Uroš Vitas slavi zbog dosuđenog kaznenog udarca dok se fudbaler Napretka hvata za glavu
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Penal za Partizan na vrućem gostovanju u Kruševcu, koji je pogurao "parni valjak" do preokreta i pobede nad Napretkom (3:1) u meču prvog kola Superlige, očekivano je podelio fudbalsku Srbiju.

Pomenuti jedanaesterac, koji je realizovao Izraelac Natho, bio je „okidač“ da Crvena zvezda ekspresno reaguje i kovertira pismo na adresu Fudbalskog saveza Srbije, kao krovnoj organizaciji, srpskog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Naravno, Partizan nije ostao dužan, usledio je kontra-udar, pa smo već na startu nove sezone dobili rat večitih i cirkus.

Ali, vratimo se na pitanje svih pitanja, da li je bio prekšraj nad Urošem Vitasem u kaznenom prostoru „čarapana“?

Nova.rs potražila je odgovor od Rake Đurovića, dugogodišnjeg sudije i bivšeg člana Komisije za suđenje FSS.

„Nema dileme da je kazneni udarac. Igrač Napretka s obe ruke drži ispod pojasa Vitasa. Savio se čak u kolenima, i toliko je očigledno da je napravio prekršaj. Iz aviona se vidi da je penal. Nema veze što fudbaler Partizana nije pao. To vam je isto kada hoćete da šutnete, a neko vas drži. Vi niste pali, samo ste jednostavno bili sprečeni da uopšte uputite udarac. E, sad, da li bi bio gol da je Vitas udario loptu, to je sve hipotetičko pitanje i ne utiče uopšte na to da je bio prekršaj. Sudija Danilo Grujić je doneo ispravnu odluku“, kaže za Nova.rs Đurović i dodaje.

Foto: Printscreen/Youtube

„Jedino što je Grujić, kao iskusan sudija mogao da uradi, jeste da pre izvođenja kornera priđe i argumentovano upozori igrače u kaznenom prostoru da prati šta se dešava i da dodatno povedu računa“-

Na konkretno pitanje da li smatra da bi glavni arbitar susreta u Kruševcu ostao dosledan svom kriterijumu, odnosno da li bi dosudio penal u korist Napretka, da se identična situacija odigrala u kaznenom prostoru Partizana, Đurović nije imao dilemu:

„Uveren sam 99 odsto da ne bi pokazao na penal da je bila obrnuta situacija. Toliko je očigledna kod nas u srpskom fudbalu ta podela na „male“ i „velike“ klubove“, da je to grozno“, ogolio je istinu Đurović.

Pročitajte još: Vitas progovorio o spornom penalu i rvačima iz Kruševca 

Ekspert za suđenje objasnio je dodatno o čemu se tu zapravo radi.

„Sudije se često boje da sude ovakve prekršaje, kao što je ovaj nad Vitasem. Bukvalno svaki korner koji je izveden na taj način ima takvu situaciju. Onda igrači počnu da se bune. Napredak se recimo buni zašto se to svira u 86. minutu utakmice. A bio je penal čist ko suza, tu nema spora. To više čak nije ni gurkanje, nego je to klasično čupanje, pa je još očiglednije. Njemu su igrači dali priliku da završi utakmicu na takav način“, kaže Raka.

Raka Đurović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Đurović je imao šta da kaže i na goruću temu srpskog fudbala, na prepucavanje večitih koje je usledilo po završetku meča u Kruševcu.

„Cirkus je počeo već u prvom kolu Superlige. Ma nije počeo u Kruševcu, cirkus se nastavlja kao posledica proširenja lige na 20 klubova. To je skandal. Savez je rešio da zadovolji sve klubove jer niko nije ispao, ali će zato celo prvenstvo obilovati kompenzacijama. Znam pouzdano kako idu te priče iz Saveza prema predstavnicima klubova. Kada te na jednom meču oštete, na drugom ti otvoreno kažu da ćeš biti nagrađen. Savez i klubovi manipulišu sudijama. Da se cirkus upotpuni arbitri sude tačno po potrebi. Znaju vrlo dobro koga da favorizuju. Samo je nezgodno kada imaju pritisak klubova, a nemaju jasan signal od strane Saveza, e onda im je teško da procene. A kada je sve jasno, onda im nije problem. Verujte na reč, najviše se manipuliše sa najiskusnijim sudijama, čast izuzecima. Ali, postoje sudije koje obavljaju zadatke po potrebi. Nagnu gde treba da se nagne“, šokirao je izjavom Đurović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram