Foto: EPA-EFE/BALLESTEROS

U iščekivanju novog ugovora koji bi mu omogućio da karijeru završi u Realu i dolaska nekih novih klinaca, Luka Modrić i dalje je važan igrač "kraljevskog kluba".

Za igrača od 35 godina možda bi se pre očekivalo da bude na periferiji zbivanja ili pred odlaskom na neku rekreativniju destinaciju poput Kine ili UAE, pogotovo u klubu kakav je Real, ali je Luka Modrić igrač kakav se retko viđa pa ne čudi što iz nedelje u nedelju podseća zašto je najbolji vezni igrač Reala, a mnogi bi rekli i Evrope i sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Besprekorna fizička sprema i disciplina čine ga možda i najbitnijim igračem madridskog kluba, iako je trener Zinedin Zidan u Toniju Krosu, Kazemiru i mladom Federiku Valverdeu naizgled pronašao startni trio na sredini terena.

Neplanirani kadrovski problemi na sredini učinili su da Modrić ostane glavni igrač u vezi, a pokazao je i koliko je uticajan kao zamena, kada Zidanu treba igrač koji će uspostaviti kontrolu na sredini i omogućiti kvalitetniju distribuciju lopti prema napadačima.

Najbolji primeri su utakmice protiv Barselone, kada je za 22 minuta na terenu postigao gol kojim je Real rešio meč na Kamp Nou ili protiv Menhengladbaha u Ligi šampiona kada je takođe u poslednjih 20 minuta svojim maestralnim proigravanjima razdrmao tim i pomogao da se nadoknade dva gola minusa.

Modrić je u dosadašnjem toku sezone odigrao jedanaest utakmica u Primeri, a dva puta ulazio sa klupe, dok je u Ligi šampiona počeo četiri susreta i dva puta ulazio kao rezerva.

Prema veb sajtu Understat, Modrić ima 2,05 „ključnih dodavanja“ po utakmici u Primeri u dosadašnjem toku sezone, daleko više nego ijedan drugi vezni igrač Reala. Iako je do sada odigrao tek jedanaest utakmica u španskoj ligi, to mu je najbolji prosek od kada se 2012. godine preselio u Madrid iz Totenhema i ako tako nastavi mogao bi da prebaci rekord od 2,09 „ključnih dodavanja“ iz sezone 2015/16.

Još jedan od razloga zbog kojih Real ne bi tek tako trebalo da se odrekne hrvatskog reprezentativca jesu i njegovi konkurenti za mesto u timu. Federiko Valverde ima problema sa povredom, dok je direktan konkurent za Modrićevo mesto u timu Martin Odegard još uvek daleko od prave forme. Mladi Norvežanin odigrao je šest utakmica u Primeri ove sezone, ali za sada nije pokazao da je zreo za startera i igrača koji može da drži sredinu terena Reala iz Madrida.

PROČITAJTE JOŠ

Od dolaska u Real iz Totenhema, Luka Modrić je za „kraljevski klub“ do sada odigrao 242 utakmice i postigao 16 golova. Osvojio je dve titule prvaka Španije, jedan Kup, četiri Lige šampiona, tri Superkupa Evrope, a tri puta je osvajao titulu klupskog prvaka sveta. Ista titula zamalo mu je izmakla sa reprezentacijom nakon što je sa Hrvatskom izgubio finale SP u Rusiji 2018. godine.

„Bilo bi sjajno ako bih mogao da završim karijeru u Realu, ali to zavisi od kluba. Želim da dokažem da mogu da igram na visokom nivou još nekoliko godina, ali ako to ne bude bilo moguće u Realu, razmotriću druge opcije“, rekao je Modrić povodom najava da bi Real mogao da mu ponudi produžetak saradnje.

I dok Real kreće u akciju „Revolucija“ u sklopu koje žele da angažuju Kilijana Mbapea i Eduarda Kamavingu, dok spremaju Odegarda da jednog dana uskoči u Modrićeve kopačke, ostaje nam da uživamo u igrama omalenog majstora iz Zadra za koga je Dragan Stojković Piksi svojevremeno izjavio da je najinteligentniji igrač na svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram