Foto: EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Crni dani za fudbal na "Čizmi".

Italija je 2006. osvojila Svetsko prvenstvo i posle toga su usledila četiri potopa – 2010. i 2014. nije prošla grupnu fazu, pa su usledila dva ciklusa u kojima Azuri čak nisu ni izborili odlazak na Mundijal!

PROČITAJTE JOŠ

Posebno gorko je to dočekano, jer je Italija u kvalifikacije ušla kao aktuelni prvak Evrope, u grupi C je ostala na drugom mestu iza Švajcarske, sa dva boda manje. U grupi koju su još činile Severna Irska, Bugarska i Litvanija, sa po četiri pobede i remija imala je skroman učinak.

Italija je kvalifikacije završila sa dva remija, protiv Švajcarske sa 1:1 kao domaćin i protiv Severne Irske na kraju nije bilo ni golova. Posebno je traumatičan meč sa Švajcarskom za Azure, na Olimpijskom stadionu u Rimu je Žoržinjo u 90. minutu prokockao penal i to će ga još dugo proganjati. Da je tu zatresao mrežu, ne bi bilo nikad težeg baraža.

Posebno je ironija što u tom nikad težem baražu Italija nije ni došla do finala protiv Portugalaca, Severna Makedonija je pobedila golom Trajovskog u Palermu, u 93. za 1:0.

Tragično deluje ovaj epilog za Azure, pokazalo se i koliko koban ume da bude sistem u kom nema dvomeča, nema popravnog, sve staje u 90 minuta.

Foto: EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Žoržinjo je obeležio karijeru u ovom ciklusu, jer je promašio zapravo dva penala, protiv Švajcarske je bio neprecizan i u prvoj utakmici koja je završena bez golova, u 53. minutu je propustio priliku da u Bazelu uzme ceo plen.

„Boli me kada razmišljam o tome, jer još uvek razmišljam o tome i proganjaće me do kraja života. Dva puta se to desilo i nisam mogao da pomognem svom timu i svojoj zemlji, to je nešto što ću zauvek nositi sa sobom i to me opterećuje. Ljudi kažu da treba da podignemo glavu i nastavimo dalje, ali to je teško“, kroz suze je rekao Žoržinjo.

Italijanski mediji nisu imali milosti prema njemu, Donarumi, Insinjeu i Imobile, koji su etiketirani kao najgori akteri.

Na udaru je predsednik Fudbalskog saveza Gabrijele Gravina, koji odbija da podnese ostavku, a predsednik Serije A Lorenco Kasini tržai radikalne promene.

„Rezultat je bio nepravedan i projekat s Mančinijem će se nastaviti, kao i moj. Moram da zaštitim momke i federaciju. Grešaka je sigurno bilo, ali moramo razumeti da li je bilo kratkoročnih ili treba nešto radikalno promeniti. Postoji veliki otpor klubova. Na reprezentaciju se ne gleda kao na priliku već skoro kao na neprijatnost. Imaju poslovni pristup i to je razumljivo, ali reprezentacija je ostala sama“, udario je Gravina na klubove.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Bilo je kontroverzi pre meča protiv Severne Makedonije, pošto je Serija A odbila da odloži mečeve 30. kola kako bi dala više vremena Azurima da se pripreme za plej-of.

Novi predsednik Serije A Kasini, koji je imenovan pre samo dve nedelje, nije oduševljen tvrdnjama kolege.

„Neuspele kvalifikacije za Svetsko prvenstvo su veliki neuspeh za italijanski fudbal i svi bi trebalo ozbiljno da razmišljaju o tome, što će dovesti do radikalne promene našeg sistema.  Tužan sam kada pomislim na tu decu koja čekaju da vide kako Italija igra na Svetskom prvenstvu. Klubovi i igrači Serije A uvek su pozitivno odgovarali na pozive reprezentacije i to će činiti i dalje jer predstavlja sportski napor koji ujedinjuje celu zemlju. Reprezentacija pripada svima.”

Već sada se spekuliše da bi Fabio Kanavaro mogao da preuzme tim, iako Mančini ima ugovor do juna 2026.

Kanavaro je i poslednji digao pehar prvaka sveta za Italiju 2006. kao kapiten, bio bi to sigurno simboličan i veličanstven povratak u misiji povratka Italije na mundijalsku scenu.

BONUS VIDEO Čudo u Palermu, Severna Makedonija ostavila Italiju bez Svetskog prvenstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare