu loptu u prostor iskoristio da obiđe Edersona i pogodi mrežu rivala.

Otišla je ekipa Tomasa Tuhela na odmor sa 1:0, a iako je bilo očekivano da će Siti krenuti znatno ofanzivnije, to se nije dogodilo, ne toliko zbog loše igre „građana“ koliko zbog sjajne defanzive „plavaca“, koji nisu dopustili nijednu stopostotnu šansu rivalu, pa su na kraju i stigli do druge titule u istoriji kluba.

Dodatan problem za Gvardiolu u drugom poluvremenu predstavljala je i povreda Kevina de Brujnea, koji se sredinom drugog poluvremena sudario sa Ridigerom. Kako je fudbaler Čelsija u tom trenutku imao i zaštitnu masku na glavi, De Brujne je dobio ozbiljan udarac u glavu, pa je prvo nekoliko minuta ostao da leži na terenu, nakon čega je morao da napusti igru.

Ipak, ni njegova zamena, Gabrijel Žezus, nije doneo poboljšanje, pa je na kraju, kako smo već napisali, Čelsi stigao do velike pobede i čuvenog „klempe“ po prvi put od 2012. godine.

Mančester siti – Čelsi 0:1 

(Haverc u 42. za Čelsi)

Stadion: Dragao. Gledalaca: 14110. Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija).

Mančester siti: Ederson, Voker, Dijaž, Stouns, Sterling, Gindogan, Zinčenko, De Brujne (od 59. Gabrijel Žesus), Bernando Silva (od 64. Fernandinjo), Foden, Marez

Čelsi: Mendi, Ridiger, Aspilikueta, Tijago Silva (od 39. Kristensen), Kante, Žoržinjo, Maunt (od 80. Kovačić), Čilvel, Džejms, Haverc, Verner (od 65. Pulišić)

Kraj

Čelsi je šampion Evrope!

90+6′ Marez promašio produžetke

Šutirao je Marez, sve je stalo u trenutku – ostalo je 1:0, pošto je lopta otišla pored gola.

90′ Sedam minuta sudijske nadoknade

Sedam minuta nade za Mančester siti…

88′ Čelsi sve bliži tituli prvaka Evrope

Manje od dva minuta do isteka devedesetog, mada je pitanje kolika će biti nadoknada vremena, s obzirom na pauze zbog povreda Aspilikuete iz Čelsija, odnosno De Brujnea iz Mančester sitija.

84′ Dramatične vesti iz tabora Mančester sitija

Kapiten „građana“ je prvo došao na klupu svog tima nakon pregleda u svlačionici, ali mu je ubrzo pozlilo, pa se vratio u svlačionicu kako bi bio podvrgnut dodatnim pregledima.

Hit scena iz lože

Vlasnik Čelsija Roman Abramovič konačno je dobio priliku da, prvi put posle tri godine, gleda Čelsi, a tom prilikom je viđena i veoma zanimljiva scena u loži čiji su glavni akteri Abramovič i selektor fudbalske reprezentacije Ukrajine Andrej Ševčenko.

76′ Na terenu i Aguero

Izašao je Rahim Sterling.

Zvanično

Utakmici u Portu je prisustvovalo 14.110 navijača

Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

73′ Pulišić promašio titulu prvaka Evrope

Sevnula je kontra, Haverc i Pulišić su uspeli da izbace gotovi celu odbranu Sitija, Amerikanac je izašao sam ispred Edersona, ali je šutirao pored gola.

67′ Sjajna šansa za Siti

Prodor Rijada Mareza po desnom boku, oštar centaršut, ali je tren pre nego što je lopta stigla do Gundogana Aspilikueta uspeo da interveniše i izbaci je van terena.

66′ Menja i Tuhel

Verner izašao, na terenu je Pulišić.

64′ Izmena u Sitiju

Bernarda Silvu zamenio je Fernandinjo.

60′ Ništa od penala za Siti

Šutirao je Sterling, lopta Džejmsa pogodila u grudi pa u ruku, Lahoz je to i pokazao, VAR potvrdio, ništa od najstrože kazne za ekipu Pepa Gvardiole.

57′ Jeziva scena na travi stadiona u Portu

Pri jednom prodoru De Brujne je pokušao da prođe pored Ridigera, fudbaler Čelsija se postavio tako da je Belgijanac naleteo na njega pa je usledio sudar glavama. Usledio je višeminutni prekid tokom kog je bilo jasno da je kapiten Sitija žestoko potrešen, toliko da su u jednom trenutku bile vidljive i suze. Dobra vest je to što je uspeo na nogama da izađe sa terena. Umesto njega u igru je ušao Gabrijel Žesus.

Foto: EPA-EFE/Jose Coelho / POOL

54′ Čelsi konačno prebacio loptu na polovinu Sitija

Faulirao je Gundogan Haverca, ali nakon centaršuta nisu igrači tima iz Londona uspeli da

51′ Kante sačuvao Čelsi

Bio je u naletu Kevin De Brujne, i moglo je da bude veoma opasno po mrežu „plavaca“, ali je Kante uspeo da savršeno startuje sa leđa i čisto izbije loptu pre nego što je kapiten Sitija uspeo da ugrozi Mendija.

49′ Siti u naletu

Od početka drugog dela Siti igra znatno ofanzivnije, napadaju iz minuta u minut, ali Čelsi zasad uspešno odoleva naletima rivala iz Premijer lige.

47′ Prva šansa za Siti

Džejms je faulirao Sterlinga na oko 35 metara od gola Sitija, centrirao je De Brujne, ali je Belgijanac veoma loše uputio loptu, pa nije bilo veće opasnosti po Mendija.

Počinje drugo poluvreme

Siti je napadao, Čelsi pogađao, Mančester siti – Čelsi 0:1.

45′ Počela je sudijska nadoknada

Igraće se još tri minuta.

42′ Munjevita kontra Čelsija, 1:0 za „plavce“!

Prelep pas u prostor, izleteo je Haverc sam ispred Edersona, obišao ga i zatresao praznu mrežu za prednost tima iz Londona.

Foto: EPA-EFE/Susan Vera

Emocije na sve strane

Ulog je trofej najboljeg tima u Evropi…

39′ Kraj za Tijaga Silvu

Povreda primicača bila je prejaka, Brazilac je morao napolje. Umesto njega na terenu je Kristensen.

37′ Zinčenko u poslednji čas, Mendi lako zaustavio šut Mareza

Odličan solo prodor Haverca završen je nakon odlične intervencije Ukrajinca. Da je prošao, bilo bi veoma opasno po gol Sitija. Usledila je kontra, šutirao je Marez iz ugla, ali je Mendi sjajno odbranio.

34′ Prvi žuti karton na meču

Gundogan je nakon žestokog starta nad Mauntom prošao samo sa žutim kartonom. Imao je Nemac sreće, s obzirom na to da je VAR soba proveravala da li je njegov prekršaj dovoljan za direktno isključenje.

27′ Nova velika prilika za Siti

Brza razmena lopte, po jedan dodir, pa se Fil Foden na jednu prepreku od gola. Šutirao je, ali je Ridiger odreagovao i savršenim klizećim startom sprečio gol.

21′ Sterling stvara problem Čelsiju

Dobro igra Rahim Sterling, konstantno tera igrače Čelsija na paniku, ali to zasad nije urodilo plodom.

17′ Čilvelov centrašut, Kante najviši u skoku, ali…

Udarac glavom bivšeg veziste Lestera završio je pored gola. Da je pogodio, bio bi to jedan od spektakularnijih golova u istoriji finalnih mečeva Lige šampiona, s obzirom na to da je Ngolo Kante visok 1.68.

Foto: EPA-EFE/David Ramos

 

15′ Težak promašaj Vernera

Dobio je Nemac loptu u srcu kaznenog prostora, izborio se za prostor, mogao Edersona praktično da pita gde da šutira, ali je to učinio blago rečeno loše, pa je golman Sitija lako uspeo da spreči prednost „plavaca“. Odmah potom usledio je novi napad Čelsija, ponovo je Vener umakao odbrani rivala, šutirao, ali gola nije bilo pošto je pogodio spoljni deo mreže.

Meču prethodile tuče širom Porta

Poznati su navijači ova dva tima po velikoj dozi prezira koji gaje jedni prema drugima, pa su na ulicama Porta viđeni žestoki incidenti.

9′ Kakvo ludilo na početku

Nakon prodora po boku i centaršuta lopta je stigla do Vernera, koji je promašio loptu, a nakon kontre i Siti je mogao do gola, ali su defanzivci tima iz Londona uspeli da spreče da lopta stigne do Zinčenka ili De Brujnea, koji su bili u kaznenom prostoru.

6′ Nema ozbiljnijih prilika na samom početku

Siti napada, ali još uvek nema ozbiljnijih šansi

Dobro došli na prenos finalnog meča Lige šampiona između Mančester sitija i Čelsija na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram