Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Prvak Evrope Liverpul šokantno je eliminisan iz Lige šampiona od Atletiko Madrida u osmini finala (2:4 ukupan rezultat), a bivši igrač "redsa" Milan Jovanović rekao je u razgovoru za Nova.rs da je naslućivao takav epilog.

Gazio je Liverpul sve pred sobom krajem prošle i od starta ove sezone. Nanizala je mašinerija Jirgena Klopa 44 meča bez poraza u Premijer ligi, delovali su samouvereno u FA Kupu i Ligi šampiona, a onda se za samo 14 dana sve srušilo poput „kule od karata“.

Debakl od Votforda u Premijer ligi (3:0) za prekid strašnog niza, eliminacija od Čelsija (2:0) u osmini finala FA kupa, i na kraju težak nokaut i „skidanje“ evropske krune već u osmini finala od strane Atletika.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi su šokirani i iznenađeni takvim epilogom, ne i Milan Lane Jovanović, nekadašnji krilni fudbaler Liverpula i reprezentativac Srbije. Iskusno je Lane u nekoliko reči objasnio šta se dogodilo kaznenoj ekspediciji s Enfilda.

„Došlo je do pražnjenja. Jednostavno, moralo je doći do toga. Verujte da nisam iznenađen. Svakom rekordu dođe kraj, pa tako i toj seriji od 44 meča bez poraza. U jednom momentu se taj niz završi, pa posle neko drugi juri i prestigne taj rekord, i tako u krug. Potpuno je normalno sve ovo što se dogodilo Liverpulu u poslednje dve nedelje. Došlo je do zasićenja. To su igrači od krvi i mesa, u fudbau je pad forme normalna stvar. Ranije se stalno apostrofiralo o fizičkoj pripremljenosti igrača, koji na tri dana igraju svoje mečeve, ali šta ćemo s emocijama? Psihološki dođe do zamora materijala i to se odrazi na rezultat“, uveo nas je u priču Milan Jovanović.

As Srbije koji je dao gol Nemcima u grupnoj fazi Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine, najviže pažnje je posvetio Liverpulovom stradanju u Ligi šampiona.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Izgubili su u Madridu 1:0, da bi na svom Enfildu identičnim rezultatom slavili u regularnom delu. Ušlo se u produžetak, gde su duplirali prednost i imali sve u svojim nogama. A onda je na scenu stupio rezervista Markos Ljorente, koji je s dva gola izbacio aktuelnog prvaka Evrope. O svemu tome Lane kaže:

„Iskreno, ako sam u nekom revanšu očekivao da može da se dogodi iznenađenje, odnosno da autsajder pobedi favorita, onda je to meč Liverpula i Atletika. Nisam iznenađen činjenicom da je Atletiko prošao, ali sam iznenađen kako su Španci odigrali u revanšu“, rekao je Jovanović.

epa08287528 Players of Atletico celebrate after scoring their second goal during the UEFA Champions League Round of 16, second leg match between Liverpool FC and Atletico Madrid in Liverpool, Britain, 11 March 2020. EPA-EFE/PETER POWELL

Zatražili smo od nekada vihornog krila Liverpula, Anderlehta i Standarda, da nam objasni na šta konrektno misli.

„U Madridu su odigrlali fantastičan meč, onako kako oni znaju. A to je – životinjiski nagon, trčanje, ma frenetično u svakom segmentu, što ih krasi kao ekipu. I, zaslužili su tu pobedu. Da bi posle na Enfildu delovali malodušno. Liverpul je delovao fizički nadmoćnije, brže, jače, sve ono što sam ja očekivao. Igrali su lepršavo, atraktivno, onako kako publika voli, dok s druge strane Atletiko nije postojao na terenu. Bili su malodušni, gubili su duele, sve do početka produžetka i vođstva Liverpula od 2:0. Onda je usledila greška golmana Adriana. Ljorente je postigao dva fanstastična gola i povratka nije bilo. Tri kape treba skinuti i golmanu Atletika Janu Oblaku, uz Ljorentea je najzaslužniji što su prošli u četvrtfinale. Mislim da su defanzivci Atletika imali potres mozga od udaranja lopte glavom posle brojnih centaršuteva Liverpula. Ono je bilo jezivo, zujali su po strani i non-stop slali loptu u šesnaesterac, a ovi su se branili i imali Oblaka na golu. Kažu da sreću treba zaslužiti… E sad, Atletiko je možda zaslužio, ali samo u onom prvom meču, u revanšu nikako jer su nadigrani“, slikovito je opisao meč na Enfildu Milan Jovanović.

#related-news_0

On smatra da če Liverpul, uprkos porazima od Atletika, Čelsija i Votforda, uspeti da ispuni cilj svih ciljeva. Da osvoji Premijer lige posle pune tri decenije. Prosto je nezamislivo da u preostlilh devet kola prokockaju prednost od 25 bodova u odnosu na prvog pratioca Mančester siti.

„Mislim da je titula Premijer lige najvažnija za navijače, zbog ogromnog rivaliteta sa Mančester junajtedom. Liverpul je osvajao evropske trofeje i njih nisu gladni, ali da budu prvaci Engleske, to sanjaju još od 1990. godine. Nakon što osvoje ovo prvenstvo, prići će najvećem rivalu na samo jedan trofej zaostatka. Igrao sam za Liverpul i znam da navijači žive za taj trofej. Bitniji im je od Lige šampiona, koju su osvojili prošle sezone. I nije njima uteha to što će biti prvaci Engleske, to je čudesno dostignuće, bez obzira na to što su ispali iz Lige šampiona. Klubovi ulažu stotine miliona evra i to ne garantuje uspeh, jer na terenu mora da postoji kohezija među igračima, a Klop je to definitivno napravio“, apostrofira Jovanović.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Na pitanje da li mu je drago što će klub čije je boje branio u sezoni 2010/2011, Jovanović je kao iz topa odgovorio:

„Liverpul je emocija, a ja navijam za sve klubove za koje sam igrao. Na Enfildu sam bio pošteno tretiran i pošteno plaćen, a činjenica je da sam tamo skromno igrao. Doživeo sam nešto, nešto što je meni dalo pečat u mojoj karijeri. Oni su me zaboravili, jer nisam ostavio trag. Dao sam neke golove i ponosim se time. Liverpul je gigant, rastali smo se džentlmenski, na najbolji mogući način“, a najlepše trenutke sam proveo u Belgiji, igrajući za Anderleht i Standard, istakao je na kraju razgovora za Nova.rs Milan Lane Jovanović.

Lane: Brine me situacija s koronavirusom

Iskren kao i uvek bio je Lane Jovanović i prilikom ovog razgovora. Zato nije želeo previše da filozofira na pitanje oko pandemije koronavirusa, koja je otkazala gotovo sve sportke događaje.

„Situacija je neobična i brine me, i pored toga što sam u početku prilično komforno i prepotentno gledao na sve to. Ovo što se trenutno dešava navodi na oprez i na razmišljanje. Ali, ne razumem se u bilogiju i hemiju, nisam stručnjak pa ne bih previše da komentarišem. Virus je uzeo maha, možda ću nešto pametno moći da kažem kada se smiri situacija“, u svom stilu će Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram