Predrag Rajković
Foto. Tanjug/AP Photo/Peter Dejong)

Previše se navijačkih ispada nakupilo u poslednje vreme da bi prošli neprimećeno.

Svi se još sećamo onih vremena kada su navijači lomili prozore automobila igračima i bacali im šampone unutra jer ih je nerviralo kako igra.

PROČITAJTE JOŠ:

Sećamo se i kada su neki na stadionima bakljama kretali na policajce, kada su pravili haos pa bili skidani na tribini… Zaista svakakvih scena smo se nagledali na ovdašnjim stadionima i oko njih.

Ali, kada dođe do Evrope obično smo svesni da možemo da vidimo neku Kinsi Volanski koja utrči na teren da bi privukla pažnju ili izreklamirala neki proizvod, poslala neku poruku.

U poslednje vreme se dešavaju gore stvari od toga. Tako smo imali slučaj da na Marka Dmitrovića nasrne navijač u meču Sevilje i PSV Ajndhovena.

Zamahnuo je pesnicom i zakačio Dmitrovića po licu i ubrzo se pokajao što je to uradio, iako ga srpski igrač nije „kaznio“ kako je mogao.

Marko Dmitrović Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

I sve to nasred terena! Dmitrović je bio priseban pa ga je, žargonski rečeno, spakovao i zgužvao kao limenku dok nisu stigli redari da odrade ono što je trebalo da spreče.

„Došao je i udario me je sa leđa. Bio je verovatno ljut zbog rezultata i pomalo već lud. Pokušao je da me udari i uspeo sam da ga uhvatim i da sačekam da dođe obezbeđenje. Nikada nije lepo videti ovakve stvari u fudbalu. Nije trebalo da se desi i od sada se nadam da će ovakve stvari biti kažnjive“, rekao je Dmitrović o tom incidentu posle kog je Sevilja prošla u osminu finala Lige Evrope, a navijač ekspresno osuđen na dvomesečni zatvor.

Tu će imati priliku da malo ohladi glavu i zapita se zašto mu je trebalo da bude budala i pravi gluposti bez ikakve potrebe.

Da Marka baš neće u poslednje vreme, pokazalo se i u Turskoj, kada je golman Sevilje pogođen tvrdim predmetom.

Neko od navijača Fenerbahčea mu je raskrvario glavu, tako da su morali da ušivaju golmana na terenu i stavljaju mu flastere.

Do tog incidenta je došlo u 58. minutu utakmice osmine finala, a pitanje je šta se tačno radi da se ovakve stvari spreče i pre nego što se dese.

Jer, dešavaju se sve češće, ili bar tako deluje. Tako su huliganski pirovi u Napulju šokirali Evropu.

Kao da je rat prošao ulicama tog grada gde su se sreli navijači Napolija i Ajntrahta iz Frankfurta. Ulice su u sredu bile pretvorene u ratište jer su se navijači iz Nemačke sukobili i sa policijom i sa pristalicama kluba sa stadiona „Dijego Maradona“.

Oštećene su brojne prodavnice, zapaljen je policijski automobil i neki kontejneri, razlupani su autobusi. Sve to se desilo nakon što je navijačima zabranjen pristup stadionu zbog incidenata još prošlog meseca.

Grupa od stotinak pristalica nemačkog kluba bacala je stolice, dimne bombe i baklje na policajce, koji su uzvratili suzavcem, a lokalni mediji su pisali da su Nemce napali navijači Napolija.

Bilo kako bilo, zavladali su strah i panika kod onih koji su se tu našli ni krivi ni dužni. Sreća je da većih posledica, osim onih materijalnih, po ljudski život nije bilo.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Zato se gine u Ukrajini. Navijači Metalista iz Harkova su do juče išli na utakmice, a danas su deo paravojne formacije Kraken nastale od delova veterana Azova, navijača i dobrovoljaca.

Istovremeno i sa druge strane, one ruske, stižu informcije o tome da ruski navijači idu na ratište, pa je ove nedelje stradao i vođa navijača CSKA Vladimir Solodovnjikov koji je imao nadimak „Krejzi“ (Ludak prim. aut).

Navodno je poginuo na ratištu kod Ugljedara od posledica granatiranja, a već je bio navijački veteran kluba iz Moskve. Sa ratišta smo mogli da vidimo i ružne slike od navijača Dinama iz Kijeva koji su „Bed blu bojsima“ iz Zagreba poslali, ni manje ni više, nego granate.

Na njima je između ostalog bio natpis „za dom spremni“, što je odavno postalo ozloglašeno kao ustaški pozdrav i sa čime, izgleda niko nema problem, kao da je raspirivanje nacizma nebitno.

Nešto blaže od toga smo videli i u nedelju kada se desilo da jedan od huligana napadne fudbalera Groningena za koji navija.

Groningen je izgubio od Herenvena i čovek je bez pardona rešio da frustraciju istrese na Džetru Viljemsu i da ga udari pesnicom.

Grupa navijača je besna ušla na teren, trebalo je da reaguje policija, a situacija se teškom mukom smirila. Srpska policija je na ovakve scene već spremna zbog višedecenijskog animoziteta posebno na relaciji navijača Zvezde i Partizana.

Ali, scene gde navijač šutira golmana Arsenala Arona Remsdejla svakako nije nešto što se viđa često. Englezi se tuku obično po ulicama, ali već tridesetak godina su na tribinama daleko mirniji.

Zato je incident iz januara ove godine sa meča Totenhema i Arsenala privukao toliko pažnje i ostaje nejasno šta je u glavama ljudi koji frustracije sve češće prenose i na teren, pa dolaze u situaciju da tuđe glave povređuju kao što su na terenu uradili lani sa Dušanom Tadićem.

Zvuči neverovatno da se ovoliko huliganskih ispada dešava u poslednje vreme, što mora da navede na pitanje i šta su uzroci, ali i dokle mogu da idu krajnje posledice, pre nego što se nešto ozbiljnije ne preduzme po tom pitanju.

BONUS VIDEO: Ronaldu vikali „Mesi, Mesi“, on šutnuo flašu i umalo ponovo bacio traku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar