Hakan Šukur
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukoliko ste pratili fudbal početkom 21. veka ime Hakana Šukura ste vrlo često pominjali. Od tada je prošlo 20 godina, a on je postao zabranjena tema i persona non grata. Zbog toga je mogao da emigrira.

Hakan Šukur danas živi daleko od otadžbine, pa sada radi dva posla u Sjedinjenim Američkim Državama bez da su mnogi svesni da neretko sreću fudbalskoj genija.

PROČITAJTE JOŠ

Bivši napadač Intera i Galasataraja je odlučio da podigne glas protiv Tajipa Erdogana koji se potrudio da mu uništi život, zamrznuo mu je imovinu i izbrisao iz istorijskih knjiga.

Šukur je bio najbolji strelac Turske sa 51 golom (na 112 nastupa) u dresu reprezentacije, a kruna karijere mu je bila bronza na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

O tome se danas u Turskoj ne govori, a zabranjen mu je povratak u zemlju. Zabranjen ukoliko mu je sloboda i dalje draga. Sve se dešava zbog toga što nije bio uz Erdogana.

„Sve su mi uzeli. Porodicu su mi proterali, oca uhapsili. Nažalost, svi koji su podigli glas u Turskoj i koji su tražili demokratiju sada plaćaju cenu“, poručio je legendarni turski napadač.

Hakan Šukur
Foto: Screenshot Facebook Tuncer ÇETİNKAYA
@tuncercetnkaya

Danas radi dva posla o čemu je govorio nedavno za nemački „Bild„, najpre je imao pekaru, ali ona nije dugo trajala.

„Vo­zim Uber. Da, i pro­da­jem knji­ge po­vre­me­no. Ne­pri­ja­te­lj sam po­gre­šne po­li­ti­ke, ko­ja nas odva­ja od za­pa­d­ne ci­vi­li­za­ci­je. Ti po­li­ti­ča­ri uči­ni­li su puno zlo­či­na i plaše se svih onih ko­ji ih podsećaju na te zlo­či­ne“, poručio je Šukur.

Jednom prilikom je pojasnio i kako je izgledao njegov odnos sa Erdoganom.

„Erdogan me je prvo zamolio da uđem u njegovu stranku da dobije više glasova, a onda me je pretvorio u državnog neprijatelja jer nisam delio njegove stavove. Sve su mi uzeli, porodicu proterali, oca uhapsili… Svi koji su digli glas i tražili demokratiju sada plaćaju cenu. Fudbalerima poručujem da se ne bune jer će završiti kao ja i nikad se više neće moći da se vrate u Tursku“, rekao je Šukur u intervjuu za italijanski „Sportweek“.

Otac mu je bio godinu dana u zatvoru nakon odluke Erdogana, oteta mu je sva imovina, a njegovo ime se nalazi na međunarodnoj poternici. Danas živi u malenom gradiću u Kaliforniji – Palo Alto.

BONUS VIDEO Hari Kejn – het-trik protiv Majnca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare