Foto: Nova.rs

Gigantizam Ajaksa pleni i kada vidite samo lik Johana Krojfa na platnu preko cele strane stadiona, možete samo da osećate ponos jer je jedan Srbin njegov naslednik.

Možemo samo da zamislimo kako se Dušan Tadić oseća kao lider Ajaksa, šestog evropskog kluba kada je u pitanju broj titula Lige šampiona (4), ali i kao pravi čuvar nasleđa Velibora Vasovića, prvog stranca kapitena u istoriji Ajaksa, i prvog kapitena Kopljanika koji je trofej Lige šampiona podigao 1971. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Tadićev dres među najprodavanijima je u radnji kluba, u koju se ulazi tik pored statue Johana Krojfa – od nje i put pored stadiona vodi pešačkim mostom do trenažnog kompleksa „De Toekomst“, odnosno u prevodu – „Budućnost“.

Foto: Nova.rs

Ravničkarska čistina, mir i činjenica da mnogi na trening dolaze biciklom i trotinetom odaju utisak više da dolazite u banjsko odmaralište, nego na fudbalski kompleks jednog od najvećih klubova Evrope.

U trenažnom kompleksu, Dušan Tadić je i ugostio ekipu Nova.rs za novogodišnji intervju, dan posle pobede Ajaksa nad Sportingom.

Foto Nova.rs

Taj meč Tadić je propustio iz predostrožnosti zbog lakše povrede leđa, i sam intervju urađen je uoči njegovog odlaska na sastanak sa klupskim lekarom i Ten Hagom, za kog ima samo reči hvale.

Kompleks obuhvata i veliki broj mlađih kategorija, pa su klinci u hodniku koristili priliku da se sa velikim poštovanjem jave svom uzoru i lideru seniorskog sastava.

Foto: Nova.rs

„Super je kamp i početni deo je samo delić onoga što se može videti, sve je cakum pakum. Super je i za rad i za život, Amsterdam je prelep grad, uživam u svakom smislu. Mislim da su ovo najidealniji gradovi, oko milion stanovnika, nema prevelike gužve, lepi restorani, sve je čisto, sređeno, uredno. Stvarno uživam u svakom smislu“, kaže kapiten Ajaksa i Srbije.

Tadić zbog filozofije igre, trenera i uslova za rad vidi Ajaks i kao najbolji fudbalski fakultet na svetu, a pogodak karijere napravio je kada je iz Sautemptona došao u slavni holandski klub.

Foto: Nova.rs

„U Engleskoj je svaka utakmica rat, pogotovo kad ne igraš za top ekipu. Ovde kad igraš u top ekipi, ti držiš loptu i ti se pitaš. Naravno, mi pretrčimo mnogo, ali drugačije je kad ti imaš loptu u svojim nogama nego kad moraš da se biješ i trčiš. Skroz je drugačije i naravno da ti više prija da izađeš na teren, izigraš se i izdominiraš protivnika, pobediš, gde ćeš lepše“, kaže kroz osmeh Tadić.

Foto: Nova.rs

Deo je kluba koji ozbiljno neguje kulturu i tradiciju, pa i glavni teren Ajaksovog kompleksa nosi ime Bobi Harms, po legendarnom holandskom treneru i igraču koji je preminuo 2009. godine, a koji je kao igrač, pomoćni trener i skaut proveo u klubu veliki broj godina u rasponu od 1947. do 1989.

Foto: Nova.rs

Zbog svih uslova koje ima i zbog poštovanja koje mu se ukazuje, a koje navodi i na to da klub ozbiljno na njega računa i posle igračke karijere, Tadić je imao taj komfor svojevremeno da ne ode u Barselonu, Milan ili Kinu.

Foto: Nova.rs

Obeležio je 2019. godinu kada je Ajaks odveo do praga finala Lige šampiona, razbivši usput Real kao trostrukog uzastopnog prvaka Evrope, i to na „Bernabeuu“. Sada ima sezonu iz snova u kojoj je vodio Ajaks do rekordnih šest pobeda u Ligi šampiona, Srbiju je odveo na Mundijal i planira da nastavio u istom ritmu.

Za kraj, Tadić nam je pokazao i jedan detalj iz svlačionice Ajaksa, postavu u kojoj se broj vezuje za jednu reč koja najbolje opisuje ulogu na terenu. U eri kada se i u fudbalu uzimaju najrazličitiji brojevi od 0 do 99, Ajaksovi klinci od starta uče šta treba imati da bi se u ovom klubu nosio neki broj od 1 do 11 – odgovornost, poštovanje, pobednički duh, davanje primera, razvijanje, disciplina, zabavnost, kooperativnost, ambicija, inicijativa, kreativnost.

Foto: Nova.rs

Nova.rs u Amsterdamu:

Tadić za Nova.rs o gluposti da ne može da igra sa SMS-om i hemiji s Piksijem

Kako su se Piksi, Pearl Jam i reprezentacija Tibeta sreli u Amsterdamu

Ekskluzivno: Ajaks je samo Tadiću dao stavku ugovora o karijeri posle igračke

Nova.rs i Tadić u Amsterdamu: Sve o moći Piksija, nervozi Portugala, Ajaksu

BONUS VIDEO Tadić o Van der Saru, Overmarsu i dometu Ajaksa u Ligi šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar