Foto.:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Veliki skandal mogao bi da potrese fudbal, jer afrički mediji prenose da je Gelor Kanga, fudbaler Crvene zvezde, zapravo pet godina stariji i da se uopšte ni ne zove tako.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, kako pišu afrički mediji društvene mreže su preplavili navodni papiri fudbalera Crvene zvezde iz tinejdžerskih dana.

U ovim papirima piše da Kanga nije rođen 1990. već 1985. godine, i da se zapravo i ne zove Gelor Kanga već Kijaku-Kijaku Kijanga.

Oni prenose da je Kanga zapravo i rođen u Kinšasi (glavni grad Konga) i da se tek kao 17-godišnjak preselio u Gabon (ili kao 22-godišnjak).

To se desilo 2007. godine, a već 2012. godine je obukao dres reprezentacije Gabona.

U Kongu tvrde da nije prošlo punih pet godina otkako se doselio tako i da nije ispunio uslov FIFA za „fudbalsko državljanstvo“. Navodno je promenio papire kako ne bi zauzimao mesto stranca u svom klubu.

Ove optužbe još uvek nisu dokazane, ali bi Gabon mogao da bude ozbiljno kažnjen. Ukoliko se samo obriše pobeda od 3:0 protiv Konga odlazak na Afrički kup nacija bi propao.

 

Kongo je navodno uložio zvaničnu žalbu Afričkoj fudbalskoj konfederecaiji, pa je FS Gabona optužen za prevaru.

Ovo nikako neće uticati na Crvenu zvezdu, osim što možda neće zaraditi na transferu ukoliko se ispostavi da je Kanga 36-godišnjak.

Ovu vest je objavio i Miki Junior, afrički novinar, koji je, između ostalog, radio za „Goal“ i britanski „Gardijan“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare