Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Najbolje što evropski fudbal ima da ponudi prestalo je da bude zanimljivo. Nokaut faza Lige šampiona nema euforiju sve do polufinala, čak i finala, a mogući razlozi za to pronalaze se i u samom formatu takmičenja, ali i velikim promenama koje slede.

Ta čar koju je nosila jedna utakmica Lige šampiona kao da se izgubila, a jedino što je ostalo od svega jeste ta čuvena himna.

Mahanje mušeme na centru terena još uvek budi sećanja na prošlost, kada bi pred televizorom pratio svaki, ali bukvalno svaki meč ovog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Iz ličnog ugla, Liga šampiona je poslednjih godina imala smisla tek kada se u direktnoj borbi nađu Real Madrid i Mančester siti.

Ti epski dvomeči doneli su mnogo uzbuđenja i biće upamćeni kao jedni od najboljih u istoriji takmičenja.

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Ipak, deluje da su samo te dve ekipe trenutno u Evropi sposobne da prirede tako nešto. Grupna faza ima svoju draž i dalje, ali kada dođe vreme za eliminacionu fazu sve se menja.

Prvi dan otvoren je duelima Kopenhagena i Mančester sitija (1:3), kao i Lajpciga i Real Madrida (0:1).

Očekivano, dva najveća favorita stigla su do pobede i na domaćim terenima tražiće prolaz dalje. Nakon toga usledio je šok i pobeda Laciom nad Bajernom (1:0), kao i rutinski trijumf PSŽ-a nad Real Sosijedadom (2:0).

Naredne nedelje PSV i Borusija iz Dortmunda si remizirali (1:1), da bi Inter savladao Atletiko iz Madrida (1:0).

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Porto je zatim poslednjeg dana slomio Arsenal (1:0), da bi „Maradonin“ derbi između Napolija i Barselone (1:1) prošao u zvuku napadača Viktora Osimena i Roberta Levandovskog.

Evropski fudbal našao je zamenu za Lionela Mesija i Kristijana Ronalda u Kilijanu Mbapeu i Erlingu Holanu. Ipak, deluje da osim njih postoje baš malo tih „superstar“ igrača, kojih je u prošlosti bilo mnogo.

Čak i svi oni pored Mbape i Holana, poput Džuda Belingema, Kevina de Brujnea, Vinisijusa Džuniora, igraju upravo za Real i Siti.

Sve manje su šanse da neko od ostalih ekipa napravi iznenađenje, a poslednjim krahom Bajerna bilo bi pravo čudo da neko od ostalih osvoji „ušati“ trofej.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Svakako, to je jedan od najvećih razloga za ovakav rasplet, jer su Siti i Real na neki način i obesmislili Ligu šampiona.

Što se same nokaut faze, potreban žar nestao je ukidanjem pravila prolaska dalje na osnovu gostujućeg gola.

Sve je tada bilo neizvesnije jer su timovi morali da ozbiljno paze na domaćem terenu, dok je sada ta prednost gotovo i nestala.

Treće pitanje jeste – kako će promena formata Lige šampiona uticati na sve.

Grupna faza kakvu smo do sada znali, sa četiri ekipe podeljenje po osam grupa, gde svako sa svakim igra meč kod kuće i u gostima ide u zaborav.

Foto: AP Photo/Luis Vieira

U novom formatu će ekipe biti klasifikovane u jedinstvenoj ligi i biće sve zajedno rangirane.

Svaka ekipa će odigrati osam mečeva u ligaškom delu, a sve će biti protiv različitih ekipa, od toga će četiri biti na svom terenu, a četiri na gostovanju.

UEFA želi da ima više kompeitivnih mečeva, pa će timove podeliti po četiri šešira na osnovu koeficijenata, pa će svaka ekipa dobiti po dva rivala iz preostalih šešira i jednog iz svog šešira, a žreb će odrediti ko će biti rivali.

Nakon ligaškog dela gde će svaka ekipa odigrati osam mečeva, prvih osam ekipa će biti automatski u nokaut fazi, dok će ekipe od 9. do 24. mesta igrati dva međusobna meča kod kuće i u gostima kako bi obezbedili mesto u 16 najboljih.

Ekipe koje budu ispod 25. mesta biće eliminisane bez učešća u Ligi Evrope.

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Faktički ćemo imati produženu nokaut fazu, gde će biti i svojevrstan „plej-in“ za preostalih osam mesta.

Nastavak nokaut faze od poslednjih 16 obavljaće se po dosadašnjoj proceduri koja je već i postojala sve do finala.

Klubovi će ovom promenom imati više mečeva sa sličnim rivalima i takmičenje će biti ujednačenije. Svaki meč će biti bitan i neće se više dešavati da ekipe koje obezbede plasman u nokaut fazu igraju sa rezervama poslednja dva kola u grupi, jer će im sada svaki meč biti bodovan za rang listu pred nokaut fazu.

Doneće ove promene prekopotrebnu iskru koja je falila Ligi šampiona, a kako će sve to izgledati ostaje nam da sačekamo narednu sezonu.

Cup tree provided by Sofascore

BONUS VIDEO Dva gola Mitrovića protiv Raeda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare