Foto: AP Photo/Matt Dunham
Foto: AP Photo/Matt Dunham

U reprezentaciji nezaustavljiv, u Realu ni senka

Fudbaleri Velsa savladali su Austriju u polufinalnom meču baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, a junak utakmice bio je Geret Bejl.

PROČITAJTE JOŠ:

Vels je trijumfovao sa 2:1, a Bejl je postigao oba (evro)gola za svoju reprezentaciju, koja će u meču za plasman na Mundijal igrati protiv pobednika odloženog susreta između Ukrajine i Škotske.

Prvi gol protiv Austrije, Geret je postigao iz slobodnog udarca sa oko 25 metara. Neverovatan šut koji je „skinuo paučinu“ na golu Hajnca Lindera, bio je samo uvod za sjajno veče i konačno slavlje navijača „zmajeva“ u Kardifu.

Drugi gol stigao je početkom drugog poluvremena, kada je Bejl pokupio loptu u šesnaestercu rivala i pogodio dalji ugao gola, a Linder nije imao nikakve šanse, jer je ostao zatečen na liniji.

Iako je Bejl dugo važio za jednog od najboljih i najtalentovanijih fudbalera na svetu, činjenica je da svoj potencijal nije iskoristio u potpunosti.

Mnogi bi rekli da je to zbog mnogobrojnih povreda koje je doživeo (15-ak različitih), te nezainteresovanosti za fudbal, ali šta onda reći na igre koje Bejl već dugi niz godina prikazuje u dresu reprezentacije?

Zanimljivo je da je Vels samo jednom u istoriji igrao na Svetskom prvenstvu i to davne 1958. godine. Sada su Velšani samo na korak daleko od ponovnog uspeha, ali ovog puta na krilima Bejla, koji je i kapiten reprezentacije već dugi niz godina.

Foto: AP Photo/Matt Dunham

Što se tiče nastupa na Evropskom prvenstvu, prvi plasman u istoriji Vels je ostvario 2016. godine, kada je na krilima svoje zvezde stigao čak do polufinala. U četvrfinalu je pobeđena Belgija, koja je važila za favorita za titulu, dok je nepremostiva prepreka u polufinalu bio Portugal, koji je bio bolji sa 2:0.

Ipak, Bejl i drugari su pokazali da na njih treba ozbiljno računati na svakom takmičenju. Prošlogodišnji EURO doneo nam je mnoga iznenađenja, a Vels je zakazao u šesnaestini finala, kada ih je Danska savladala sa 4:0.

Pored toga što je kapiten, Bejl ima i najviše golova u reprezentativnom dresu (38), a prvi iza njega je legendarni Ian Raš sa deset pogodaka manje.

Takođe, Geret je na putu da upiše i najviše nastupa za „zmajeve“, pošto je trenutno na koti od 101 meča, dok je jedini ispred njega Kris Ginter sa 106.

Foto: AP Photo/Matt Dunham

U Real Madridu je sa Bejlom totalno drugačija priča. Velšanin je „kraljeviće“ pojačao još 2013. godine, nakon nekoliko kvalitetnih sezona u dresu Totenhema.

Napadački trojac Ronaldo-Benzema-Bejl trebalo je da bude jedan od najboljih ikada, ali Velšanin ipak nije opravdao očekivanja u potpunosti.

Iako je doneo Realu trofej Lige šampiona 2018. godine kada je sa dva gola u finalu „slomio“ Liverpul, navijači i uprava kluba u Madridu neće ga pamtiti samo po dobrom.

Već nekoliko godina Bejl muke muči sa povredama, a ove sezone odigrao je samo pet utakmica za kraljevski klub uz jedan pogodak.

Pored toga, mnogi ga optužuju da je poprilično nezainteresovan za najvažniju sporednu stvar na svetu. Bejl je i sam više puta isticao kako voli da igra golf, pa se činilo da mu je draže da odigra jednu laganu partiju golfa, nego težak fudbalski trening.

PROČITAJTE JOŠ:

Nezainteresovanost Velšanina mogla se primetiti još 2020. godine, kada je na meču Reala i Alavesa stavio masku preko očiju i praktično zaspao.

Sa oko 15.000.000 evra neto godišnje je najplaćeniji igrač Real Madrida, ali od njega u prvom timu bolji status imaju i mnogo nezreliji igrači.

Evidentno je da će u Madridu pokušati da ga se otarase već na leto, što je potvrdio i predsednik kluba Florentino Perez, ali uloženih 115 miliona evra za njega neće moći da vrate. Ugovor mu ističe u junu, a interesovanje za njega pokakao je Njukasl.

Garet Bejl i Luka Modrić
Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Odlazak fudbalskog majstora potvrdio je nedavno i Karlo Ančeloti.

„Njegov ugovor ističe na kraju sezone i neće biti produžen. Sada se oseća dobro i želi da završi svoj mandat ovde u dobroj atmosferi. Ne treba zaboraviti da je on u prošlosti dosta pomogao klubu da osvoja trofeje, naročito Ligu šampiona i Kup kralja, tako da mislim da bi završetak njegovog mandata ovde trebalo da bude na visokom nivou. Često sam razgovarao i razgovaraću sa njim u budućnosti, kao u ostalom i sa svim drugim igračima. Zahvaljući tome znam kakvi ih problemi muče i kako ko od njih i koliko radi. Kod Bejla rad nikada nije bio problem, ali jesu povrede.

Takođe bih istakao da on nikada sa saigračima i zaposlenim u klubu nije bio u sukobu, već u zdravim međuljudskim odnosima, zbog čega se nadam da će tako i ostati do samog kraja“, zaključio je Ančeloti.

Svetle trenutke u klupskom fudbalu Bejl je pokazao prošle sezone, kada je iz Madrida otišao na pozajmicu u stari klub – Totenhem.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall / POOL

Tamo je pod vođstvom Žozea Murinja postigao 11 golova uz dve asistencije na 20 nastupa, ali konačan ugovor nije postignut, te se vratio u Real vidno nezadovoljan.

Iz svega ovoga jasno je da mu atmosfera u Madridu nikako ne prija, ali postavlja se pitanje zašto je ostao devet godina?

Španska „Marka“ ga je nedavno nazvala „parazitom“, ali njegov kult u dresu reprezentacije niko ne može da sruši.

Pojavile su se informacije da bi Bejl u slučaju neuspeha Velsa u baražu za Mundijal mogao čak i da ostavi fudbal.

Bilo kako bilo, zna se da će Bejl u finalnom meču baraža za Mundijal u Kataru biti najmotivisaniji na terenu i da će u fudbalskom svetu ostati upamćen kao „princ od Velsa“ i čovek kome je reprezentacija uvek bila preča od kluba, što je u današnjem sportu retkost.

BONUS VIDEO Legende plakale zbog Ćira Blaževića: Sine, strefila me teška bolest

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar