Foto: MDI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan od najmirnijih letnjih prelaznih rokova polako ulazi u samu završnicu, a čini se da ovog leta nema jakih fudbalskih transfera.

Iako ima vremena da se dese velike promene, čini se da su timovi zbog komplikovane situacije na tržištu odlučili da zauzmu konzervativniji pristup i ne budu „laki na obaraču“.

Zato u deset najvećih potrošača tokom letnjeg prelaznog roka nema dežurnih krivaca poput Real Madrida i Barselone, dok je na primer Liverpul i dalje jedini tim u Engleskoj koji nikoga nije doveo.

Zato su u sam vrh potrošača ušli i timovi na koje nismo navikli, što je još jedna potvrda da ovo leto nije bilo tipično po pitanju fudbalskih transfera.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna stvar se ipak nije promenila.

Najviše novca ponovo je spiskao Čelsi koji od odlaska Romana Abramoviča ne zna gde udara i uprkos nenormalnim količinama novca i dovođenju igrača ne uspeva da pravi rezultate.

Zbog toga se našao i u problemu, jer je u timu preko 50 igrača i na skoro 20 od njih ne računa novi trener Enco Mareska, ali je i ovog leta bilo kupovine.

Čelsi je jedini potrošio preko 200 miliona evra na pojačanja, tačnije 246, s tim da je za promenu uspeo i da proda igrače u vrednosti od 145 miliona evra.

Najviše je plaćen Pedro Neto iz Vulverhemptona koji je stigao za 60 miliona evra, a među skupljim pojačanjima je i Žoao Feliks za 52,2 miliona evra iz Atletiko Madrida. Treće najskuplje pojačanje ekipe iz Londona bio je Kernan Djuzberi-Hol za 45 miliona evra. „Plavci“ su veiki novac zaradil prodajom Jana Matsena Aston Vili za 44,5 miliona, te Konora Galagera Atletiko Madridu za 42 miliona i Lusia Hola Njukaslu za 33 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Upravo je Atletiko drugi najveći potrošač jer su u ovom prelaznom roku potrošili 186 miliona evra. Oni su za 75 miliona doveli Hulijana Alvareza u najvećem transferu ovog prelaznog roka, dok su uz pomenutog Galagera od skupljih igrača doveli i Robina le Normanda za 34,5 miliona iz Real Sosijedada i Aleksandera Serlota iz Viljareala za 32 miliona evra.

Na trećem i četvrtom mestu klubova po potrošnji su se našla i dva neočekivana tima, koja su doduše samo potvrdili moć Premijer lige, a u pitanju su Aston Vila i Brajton.

Aston Vila je potrošila 176,2 miliona evra, ali je klub iz Birmingema zaradio na prodaji 145 miliona pa nije toliko iznenađenje ovolika potrošnja, ako se uzme u obzir da će igrati Ligu šampiona.

Foto: Profimedia

Vila je najviše potrošila na dovođenje Amadua Onane za 59,3 miliona evra i uz Matesena je na dva igrača dala preko 100 miliona. Po 16 miliona su plaćeni Kameron Arčer i Džejden Filogen, a novac je dobijen u najvećoj meri od prodaje Muse Dijabija u Saudijsku Arabiju za 60 miliona i Daglasa Luisa Juventusu za 51,5 miliona evra.

Brajton je u prelaznim trokovima bio poznat kao tim koji je prodavao igrače za ogroman novac, a sada su odrešili kesu i potrošili 171 milion evra, a prodali igrače tek za 34 miliona. Najviše je plaćen Žoržinjo Ruter koji je došao za 46,7 miliona evra iz Lidsa, dok je još trojica igrača dovedeno za više od 30 miliona. Jakuba Minteh je stigao iz Njukasla za 35,5, Mats Vifer za 32 iz Fejenorda i Brajan Gruda za 31,5 iz Majnca.

Jedina prodaja vredna pomena je ona Denisa Undava koji je pojačao Štutgart za 26,7 miliona.

Iako nisu trošili kao što znaju u Pari Sen Žermenu su se otvorili dovoljno da završe na petom mestu sa 169,9 miliona evra i to pre svega na dovođenje Žoa Neveša iz Benfike za 59,2 miliona, Dezirea Dua iz Rena za 50 miliona i Vilijam Pača iz Ajntrahta za 40 miliona.

Na šestom mestu se našao Mančester junajted sa 164 miliona evra potrošenih na dovođenje igrača. Talentovani Leni Joro je stigao iz Lila za 62 miliona, Matijas de Liht iz Bajerna za 45 miliona, a Džošua Zirkze iz Bolonje za 42,5.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Na sedmom mestu je još jedan član Premijer lige. Totenhem je potrošio 148,85 miliona evra od čega naviše na dolazak Dominika Solankea iz Bornmuta za 64,3 miliona. U veće transfere spada i dolazak Arčija Greja za 41,25 miliona i Vilsona Odobera za 29,3 miliona.

U deset najvećih potrošača se uvukao i Vest Hem. „Čekićari“ su potrošili 144,4 miliona, a najveća akvizicija je bio Maks Kilman za 47,5 miliona, dok su Kriseniso Samervil iz Lidsa i Niklas Filkrug iz Borusije Dortmund plaćeni 29,3, odnosno 27 miliona evra.

U deset najvećih potrošača ušli su još Bajern iz Minhena i francuski Lion. Bavarci su potrošili 142 miliona evra i najviše na dolazak Mihaela Olisea iz Kristal Palasa za 53 miliona i Žoaa Palinje iz Fulama za 51 milion.

Lion je potrošio 134,2 miliona evra od čega najviše za Musu Nijakitea iz Notingem Foresta koji je plaćen 31,9 miliona. Ernest Numa je doveden za 28,5 miliona, a Orel Mangala za 23,4 miliona.

Preko 100 miliona ovog leta na pojačanja su potrošili još Ipsvič, Bornmut i Juventus koji će kad realizuje poslednje transfere skočiti u sam vrh.

Najveći potrošači među klubovima

  1. Čelsi 241 milion evra

2. Atletiko Madrid 186,5 miliona evra

3. Aston Vila 176,2 miliona evra

4. Brajton 171,7 miliona evra

5. PSŽ 169,9 miliona evra

6. Mančester junajted 164,5 miliona evra

7. Totenhem 148,8 miliona evra

8. Vest Hem 144 miliona evra

9. Bajern Minhen 142 miliona evra

10. Lion 134,3 miliona evra

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar