Foto: EPA-EFE/MARTIN MEISSNER

Bundesliga je jedina od liga popularne "petice" koja je, makar trenutno, dobila bitku sa koronavirusom. Fudbal je ponovo tema na terenima u Nemačkoj, a u posebnom fokusu dva fantastična golgetera, mladi Erlin Holan i iskusni Robert Levandovski.

Posle 66 dana pauze, najvažnija sporedna stvar na svetu okupirala je pažnju ne samo nemačke, već uopšte i svetske javnosti, a oni od kojih se to očekuje, nastavili su tamo gde su i stali početkom marta, kada je sezona prekinuta.

Za Norvežanina Erlina Holana i Poljaka Roberta Levandovskog, čini se da nema jednostavnije stvari na svetu od one koja je za mnoge igrače najteža – postići gol. Jednostavno kao sabrati dva i dva, tako je njima ćušnuti loptu u mrežu.

Iako su različiti po mnogo čemu, Norvežanin i Poljak imaju i velikih sličnosti, pre svega po senzibilitetu i tom istančanom golgeterskom njuhu da se uvek bude na pravom mestu.

To je nešto što se ne uči u fudbalskim akademijama, sa tim se igrači rađaju. To je sušti fudbalski talenat i dar, a njih dvojica ga obilato koriste.

PREŠLI CRTU OD 40 GOLOVA

Iako smo godinama unazad navikli da bitku za trofej „Zlatne kopačke“ Evrope gledamo u tandemu Lionel Mesi – Kristijano Ronaldo, situacija se sada menja i to ponajviše zahvaljujući tandemu iz Bundeslige.

Statistika kaže da su napadači Borusije iz Dortmunda i Bajerna iz Minhena gotovo izjednačeni. I jedan i drugi su ove sezone odigrali po 34 utakmice, Levandovski je postigao 40, a Holan 41 pogodak!

Oni su jedina dva fudbalera na evropskom kontinentu koji su u ovoj još nezavršenoj sezoni uspeli da pređu liniju od 40 pogodaka, što je za svako poštovanje.

To nije uspelo ni Lionelu Mesiju, ni Kristijanu Ronaldu, koji su pokazali izvesne nake posustajanja.

Portugalac u dresu Juventusa je postigao 25 golova na 32 utakmice, a Mesi, koji je i dalje glavna perjanica Barselone, ima po gol i utakmicu manje od nekada velikog rivala u La Ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je fascinantno kod Holana je da je on ove zime promenio klub, ali ga ni to nije sprečilo da postiže golove u seriji.

Postao je prvi fudbaler u istoriji Borusije Doretmund koji je na devet uzastopnih mečeva u Bundesligi uspeo da postigne deset golova. Maestralan učinak za nekog čiji je dolazak plaćen svega 20 miliona evra.

Holan se „milionerima“ već isplatio, a može da se zamisli koliko bi to moglo da bude značajno ukoliko baš on i njegovi golovi „milionerima“ donesu titulu posle sedam godina Bajernove vladavine.

Naravno, postigao je gol i proteklog vikenda u pobedi od 4:0 protiv Šalkea, i to još, kako je rekao „nespreman“.

„Nisam isti kao pre pauze. Nije bilo utakmica više od sedam nedelja i mada sam radio, to još nije to. Ipak, nisam iznenađen što sam postigao gol, to je moj stalni zadatak“, rekao je Norvežanin.

Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

LEVANDOVSKI ŠOU

Robert Levandovski ove sezone ipak nije napustio Bajern, iako se prošlog leta govorilo da je na pragu prelaska u Real Madrid.

Španci su tada angažovali znatno mlađeg Luku Jovića za 60 miliona, okolnosti su bile takve da je Levandovski ostao, a profitiraće po svemu sudeći ponovo „bavarski car“.

Podatak da je 31-godišnji fudbaler uz Kristijana Ronalda i Lionela Mesija jedini koji je u pet uzastopnih sezona uspeo da postigne 40 i više golova, govori sve o njegovim sposobnostima.

U sezoni 2015/16 postigao je 42 gola, a potom je sezonu za sezonom naređao 43, pa 41 i u poslednje dve sezone po 40. S tom napomenom da ova nije završena i da bi mogla da bude, ustvari, njegova najplodnija sezona u karijeri otkako je u klubu iz Minhena.

Ipak, ono što je sada mnogima u Bavarskoj, tačnije na „Alijanc areni“ posebno na umu, jeste klupski rekord star 48 godina a čiji je vlasnik legendarni Gerd Miler.

On je u sezoni 1971/72 postigao 40 golova u Bundesligi. Levandovskom da ga stigne nedostaje još 14, jer je na 24 meča do sada postigao ukupno 26.

Poljaku neće biti lako da stigne do tog broja, jer do kraja prvenstva Bajern ima da odigra još osam utakmica. Uz prosek dva po meču, uspeo bi to da uradi, ali ko može da sumnja u igrača koji je 24. septembra 2015. za devet minuta u drugom poluvremenu uspeo pet puta da zatrese mrežu Volfsburga? Nemoguće? Ne, za „Levu“ je sve moguće.

„Čini mi se da odavno nije bio spremniji. Ima osam utakmica da stigne rekord Gerda Milera. Neće mu biti lako, ali pogledajte njegov kvalitet. Ako neko može da se upiše u istorijske knjige, to je on“, kaže trener Bajerna Hansi Flik.

Foto: EPA-EFE/FABIO MURRU

HOLAN I GOLGETERI U NJEGOVIM GODINAMA

Interesantno je pogledati šta kažu istorijske knjige kada je reč o učinku brojnih drugih velikih igrača kada su bili u Holanovim godinama.

Mladi Norvežanin, koji će tek 21. jula napuniti 20 godina, u ovom momentu je na brojci od 62 gola na 105 utakmica.

Njegov veliki uzor, Zlatan Ibrahimović je u tom periodu imao manje od 20 postignutih golova i igrao je tek prvu sezonu u dresu Ajaksa.

Ili recimo, baš Robert Levandovski, što bi mogao da bude dobar „barometar“ na kojoj golgeterskoj skali je rtrenutno Holan. Poljski napadač je neposredno pred svoj 20. rođendan imao impresivan učinak od 37 golova na 63 utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Lionel Mesi je imao skor sličan Robertu Levandovskom, pre svog 20. rođendana stigao je do 39 golova, dok je Kristijano Ronaldo bio u daleko podređenijem položaju. Postigao je 20 golova na 121 meču za Sporting i Mančester junajted i tek od 2006. je počeo njegov veliki uspon.

Što se tiče Kilijana Mbapea, on je do 20. rođendana uspeo da postigne 48 golova na 104 utakmice i po tome se već vidi da je Holan u boljem golgeterskom ritmu.

Ipak, ima i onih koji su bolji od Norvežanina u njegovim godinama, poput Brazilca Ronalda, koji je pre 20. rođendana uspeo da postigne čak 99 pogodaka.

I slavni Gerd Miler iz Bajerna je šezdesetih godina uspeo da prođe brojku od 100 golova pre svog 20. rođendana, ali niko ne može da se poredi sa slavnim Brazilcem Peleom.

Njegov skor od 200 seniorskih golova pre navrenog 20 rođendana ostaće san za mnoge golgetere. Što ne znači da Holan treba da se obeshrabri, jer je igrati nekada i sada, ipak sasvim druga priča.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar