EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Počelo je sa konačnim raspletom u evrokupovima i borbe za tri trofeja se polako zahuktavaju, ali kada je Srbija i srpski fudbal u pitanju, možemo reći da smo tu uglavnom u svojstvu posmatrača.

Uostalom, teško da drugačije možemo objasniti činjenicu da nas u prvim eliminacionim mečevima Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija predstavljali samo jedna trener i trojica fudbalera od kojih je jedan ušao sa klupe u završnici meča.

Govorimo o ukupno odigrana 22 meča do sada i preko 500 fudbalera koji su odigrali neke minute na terenu (u 22 utakmice smo imali 44 tima i ukupno 484 startera plus rezervisti koji su ulazili u igru).

PROČITAJTE JOŠ

Dejan Stanković je sa Ferencvarošem poražen na gostovanju Olimpijakosu u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope, a na terenu je u mađarskoj ekipi poslednjih 15 minuta odigrao i Aleksandar Pešić, ali bivši napadač Crvene zvezde nije imao učinak.

Jedini Srbi koji su počeli meč bili su Veljko Birmančević koji je u porazu od Sparte iz Praga igrao do 79. minuta i Stefan Mitrović koji je u porazu Genta od Makabija iz Haife sa 1:0 igrao od početka od kraja.

Treba reći da je ostalo i da se odigraju poslednja dva meča osmine finala Lige šampiona između Napolija i Barsleone, odnosno Porta i Arsenala, ali u te četiri ekipe imamo samo Marka Grujića, a malo je verovatno da će dobiti priliku protiv Arsenala.

Srpski vezista je u poslednje vreme redovno na klupi, a u poslednjih 10 utakmica se samo tri puta našao na terenu, od čega je dva puta ulazio sa klupe u završnicama mečeva.

U Ligi šampiona je tri puta ulazio sa klupe u grupnoj fazi, od čega dva puta protiv Antverpena.

Od srpskih fudbalera u najjačem takmičenju u protokolu su bili i Aleksandar Stanković u Interu i Aleksandar Pavlović u Bajernu, ali nisu ulazili u igru. Za Pavlovića je gotovo izvesno da će igrati za selekcije Nemačke, a ne Srbije.

Kada je u pitanju Liga Evrope, na terenu je bio smao pomenuti Birmančević, a u protokolu je bio i Luka Jović, ali nije ulazio u igru u pobedi Milana protiv Rena sa 3:0.

Filip Ugrinić srpski fudbaler koji igra za Jang Bojs nedavno se odlučio da nastupa za reprezentaciju Švajcarske, pa u tom kontekstu ne spada u fudbalere od kojih naš fudbal može da ima koristi.

Foto: EPA-EFE/Robert Hegedus HUNGARY OUT

Za nijansu je bolja situacija kada je najslabije takmičenje u pitanju.

Ceo meč je odigrao pomenuti Mitrović, dok je sa klupe ušao Aleksandar Pešić, a Dejan Stanković je bio jedini trener koji nas predstavlja u Evropi.

U protokolu se našao i Radovan Pankov u dresu Legije, ali je ceo meč proveo na klupi.

Ipak, treba reći da će situacija od naredne runde biti nešto bolja, jer se u Ligi konferencija uključuju i ekipe u kojima ima više srpskih fudbalere.

U pitanju su prvoplasirani timovi grupne faze koji nisu morali da igraju plej-of rundu.

Srbija će tako u Ligi konferencija u dresu Fjorentine imati i Nikolu Milenkovića, u dresu PAOK-a Andriju Živkovića i rezervnog golmana Živka Živkovića kao i Dušana Tadića u dresu Fenerbahčea.

Neko od njih bi na kraju mogao i do trofeja u ovom takmičenju jer se dobro kotiraju prema prognozama kladionica. Fjorentina je drugi favorit, Fenerbahče peti, a PAOK sedmi za osvajanje pehara.

BONUS VIDEO Prijateljski meč Partizan – Čukarički

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar