Foto: Instagram.com

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici hram je koji posebno voli Nikola Mirotić, košarkaš Barselone. O njegovoj pomoći hramu, učešću u litijama i uticaju na vernike, za Nova.rs govorio je protojerej-stavrofor hrama, Dragan Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ

Protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, inače  arhijerejski protoprezviter podgoričko-danilovgradski i starešina hrama Hristovog Vaskrenja, ugostio je ekipu Nova.rs u hramu, sa posebnom radošću jer je tema Nikola Mirotić.

Nije samo Mirotić bio tema, zahvaljujući poslednjim dešavanjima u Crnoj Gori, jer je veliku pažnju privukao i doček Petra Liješevića, mladog boksera koji je postao vicešampion sveta.

Ipak, Mirotić zauzima posebno mesto u srcu svih u Hramu, zbog dugogodišnjeg dobročinstva, dolazaka i pomoći, zbog čega je i dobio Orden Svetog Save.

„Nikola Mirotić je jedna kompletna ličnost, ne samo vrhunski sportista, već čovek velikog srca, veliki dobrotvor, donator, znam da je mnogima ovde u Crnoj Gori pomagao, pogotovo sirotinji, koja ima puno dece. Finansirao je izgradnju njihovih kuća, uz to, ako neko ima ozbiljnije zdravstvene probleme, pogotovo deca, on je to finansirao, a nikad o tome nije govorio. On to radi tiho, a da to niko ne zna. Da ne govorimo o tome koliko je pomagao crkvama i manastirima, samo ovom hramu je mnogo pomogao. On je trenirao u jednom klubu Džoker, već tada se izdvojio i usledio je njegov odlazak u Španiju, tamo je pokazao talenat, formirao se i izgradio kao vrhunski talenat i sportista. Žalosno je da Crna Gora, pa čak i Srbija, nije prepoznala taj njegov talenat, ogrešile su se o njega. Morao je da ide u Španiju da se ostvari kao sportista. Nikola je čovek dubokoverujući, on sve poštuje, čak i kad su treninzi, kad je post, onda posti. O njemu bi moglo da se priča i priča, ali ja pokušavam da sve sažmem. Iznutra i spolja je baš kompletan. Kod vernika, pa čak i sveštenika, nemamo ni blizu tako otvoreno, široko, milostivo srce, koje ima sluha za svačiju patnju, problem. Neverovatno je koliko je to kod njega izraženo. Vrlo je interesantno da je kao vrhunski sportista neverovatno skroman. Svake godine u pauzi on odmah dođe u Hram, a da ne znate ko je u pitanju, rekli biste da je to samo jedan čovek koji ide u crkvu i ništa više“, rekao je Mitrović za Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Mirotić je 2017. odlikovan najvećom kolajnom koju dodeljuje Srpska pravoslavna crkva – Ordenom Svetog Save prvog stepena – za dobročinstva i posvećenost veri. Tako je stao uz rame Đokoviću, Bodirogi i Divcu, postavši četvrti sportista sa ovim odlikovanjem.

„To je bio moj predlog mitropolitu, jer sam smatrao da zaslužuje taj orden, čak i više, verujte. Bilo je ‘pa nemoj, nisam ja zaslužio tako nešto’. To je skromnost, ali baš ga je dirnulo kada je dobio orden, mnogo mu je značilo.“

Podsetio se i Mitrović razgovora povodom nesvesnog cepanja zastave, posle utakmice Španije i Srbije.

„To mu je mnogo teško palo, on je vezan za Srbiju izjašnjava se jasno kao Srbin. Nikad, ni u snu on ne bi cepao zastavu. Ali, šta da radiš, život te stavi u raznorazna iskušenja i situacije.“

Učestvovao je Mirotić i u litijama, koliko Vam je to značilo, jer je svoje profesionalne i klupske obaveze podredio tom činu?

„Nikolu sam pozvao i odmah je prihvatio. Prvo smo veče pre toga istakli njegovo obraćanje narodu, a onda je on došao i učestvovao je na jednoj od litija. Došao je da pomogne svetu u Crnoj Gori. Pokušali smo isto da učinimo sa drugim sportistima, ali samo se Nikola odazvao.“

Zabeleženo je da Nikola Vučević nije čak bio ni kandidat za najboljeg sportistu Crne Gore, iako je jedan od najdominantnijih centara NBA lige, jedna od većih zvezda crnogorskog sporta. Smatrate li da je politika razlog?

„To je sigurno. Vučević se izjašnjava kao Srbin i kod njih je jasna stvar, njihova država je Crna Gora, ali su Srbi, kao što su bili svi njihovi preci. A ovi drugi su proizvod komunizma. Oni su jasni do kraja, i Mirotić i Vučević.“

Na litijama se skandiralo i Novaku Đokoviću, on se kasnije oglasio porukom podrške. Da li je bilo prilike da poseti Hram?

„Ranije sam pokušavao, ima tamo predikaonica u samom hramu, tu je jedan veliki reljef u kamenu, u sklopu te predikaonice, sa koje se čita jevanđelje. To je jedinstven reljef u čitavom hrišćanskom svetu, pravoslavnom, imate Hristovu figuru, vrhovne apostole Petra i Pavla, levo i desno su svi zemaljski narodi u svojim nošnjama. Tu smo uradili i njegov lik jer smatramo da je značajna ličnost i ambasador Srba u celom svetu. Gde god da pođete, dovoljno je samo reći Novak Đoković, svi već znaju. Velika ličnost za Srbe, zato sam preko oca pokušavao da stupim u kontakt sa njim. Jednostavno, imao sam želju da svrati i vidi da je tu njegov lik. Ništa više.“

Foto: instagram.com

Da li Vam je čudno što je Petar Liješević bio na udaru dela javnosti, iako je zapravo nosio zastavu Crne Gore, samo stariju, zastavu Kraljevine Crne Gore?

„To je apsurdno, on je uradio potpuno ispravnu stvar, nosio je zastavu iz vremena Kralja Nikole. S kojim pravom oni mogu da imaju nešto protiv te zastave? On je čovek sa primorja, to su ljuti Srbi, njima ne mogu ništa. Ovo što komite rade, to je zadnji šljam Crne Gore koji oni okupljaju i plaćaju.“

Vaterpolista Danilo Adžić je bio na stubu srama zbog incidenta u Kotoru, ali nije razjašnjeno da li je on bio deo skrnavljenja Crkve Svetog Nikole. Da li imate informacije šta se zapravo desilo?

„Nisam siguran, ovaj momak je demantovao, stvarno ne znam sve informacije. Iz tog demanta, ne mogu da povežem njega i taj čin, moguće je da su ga sa nekim zamenili. Ima tih bolesnika koji su takve stvari spremni da urade, za njega lično mislim da nije. Ne poznajem ga, ali iz onoga što je izneo, lično mislim da nije učestvovao i moguće je da ga je neko zamenio.“

Koliko pratite sport, s obzirom na to da su mnoge važne sportske ličnosti bliske Crkvi? Takođe, i patrijarh Porfirije je neko ko se druži sa poznatim sportskim velikanima.

„Donekle pratim, da budem iskren, zbog Nikole pratim košarku, pratio sam američku ligu, sada evropsku košarku. Ali kada ste spomenuli patrijarha, patrijarh Porfirije je kompletna ličnost, Božji izbor za Srbe u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, dijaspori. Čovek neverovatnih darova. Istinski dar Božji“, zaključio je protojerej-stavrofor  Dragan Mitrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare