Foto: Starsportphoto

Igor Burzanović, kog su navijači Crvene zvezde i Budućnosti obožavali kao "Burzu Maradonu", ugostio je ekipu Nova.rs u Podgorici, gde je palo podsećanje na brojne nezaboravne anegdote sa Marakane.

PROČITAJTE JOŠ

Burzanović je trenutno pomoćni trener omladinske ekipe Budućnosti, imali smo priliku i da prisustvujemo treningu, na kom je bilo jasno da je magija još tu, u nogama nekadašnje desetke Zvezde.

Nedostajao je jedan igrač da se popune dve ekipe za igru na dva gola, a Burzanović je u nekoliko poteza pokazao da je klasa večna, posle čega je u sat vremena razgovora napravljeno ozbiljno „premotavanje“ egzotične igračke karijere.

Ne žali Burzanović ni za čim u karijeri, seća se samo lepog i mnoge anegdote koje je ispričao izmamiće osmeh mnogima koji nisu zaboravili turbulentna vremena u Crvenoj zvezdi.

Posebno se izdvaja jedan momenat sa Ailtonom, jednim od najzvučnijih igračkih imena koje je kročilo na Marakanu.

Foto: Srdjan Stevanovic

Ailton je bio šampion Bundeslige sa Verderom, bio je i najbolji strelac te 2004. godine, izabran je i za igrača godine u Nemačkoj, bio je u Kikerovom timu sezone, a u Zvezdu je došao dve godine kasnije.

Ipak, daleko je bio od forme zbog ozbiljnog viška kilograma, ali ga to nije sprečavalo da se nonšalancijom „šlepa“ na klasu.

Burzanović je ispričao najupečatljiviju anegdotu sa Ailtonom sa jednog treninga.

„Dolazi Ailton, Bajević trener, a mi odmah idemo na pripreme u Marbelju. On ima jedno 15 kila viška i mi radimo trening, igra na dupli šesnaesterac, sa džokerima, jednostavno, on neće da igra. U nekom je svom svetu, ali opet je interesantno, on je bio najbolji strelac nemačke lige, u ono vreme… Neverovatno. Ne u ono vreme, u bilo koje vreme biti najbolji strelac Nemačke, sve govori. Uglavnom, u jednom trenutku se Bajević naljuti na njega, ‘prevedi mu ovo, prevedi ovo’. I Ailton uzme loptu i sve preševa, i golmana, ma i gol je preševao. I kako je dao gol, samo je odmahnuo rukom i otišao u stilu ‘ne mogu ja sa ovima’. Mi smo u šoku bili, i smejali se i bili ljuti na njega, ali on je bio tu pred kraj karijere. Jednostavno, kako je dao taj gol, otišao je okolo da trčkara svojim tempom“, ispričao je Burzanović za Nova.rs.

Prisetio se Burzanović i anegdote sa Ailtonovim sunarodnicima, koji nisu ostavili veliki trag na Marakani.

U pitanju su Fabio da Silva i Eli Tadeu, koji se nisu odvajali od Ailtona, za njih je bio fudbalsko božanstvo i ostvarili su snove deleći svlačionicu sa njim.

Foto: Pedja Milosavljevic

„Ona dva Brazilca su tu bila još, oni kad su njega videli, ne bih mogao baš sa Bogom to uporediti, ali njih više ništa nije zanimalo. On je dobio Land Kruzera da vozi, jedan je od te dvojice otvarao vrata kola, drugi mu je nosio kopačke i neseser… Dogovorili se, otvaraju mu vrata, Ailton ne vozi, nego ga voze. Neverovatno. To je neverovatno poštovanje, kako su ga samo gledali. Više nisu morali da igraju fudbal. Kako ga vide, pitaju šta mu treba, da ga usluže i pomognu mu, a on je uživao u tome. Legenda. Ali nije mogao više sa onim viškom kilograma“, kaže Burzanović.

U ponedeljak ćete na Nova.rs moći da pročitate i ceo intervju sa Burzanovićem, koji je izneo brojne detalje iz svlačionice Zvezde, uz osvrt na karijeru u Japanu i na Tajlandu. Bilo je reči o Piksiju, komičnoj situaciji u svlačionici posle Bajerna i Šmucijevog kiksa, ali i mnogim drugim momentima nekadašnjeg fudbalskog virtuoza koji se sada sprema za trenersku licencu i novi iskorak u radu na terenu sa podmlatkom podgoričke Budućnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar