Foto:BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Screenshot/Twitter/Privatna arhiva

Ovo područje jednostavno nije pogodno za bilo kakvo regionalno takmičenje u fudbalu.

Već dugi niz godina priča se o pravljenju regionalne, odnosno balkanske fudbalske lige koja bi trebalo da bude jedna od najneizvesnijih i najuzbudljivijih u Evropi.

Pričalo se i o potencijalnom formatu, učesnicima, ali nikakvih značajnijih pomaka do sada nije bilo i ne deluje da je ta ideja ostvariva u narednih nekoliko godina, a možda i decenija.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin nedavno je bio u poseti Beogradu, pa je jedno od pitanja novinara bilo vezano upravo za mogućnost stvaranja regionalne lige. Odgovor, naravno, preopširan, sa vidnom sumnjom u realizaciju te ideje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ne znam o jugoslovenskoj ligi, ali ne isključujem mogućnost formiranja regionalne u jednom trenutku. Za sada je, iz sigurnosnog stanovišta, previše rizično da organizujemo u našem regionu ili bivšoj državi (Jugoslaviji prim. aut)“, istakao je prvi čovek UEFA.

Darko Pančev, nekadašnji fudbaler čuvene generacije Crvene zvezde koja je osvojila Kup Evropskih šampiona u Bariju, za Nova.rs je još 2021. godine pričao kako bi on želeo da vidi crveno-bele kako igraju sa na primer Dinamom iz Zagreba u istoj ligi, a nema sumnju da bi to prvenstvo bilo jedno od četiri ili pet najjačih u Evorpi.

„Danas se previše pažnje daje politici i političkom stanju. Mi smo sportisti, pričajmo o sportu. Ima policije, vlasti i vlade, ok, oni će isto da se dogovaraju. Kada bi se pravila neka zajednička liga ne bi niko dozvolio da se organizuje stihijski. Neka neka buduća bude pod pokroviteljstvom UEFA, da ona pomaže i postavi čoveka koji će voditi ligu. Neka sudije budu sa strane, da ne sude naši arbitri, „jugoslovenski“. Treba da se razgovara sa UEFA“, pričao je Pančev.

Naveo je i primer ABA lige, te je predložio da gostujući navijači u početku ne bi trebalo da putuju sa svojim timom, sve dok regionalna liga ne zaživi toliko dugo da i ti problemi mogu da se „hendluju“. Tu se postavlja pitanje, ako policija i vlasti nekada ne mogu da kontrolišu ni manje grupe navijača koji izazivaju nerede, kako će to tek raditi na većem nivou.

NE PROPUSTITE:

Bilo je ranijih godina i drugih ideja, poput one koju je izneo Zvezdan Terzić da bi trebalo da se razmatra o regionalnoj ligi, ali bi on želeo da u njoj nema hrvatskih timova.

„Srbija, Mađarska, Rumunija i Bugarska su područja sa zbirom od oko 50 miliona stanovnika, postojalo bi interesovanje publike, televizija i sponzora. To bi donosilo prihode od ulaznica i TV prava i sponzora“, zaključio je Terzić.

Zvonimir Boban, legendarni hrvatski fudbaler i bivši zamenik generalnog sekretara FIFA, otkrio je u intervjuu za N1 svoje mišljenje o temi regionalne lige.

„Sada je sve drugačije, moramo se suočiti s tom činjenicom. Drugačije su emocije, pogledi. To vreme više ne postoji, druga je medijska realnost. Drugi su životi. Ja ne znam ni jednog igrača iz Vojvodine. To je jednostavno tako, takva su vremena. Mislim da je regionalna liga utopijska ideja, koja se neće ostvariti. Mislim da je prerano. Poboljšali smo odnose, hvala bogu. Mislim da je to jako dobro, delili smo istorijsko vreme zajedno, ali, još je fudbal delikatan. Nije realno“, rekao je legendarni fudbaler Milana.

Bilo je tu još mnogih komentara, predloga i ideja, ali ako počnemo od mlađih kategorija odmah ćemo uočiti problem. I to onaj koji se desio nedavno, a učestvovali su roditelji, deca i huligani. Mesto dešavanja bilo je Sarajevo, odnosno Tradicionalni junior kup na kom učestvuju deca od 2008. do 2015. godišta iz Bosne, Srbije, Hrvatske…

Nakon jedne od mnogobrojnih utakmica, pošto je na turniru bilo između 300 i 350 ekipa, napadnuti su roditelji dece iz FK Zvezdara. Dvadesetak huligana sačekalo je roditelje u hotelu, tek nekoliko sekundi/minuta nakon što su se rastali od svojih sinova.

Huligani su bacali suzavac, mahali bakljama, a jedan roditelj je čak i uboden dvaput, na svu sreću, bez težih posledica. Deca nisu prisustvovala napadu, neka su bila u svojim sobama, dok su neka bila vidno uzrujana kada su videla „brdo“ policije oko hotela i na parkingu, gde su se odigrale neprijatne scene.

Jeste reakcija nadležnih bila brza i pravovremena, jeste bilo i mnogih lepih gestova od organizatora turnira, vlasnika hotela i tamošnjih političara i jesu huligani na kraju uhvaćeni, ali ništa od toga neće promeniti ono što se odigralo na jednoj dečjoj sportskoj manifestaciji.

I tek što se dogodio ceo taj skandal, isplivao je još jedan, koji je zapravo prethodio svemu tome. Dečaci iz Splita su tokom jedne od utakmica skandalirali „Ubij Srbina“. Istina je da niko nije mogao da nasluti da će se tako nešto dogoditi baš na tom mestu, istina je i da je trener te dece odmah reagovao, ali to je već kasno. Odavno je trebalo tu decu drugačije vaspitati. Kada već kao mali počnu da skandiraju na takav način samo pomislite šta će biti kada budu odrasli. Možda će baš da se pridruže tim huliganima koji su napali nedužne roditelje, sa možete misliti, zastavom FK Zvezdare.

Foto: Starsport

Iako su Srbi u ovoj celoj priči ispali žrtve, pošteno je reći da među narodima na ovim prostorima nema mngo razlike. Svako ima neke ispade s vremena na vreme i svako ima ljude ili bolje reći huligane koji se i dalje nazivaju navijačima i prave haos, najčešće na fudbalskim utakmicama.

Ovoga puta stradali su roditelji, koji su samo došli da fer i sportski prate i podrže svoju decu. Nešto pogrešno u tome?

Teško i da bi pravilo o neprisustvu gostujućih navijača rešilo takve probleme, jer ko je na ovim prostorima još lud da se pridržava svih pravila.

Grobari, navijači Partizana
Grobari, navijači Partizana; Foto: Miroslav Todorović

Tradiocionalni junior kup u Sarajevu ima dugu tradiciju i naravno da treba da se nastavi iz godine u godinu uprkos svemu ovome što se desilo, ali će snage bezbednosti očigledno sada unapred voditi računa o svemu. Međutim, ako na dečjem turniru dolazi do ovakvih scena, šta onda očekivati na većem i višem nivou? Odgovor je, verovatno, potpuni haos.

Primer iz Sarajeva samo je jedan u moru nezgoda i sukoba na ovim prostorima kada govorimo o sportu. Retko ko se na „neprijateljskoj teritoriji“ proveo lepo, a sada više ni roditelji ni deca nisu sigurni.

Previše rizično. Verovatno u te dve reči staje kompletno objašnjenje zašto regionalna fudbalska liga još dugo neće zaživeti na ovim prostorima.

Postoji velika verovatnoća da bi kvalitet fudbala na ovim prostorima znatno porastao kada bi se napravila jaka i konkurentna liga od najdominantnijih timova iz okolnih zemalja, ali to sa sobom trenutno nosi daleko više rizika i strepnje nego nade u uspeh i napredak na više polja.

BONUS VIDEO Navijači bajaju za finale u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar