Foto: 2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin komentarisao je učinak Srbije na Mundijalu u Kataru, ali i srpskih klubova u Evropi.

Zvezda i Partizan već nekoliko godina redovno igraju Ligu Evrope, Ligu šampiona ili Ligu konferencija, dok se Srbija u Kataru nije proslavila.

PROČITAJTE JOŠ:

„Orlovi“ su ispali u grupi G, dok su dalje prošli Brazil i Švajcarska. Čeferin se u Beogradu u petak našao kao ambasador Sportskih igara mladih, ali nisu mogle da ga zaobiđu i fudbalske teme.

Fascinira ga, kaže projekat SIM, jer uključuje decu iz BiH, Srbije i Hrvatske, a očekuje da se tome priključi i Slovenija. Prebacio se potom na igre srpskih predstavnika u Evropi.

„Ako bih ja imao recept za to kako postati prvak Evrope, onda bih dobro mogao da zaradim pare. To je teško reći, u principu i Zvezda i Partizan igraju Evropu, treba samo da čuvaju finansijsku stabilnost. To je problem u malim zemljama. Mi sad imamo neke ideje, ali sad sistem svih područnih liga menja“, kaže Čeferin.

Čeferin; Foto: EPA-EFE/Angel Diaz

Naveo je da je stav UEFA povodom povećanja broja reprezentacija na Mundijalu nije blagonaklon.

„Za mene, kvalitet će pasti. Imaćeš mnogo više nezanimljvih utakmica i to je problem FIFA, nije problem UEFA. Tako je Evropsko prvenstvo u kvalitetu jače od Svetskog“, kaže Čeferin.

Navodi da jugoslovenska liga u budućnosti kao koncept možda nije jednako realna kao i regionalna liga.

„Ne znam o jugoslovenskoj ligi, ali ne isključujem mogućnost formiranja regionalne u jednom trenutku. Za sada je, iz sigurnosnog stanovišta, previše rizično da organizujemo u našem regionu ili bivšoj državi“.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Podsetio je da je nadmoć ovdašnjeg fudbala u odnosu na ostale i u tome ko je i koliko poslednjih decenija pobeđivao na Mundijalima.

„Iako ovaj put posle 2002. prvi put je neevropska ekipa pobedila na Svetskom prvenstvu, to je svejedno dominacija Evrope. Druga i treća ekipa su evropske, evropski fudbal je ispred drugih, konkurišu samo Brazil i Argentina, a i njihovi najbolji igrači igraju u Evropi“, jasan je prvi čovek UEFA.

Na pitanje o učinku Srbije u Kataru, istakao je u prvi plan povrede i nespremnost ključnih igrača, pre nego što se prebacio na predstojeće veliko takmičenje – Evro 2024.

„Uvek je mogla bolje, ali svi učimo na određenim greškama. Imali ste mnogo povređenih igrača, Evropsko je blizu i ja mislim, znam da imate kvalitetnu ekipu i imate sve mogućnosti tamo“, zaključio je Čeferin.

BONUS VIDEO: Navijači baju za finale u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar