Foto: EPA PHOTO ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Slučaj Gelora Kange, fudbalera Crvene zvezde, koji je optužen da je lažirao svoje godine i da je zapravo stariji nego što to stoji u zvaničnim podacima, podsetio je na problem sa kojima se fudbal i sport generalno često suočavao.

PROČITAJTE JOŠ

Iako tek treba dokazati je Kanga lažirao, ne samo svoje godine, već i pravo ime, za šta ga je optužio fudbalski savez Konga koji tvrdi da je igrač poreklom iz te države, ovo nije prvi takav slučaj.

Tokom prethodnih godina i decenija, mnoge velike zvezde su se nalazile  u centru takvih skandala u kojima su optuživane, da su zarad boljih angažmana, krili svoje pravi datum rođenja.

Najčešće se ovakav vid prevara vezivao za fudbalere afričkog porekla.

Jedan od najvećih skandala dogodio se 2009. godine.

Tada se u Nigeriji održalo Svetsko prvenstvo za igrače starosri do 17 godina. Domaćin Nigerija se susreo saogromnim problemom, jer je čak 15 fudbalera lagalo o godinama, pa ih je Fudbalski savez Nigerije odstranio iz nacionalnog tima.

Jedan od najboljih afričkih fudbaler a svih vremen, Žorž Veam koji je slavu stekao igrajući za Milan I PSŽ, bio je optužen da je stariji nego što mnogi misle.

Priču je svojevremeno indirektno potvrdio i tadašnji potpredsednik Milana, Adrijano Galijani. Liberijac je pet godina nosio dres „rosonera“, i ostavio dubok trag.

„Lično sam video tri različita pasoša jednog velikog igrača Milana, ali vam neću reći njegovo ime. Znate šta mi je čudno? Iako su lažirali datum rođenja, neki su igrali veoma dobro do 40. godine“, rekao je Galijani i uz osmeh dodao.

„Da li je to bio Vea? To nisam rekao.“

Pravu bombu izazvale su optužbe tokom 2010. godine nakon neuspeha Nigerijaca na Afričkom kupu nacija. Veliko razočarenje za sve Nigerijce, pretovrilo se u sagu o velikoj prevari sa godinama i starosti najvećih zvezda.

Tako su tada optuženi Nvakvo Kanu, Džej Džej Okča, Obafemi Martins i Taribo Vest koji je nosio i dres Partizana. Tvrdilo se da su bili stariji od sedam pa do preko deset godina nego što je stajalo u zvaničnim podacima.

Taribo Vest i Lotar Mateus
Foto: EPA PHOTO / SASA STANKOVIC

„Naši momci su prestari, plaćamo cenu varanja sa datumom rođenja“ rekao je tada doktor i član borda fudbalske federacije Nigerije, Ken Anugveje.

Nijedna od tih optužbi nikada nije bila dokazana, ali je uvek pratila pomenute fudbalere, sve do kraja njihovih kraijera.

Jedan od najkontroverznijih slučajeva vezan je za Džosepa Minalu, fudbalera italijanskog Lacija.

Minala je 2014. godine debitovao za rimski klub kao talenat od 17 godina, ali je ubrzo izbio skandal zbog tvrdnji da zapravo ima neverovatnih 42 godine.

Iako je istraga Fudbalskog saveza Italije odbacila sve optužbe, pogled na Minaline fotografije, teško je mogao bilo koga ubediti da je u pitanju tinejdžer koji još nije postao punoletan.

Minala je u međuvremenu išao na brojne pozajmice u klubove nižeg ranga u Italiji, a trenutno je još uvek pod ugovorom sa Rimljanima i igra u kineskom Kingdao Huangaju i uskro će mu isteći ugovor sa Lacijom.

Jedan od slulučajeva za koji je dokazana prevara sa godinama, bio je vezan za Brazilca Karlosa Alberta.

On je 2003. godine sa Brazilom poszao Svetski prvak za igrače do 21 godine, ali se ispostavilo da je Karlos Albero bio pet godina stariji.

Istragom njegovih dokumenata je utvrđeno da je rođen 1978. godine, a ne 1983., kako je tvrdio pa je dobbio suspenziju na godinu dana iz fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Zanimljiv je bio i slučaj Tinoteda Čibara koji je odigrao nekoliko utakmica za Slobodu iz Užica, a navodno je bio i član mlađih kategorija Mančester sitija.

U Africi je 2012. kao grom odjeknula vest da je Čibaro postao novi kapiten Sitija ua igrače do 21 godine, a ubrzo je i njegov menadžer rekao da on ima veliki broj ponuda iz Španije i Francuske, ali ipak želi da ostane u Engleskoj.

Kasnijim istraživanjem utvrđeno je da Čibaro nikad nije ni bio u Sitiju, niti u Engleskoj, ali mu je to bila dovoljna odskočna daska.

Nakon Sitija, „odlazi“ u Kilmarnok u Škotskoj, gde se niko iz kluba ne seća, niti zna da postoji ovaj Afrikanac.

Konačno, put ga vodi u Užice, gde je zaista potpisao ugovor sa Slobodom.

Za Slobodu je odigrao samo sedam utakmica, igrao je na poziciji napadača, a nije postigao niti jedan gol. Nakon odlaska iz Srbije, više nije imao profesionalnih angažmana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar