Foto: EPA-EFE/Ina Fassbender

Polako, ali sigurno, fudbal se vraća na veliku scenu, a na redu je poslednja uvertira pred restart takmičarske godine u Ligi šampiona.

Za povratak elitnim fudbalerima sačekaće se još malo, taman koliko da mali i veliki ekrani dostignu staru radnu temperaturu.

Liga Evrope, četvrtak:

18.55 Leverkuzen – Rendžers (prvi meč, 3:1)
18.55 Sevilja – Roma
21.00 Bazel – Frankfurt (prvi meč, 3:0)
21.00 Vulverhempton – Olimpijakos (prvi meč, 1:1)

Posle četiri utakmice osmine finala Lige Evrope sledi još toliko duela, sa potencijalom da budu zanimljivi i prirede iznenađenja kakva samo fudbal može.

Istovetno programu od srede, od 18.55 će se odigrati dva meča, a 125 minuta kasnije na dva terena će izaći još 44 fudbalera.

Najpre, Leverkuzen sa solidnom zalihom iz prvog duela dočekuje ekipu Rendžersa, a Sevilja iz Nemačke počinje svoj dvomeč sa Romom.

Bez Mijata Gaćinovića koji je već zadužio dres Hofenhajma Ajnhtraht je otputovao u Bazel, dok se Vulverhemptonu u gostima nalaze fudbaleri Olimpijakosa.

Foto: EPA-EFE/Sascha Schuermann

Izbacili su dva portugalska kluba, Bragu i Porto, a 12. marta ove godine odigrali meč u kom su „farmaceuti“ sa 3:1 bili bolji od „medvedića“.

Meč u Glazgovu je daleko iza nas, možda jednako kao šanse Rendžersa da nadoknade zaostatak i eliminišu tim Bajera.

Ekipa iz Leverkuzena je sezonu u Bundesligi završila među top pet, ali kao poslednja u toj grupi, te joj je za sledeću sezonu obezbeđen direktan plasman u prvu fazu Lige Evrope.

Nije izvesno da to zadovoljava apetite tima koji, pa sada već i pomalo davno igrao finale Lige šampiona, pogotovo što je elita izostala za dva boda.

Sa druge strane, tim Rendžersa nema šta da izgubi u svojim okolnostima, s obzirom na to da je poslednji put prvak države bio 2012. godine, a u protekloj sezoni je zaostajao 23 boda za šampionom Seltikom.

Ipak, činjenica da na klupi tog kluba sedi Stiven Džerard jasno stavlja do znanja da sastav iz Škotske nema nameru da se preda bez borbe.

Foto: EPA-EFE/Wolfgang Rattay

Četiri pobede za kraj sezone, pozitivan duh stvoren tim rezultatom, ali i gorak ukus u ustima zbog propuštenih ranijih prilika.

U najkraćem, tako izgleda aktuelni momenat u taboru Rome, koja će u Duizburgu startovati svoj okršaj sa ekipom Sevilje.

Roma ima obezbeđeno mesto u Ligi Evrope za sledeću takmičarsku godinu kao petoplasirani tim Serije A, ali i šansu da ipak stigne do Lige šampiona.

Tu će svakako biti Sevilja, klub kome je deo DNK postala borba za trofeje u drugom po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju pod okriljem UEFA.

Ubedljiva četvrta pozicija na tabeli španske Primere, uz izjednačen broj bodova sa trećeplasiranim Atletiko Madridom daje za pravo Sevilji da se nada novom čudu.

Ipak, okolnosti nikada nisu bile ovakve, što nam dodatno garantuje tvrd i zanimljiv duel dve borbene i karakterima prepune ekipe.

U jednom meču, i to u Duizburgu (18.55) rešiće se ko će u četvrtfinale Lige Evrope – Sevilja ili Roma. Poznato je da su Španci „doktori“ za ovo takmičenje, pa su i blagi favoriti s kvotom 2,40, dok je kvota na Romu 3,05, a iks je 3,25.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Sevilja – Roma.

 

Foto: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS

Pravi hit sezone u Ligi Evrope bio je Ajntraht u prethodnoj takmičarskoj godini.

Ipak, stvari su se promenile, više tu nema Luke Jovića niti Anta Rebića, a odnedavno i Mijata Gaćinovića…

Tim iz Frankfurta se propisno obrukao u prvoj utakmici na svom terenu, porazom od 3:0.

Bazel je umeo da iskoristi priliku i surovo kazni loše momente nemačke ekipe, koji su tokom prethodne sezone u Bundesligi bili prečesti.

U Frankfurtu se naredne sezone neće igrati Evropa, što nije slučaj sa Bazelom.

Švajcarski tim ligu u svojoj državi završio na trećem mestu zbog čega će morati u kvalifikacije za Ligu Evrope, a kad već ima dobru zalihu i gotovo obezbeđeno mesto u četvrtfinalu izvesno je da će imati motiva da se dokaže. Pa dokle stigne.

Foto: EPA-EFE/Daniel Leal-Olivas

Šlager večeri… Nerešenih 1:1 iz prve utakmice odigrane u Pireju samo dodatno potpiruje vatru, ali i podseća navijače Crvene zvezde da je njihov tim možda mogao da bude na ovom mestu.

Olimpijakos sa dozvoljenim golom gostima na svom terenu stiže u Vulverhempton, ekipi koja je propustila da sebi omogući mesto u Evropi za narednu sezonu.

I to je njen ogromni motiv pred revanš meč osmine finala, naročito pošto je šesto mesto, koje vodi u Ligu Evrope, izgubila od Totenhema iako je osvojila istovetan broj bodova.

Liga Evrope nije mesto na kom sebe želi da vidi Olimpijakos, posle nove osvojene titule u Grčkoj.

Ali, teška grupa Lige šampiona u protekloj sezoni mogla je kao rezultat da da samo utešnu nagradu, koja može i ne mora da bude zanimljiva grčkom gigantu.

Kako bilo, obe ekipe će imati svoje motive, jedni bi da dokažu da zaslužuju mesto u Evropi, a drugi da ubede i sebe i sve oko sebe da zaista pripadaju eliti, što u aktuelnoj godini dosad nisu uspeli da urade.

Odavno je odigran prvi meč osmina finala Lige Evrope između Olimpijakosa i Vulverhemptona u Atini, gde je bilo 1:1. Večeras (21.00) vreme je za revanš u Engleskoj, a domaćin je favorit s kvotom 1,75. Dupla šansa X2 je 2,08.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Vulverhempton – Olimpijakos.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar