Foto: EPA-EFE/MARTIN MEISSNER

Menjao je klubove tokom sezone, doživeo veliku pauzu, morao da se prilagođava novim okolnostima, ali je jedna stvar i dalje ista - "mali" ne ume da ne da gol.

Neverovatno deluje sve što radi Erling Holan.

PROČITAJTE JOŠ

Norvežanin će tek u julu napuniti 20 godina, a već je osvojio svet i ne planira da stane.

Kako?

Španska „Marka“ je pokušala da dođe do zaključka zašto je mladić rođen u engleskom Lidsu toliko nerešiva enigma za protivnike.

Prva stvar – probijanje unutar šesnaesterca.

„Dobar napadač će uvek pokušati da pomeri svog čuvara kako bi kreirao sebi prostor u delu terena oko tačke za penal. Holan to radi sa velikim uspehom, najpre navede defanzivca da trči za njim, a potom promeni pravac kretanja u poslednjem trenutku pred utrčavanje u prostor. Time stvara sebi „džep“ u kom može da dobije loptu ili iz dodavanja ili iz centaršuta“.

Dalje – napadački instinkt.

„Holan voli da igra uz rame defanzivaca i da iskoristi prostor koji ostane iza njih. Kako bi uspeo u tome, on mora da gleda da li je neko od saigrača u mogućnosti da mu prosledi loptu, takođe mora da vidi da li ima dovoljno prstora između odbrane i golmana kako bi se dao u trk. Veoma je opasan kada su protivnici ekipe koje postavljaju visoko poslednju liniju“.

I više od toga, Holan je mora da bude egzekutor.

„Odlično asistira, navlači defanzivce na sebe pre nego što dodal loptu saigraču koji je možda u boljoj poziciji za šut od njega“.

Treneri vole da govore da odbrana ekipe počinje od napada, a i u tom segmentu Norvežanin je sjajan.

„Holan ima osećaj kad, kako i gde treba da uđe u presing“.

U zaključku se navodi da je 19-godišnjak nestvarna pretnja za gotovo svakog protivnika.

„Pomera defanzivce, menja pravac kretanja, napada šesnaesterac, pokušava da kreira ‘jedan na jedan’ situacije, navlači čuvare i otvara prostor saigračima, učestvuje u odbrani…“

Da li može više od toga?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar