Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde gostuju večeras (21) Makabiju iz Haife na stadionu „Sami Ofer“, u prvom meču poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Zvezda je u Haifu stigla u seriji odličnih rezultata, pošto je od početka sezone vezala sedam pobeda i nema nijedan poraz niti remi, a primila je samo jedan gol.

U prethodnom kolu kvalifikacija crveno-beli su ukupnim rezultatom 7:0 pobedili Pjunik, dok je Makabi uz poteškoće savladao Apolon sa Kipra sa 4:2.

PROČITAJTE JOŠ

Tim iz Haife je u prvom meču pobedio Apolon sa 4:0 na svom terenu, a onda je u revanšu strepeo jer je na poluvremenu imao zaostatak od 2:0. Ipak, taj rezultat je ostao na snazi do kraja meča i Makabi je osigurao bar plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Zvezdina prednost u dvomeču sa izraelskim timom može biti i ta što tamošnje prvenstvo još uvek nije počelo, te je Makabi od početka sezone odigrao samo četiri meča u kvalifikacijama za najelitnije evropsko klupsko takmičenje. Pre Apolona, Makabi je ponizio Olimpijakos u Pireju sa 4:0, dok je u Izraelu bilo 1:1.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković svestan je da njegovu ekipu u Izarelu čeka pravi „pakao“.

„U pitanju je ekipa koja igra ozbiljan presing, imaju brzu tranziciju i tehničke sposobnosti. Kvalitetna ekipa u svakom segmentu, ne bih mogao da im nađem manu. Ima mnogo faktora i detalji će uticati. Razmišljam pozitivno, ohrabruju me nastupi i kako izgledamo na terenu. Ulazimo sa uverenjem da možemo na pravimo istorijski rezultat“, rekao je Stanković.

Makabi je euforično objavio da su sve karte za meč sa Zvezdom već rasprodate, a to je saopšteno putem društvenih mreža uz opis „odbrojavanje može da počne“.

Opasni Pjerot

Foto: EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Najveća pretnja po Zvezdinu odbranu biće napadač Frantzdi Pjerot, koji je ujedno u najskuplji igrač izraelskog tima sa vrednošću od 1.800.000 evra. Pjerot je postigao tri gola u dva meča protiv Olimpijakosa i Apolona čime je pokazao da se odlično uklopio u tim, pošto je ovog leta stigao iz Gengampa.

Takođe, tu su i provereni igrači koji su i prošle godine dominirali u dresu istog kluba – Omer Atzili, Ali Mohamed, Dolev Haziza i Din David.

Atzili je bio najbolji strelac izraeskog šampionata, Mohamed je postigao dva gola ove sezone, dok je Haziza jednom zatresao mrežu i još tri puta asistirao protiv Olimpijakosa i Apolona. David igra takođe u napadu, jednom je uspeo da asistira, dok mu je jedan gol protiv Apolona poništen. Takođe, na megdan Zvezdi će izaći i srpski štoper Bogdan Planić, koji je standardan u ekipi Makabija.

Štoperski tandem Zvezde na ovom meču činiće verovatno Aleksandar Dragović i Nemanja Milunović, dok će na desnom beku igrati Strahinja Eraković, koji je na toj poziciji bio u drugom poluvremenu utakmice sa Voždovcem. Njih trojica pokušaće da zaustave raspucani napad Makabija i omoguće crveno-belima što lakši posao u revanšu.

„Pred nama je sigurno jedna od najvažnijih utakmica koje ćemo odigrati ove sezone. Partije koje pružamo od početka takmičarske godine nam ulivaju optimizam, ali je Makabi definitivno kvalitetniji od svih sa kojima smo igrali do sada. Reč je o disciplinovanom timu, sa izuzetno prodornim igračima i trenerom koji insistira na modernom shvatanju fudbala. Ipak, prava evropska poslastica je pred nama. Svaki igrač voli takve utakmice, a poseban je osećaj kada u dresu Crvene zvezde možete da ih igrate. Želimo da ostvarimo dobar rezultat pred revanš na Marakani, a onda sledi spektakl. Čuli smo i da će biti pun stadion u Haifi, ali nijedna atmosfera ne može da se poredi sa onom koju prave naši navijači“, istakao je Milunović.

Makabi zna Pešića

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ono što može da raduje navijače Zvezde je i činjenica da se Mirko Ivanić konačno razigrao, te je u pobedi nad Voždovcem od 4:0 tri puta asistirao, a jednom i sam pogodio mrežu. Raduje i činjenica da je Aleksandar Pešić prvi put zatresao mrežu od povratka u Zvezdu, pa će u odbrani Makabija obratiti posebnu pažnju na njega, što može značiti više prostora za Aleksandra Kataija i Osmana Bukarija po krilima, odnosno Gelora Kangu i Kingsija Kangvu u kreativnom veznom redu.

Bukari je u prvom meču protiv Pjunika zablistao, postigao tri gola i pokazao da će biti ozbiljno „oružje“ u napadu Zvezdu u pohodu na što bolji rezultat u Evropi ove sezone.

„Pa svakako da mi je cilj da se upišem u strelce i u Ligi šampiona, ali hajde da se prvo plasiramo, pa ćemo pričati o tome. Za početak, voleo bih da pogodim u prvenstvu, protiv Makabija u oba meča, a onda ćemo da vidimo“, podvukao je Bukari u intervjuu za Nova.rs.

Bitka za 30 miliona

Zvezda plasmanom u plej-of kvalifikacija dobija 5.000.000 evra, a time je faktički obezbedila i plasman u grupnu fazu Ligu Evrope, što donosi 3,6 miliona evra. U tom slučaju bi dobila i bonus za koeficijent oko 2,5 miliona evra, što iznosi više od 11 miliona evra za koliko će biti bogatiji klub sa „Rajka Mitića“.

U sluačaju plasmana u Ligu šampiona, crveno-beli bi moglu da inkasiraju oko 30 miliona evra. Uz to, dobrim rezultatom protiv Makabija, Zvezda bi dodatno popravila lični i nacionalni koeficijent.

Revanš meč Makabija i Zvezde biće odigran na Marakani, 23. avgusta od 21 sat.

BONUS VIDEO Stanković i Pešić pred prvi meč protiv Makabija

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare