Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Nije moralo da prođe mnogo, ma ni celo jedno kolo fudbalske Superlige Srbije, a da večiti rivali ne uđu u klinč, naravno medijski i naravno putem saopštenja.

Utakmica između Napretka i Partizana u Kruševcu, kojom je vicešampion Srbije otvorio novu takmičarsku godinu, nije se pošteno ni završila, a iz Ljutice Bogdana je stiglo saopštenje, u već standardnom tonu.

PROČITAJTE JOŠ

Šta više, tekst koji je upućen sa adrese na kojoj stanuje srpski šampion nazvan je „otvorenim pismom“ i adresiran na Fudbalski savez Srbije.

Reklo bi se i da je to standard. Mnogo toga je izrečeno ka krovnoj organizaciji srpskog fudbala u proteklih nekoliko godina iz tabora Zvezde, u čemu je prednjačio generalni direktor Zvezdan Terzić.

Prvi čovek Zvezde, pošto je predsednička funkcija Svetozara Mijailovića postala više nego protokolarna, nije štedeo svog nekadašnjeg saradnika iz uprave najvećeg srpskog kluba, Slavišu Kokezu, sada predsednika FSS.

Tvrdnje da je „Partizanovac“, da radi protiv Zvezde, a u korist Partizana, i tako dalje i tako dalje, mora da su zaboravljene pošto su se oni kao ljudi koje je na aktuelne funkcije postavio „jedan čovek“ lepo družili na Terzićevom rođendanu.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Dakle, puj-pike ne važi. Ali, nova tura, nova garnitura, nova sezona i stare navike. Gotovo bez izuzetka, svaki početak sezone sa sobom nosi i saopštenja, pisma, poruke, ali i konstantu da FSS ostaje nem na sve. Uglavnom.

„Poštovano rukovodstvo FSS, Crvena zvezda vam se ovim putem obraća pitanjem: šta ćete vi konkretno preduzeti da sprečite ovakvo brukanje srpskog fudbala koje smo videli u Kruševcu?“, što bi se reklo, jako i u glavu, na početku „otvorenog pisma„.

Uzrok tome je jedanaesterac koji je dosuđen Partizanu u Kruševcu, posle povlačenja u kaznenom prostoru, a što je bio momenat daleko manje sporan od mnogih, mnogih koji su se ranije dešavali na srpskim terenima.

Zvezda je potom postavila i nova pitanja:

„Šta mi, ali i drugi klubovi u Srbiji, možemo da očekujemo posle ovakvog suđenja i sramno dosuđenog jedanaesterca na meču Napredak – Partizan? A prvenstvo je tek počelo? Кako da se ponašamo? Treba li svi da očekujemo da ćemo proći kao Napredak, da će zarad pobede Partizana biti dosuđivani onakvi nepostojeći penali?“

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

U maniru toga da je Zvezda srpski klub i da predstavlja Srbiju, autor pisma je posle govorenja u ime Crvene zvezde „progovorio“ i u ime „cele Srbije“.

PROČITAJTE JOŠ

„Cela Srbija je videla kako je Danilo Grujić sudio i direktno pomogao Partizanu. I to u 87 minutu utakmice. Zbog toga tražimo da sudija Danilo Grujić bude najstrože kaznjen. Time će se srpski fudbal zaštititi od raznih mešetara, a svim akterima u startu poslati jasna poruka“.

Dalje, navedeno je da autori pisma „ne mogu da ćute“ i da dozvole da Partizan otimanjem i krađama dođe do titule koju su navijačima obećali funkcioneri Partizana ne bi li sačuvali svoje fotelje.

„Zato gospodo iz FSS nemojte vi da se brukate. Uradite ono što od vas očekuje čitava fudbalska Srbija, konkretnim potezima pošaljite jasnu poruku da nećete dozvoliti ovakvo brukanje srpskog fudbala“, navedeno je.

Nije trebalo mnogo, odgovor iz Humske 1 je stigao pre ponoći, kroz saopštenje kluba, napisano perom potpredsednika Vladimira Vuletića, koji ne propušta prilike da uđe u javnu raspravu sa funkcionerima, pa čak i fudbalerima iz suprotnog tabora.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U odgovoru je Zvezda okarakterisana kao klub kom je prošle sezone na samo devet utakmica nije suđen penal, te klub koji je postao evropski prvak po broju dosuđenih penala.

Uz to, istaknuto je da je Partizan u protekle tri utakmice imao dve pobede i nerešen ishod protiv Napretka, što je bio slučaj i u duelima sa Crvenom zvezdom.

„Pravo pitanje je da li će svi proći onako kako Zvezda prolazi protiv Partizana“, a uz to je upućeno i podsećanje da je Zvezda bila protiv uvođenja VAR tehnologije.

Za kraj je upućen i apel Fudbalskom savezu Srbije.

„Mi se obraćamo Fudbalskom savezu Srbije sa apelom da ispita suđenje na utakmici protiv Novog Pazara, primeni odredbe svog Disciplinskog pravilnika i pokrene postupak protiv ovog kluba usled javnog komentarisanja suđenja“, navedeno je u Vuletićevom saopštenju, koji u ovim okolnostima uzima protagonizam, pre predsednika Milorada Vuletića i generalnog direktora Miloša Vazure, koji retko ulaze u sukobe, razmenu mišljenja sa rivalima, odnosno „odbranu od napada“.

Zahtevi, zahtevi. A FSS nije odgovarao na to. Bar ne za vikend. Možda će od ponedeljka. A možda i neće uopšte.

Foto: FSS

 

Reagovao je kada je trebalo kazniti Ognjena Koromana, ranije i Nenada Lalatovića, ali funkcioneri dva najveća kluba ne mogu da se podiče time da su sankcionisani od strane krovne organizacije zbog svog ponašanja.

I što bi se reklo u „otvorenom pismu“ Zvezde – šta da očekujemo dalje, a prvenstvo je tek počelo? Da li je iko pomenuo ili pričao o fudbalu? Golovima? Igračima? Šansama? Taktici? Fizičkoj spremi igrača?

Ne. Otvorena pisma, saopštenja i odgovori. To su volej, udarac glavom i makazice srpskog fudbala. Gol je prazan i sve ulazi pravo u mrežu, ali, u našu mrežu. Našeg fudbala. Serije autogolova, serije gluposti, serije poteza nesvojstvenih zdravom razumu.

Pa se posle čudimo što nije bilo publike na stadionima… Sada ne moramo, znamo zašto je nema. A, znamo zašto je i neće biti čak i kada se okolnosti budu promenile.

Do tada, pisci će pisati, mediji prenositi, publika komentarisati, navijači jednih ili drugih sve to će natrljavati na noseve onih drugih. A tamo negde, van fudbala, malih ekrana, navijači se tuku, lome glave i dovode živote u opasnosti, zbog nacrtanih grafita i murala.

Crtanje, pisanje… Dođe mu na isto. Igrajte fudbal ako umete, ako ne, ostavite na ga miru!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare