Foto: Starsport

Vreme je za okupljanje

Dragan Stojković Piksi okuplja Orlove prvi put posle plasmana na Mundijal, pa je primarna misija održati sjajnu atmosferu.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija gostuje Mađarskoj u četvrtak u 19.30 u prijateljskom meču na Puškaš Areni, a već 29. maja igraće i u Kopenhagenu protiv Danaca od 18 časova.

Respektabilni su rivali za mečeve, ali treba imati u vidu da i Piksi ne želi previše da se opterećuje ovim mečevima.

Tako je bilo i ranije, tako će biti i sada, ali su svakako pozvane proverene snage.

Kod Piksija nema mnogo promena ni kada igrači nemaju veliku minutažu ili osciliraju u svojim klubovima, pa ovo može biti prilika za momke poput Strahinje Pavlovića da podignu formu i potvrde kvalitet.

Sa druge strane, biće zanimljivo protiv Mađara koji su pozvali Kaluma Stajlsa, igrača Barnslija.

Vezista Barnslija ima mađarsko poreklo po baki, mogao je čak da igra i za Ukrajinu, ali je ipak pobedu odnela Mađarska.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Marko Rosi, selektor Mađarske, pozvao je i Adama Martina, prvog strelca mađarskog šampionata, koji je dao 23 gola na 24 meča ove godine.

„Dugo smo ih pratili i konačno su uklonjene sve prepreke Kalumovom pozivu. On je veoma mlad igrač koji je uspeo da igra dobro na nekoliko pozicija uprkos godinama. Videćemo u kojoj ulozi će biti najkorisniji za reprezentaciju. Nema sumnje da će Adam Martin imati fantastičnu sezonu. On je klasičan broj 9, fizički veoma jak, veoma dobar u kaznenom prostoru, uskoro ćemo videti da li može da se uklopi u našu igru, pošto u svom klubu igra drugačije, ali mislim da može biti koristan član reprezentacije. Nije pitanje ni činjenica da je bio veoma motivisan, pošto je prihvatio savete koje smo mu dali, a to mu očigledno znači da mu reprezentacija mnogo znači“.

Rosi posebno hvali Srbiju.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Srbija je visokog tehničkog i taktičkog standarda i pobedila je Portugal u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo iz svoje grupe. Rekao bih da ih poznajemo iz Lige nacija 2020. godine, ali od tada je njihova igra mnogo evoluirala na nekoliko načina. Razrađeno je sve do sitnih detalja, ali zajedno, ovi detalji su rezultirali veoma velikim iskorakom. Dragan Stojković je bio sjajan igrač, a sada je i fantastičan kao trener. Ukratko, biće jako teško protiv njih, ali ja sam uveren da ćemo u martu moći da odigramo dve veoma dobre utakmice“, rekao je Rosi pred analizu Severne Irske.

Nema sumnje da će Mađari ozbiljno shvatiti Orlove, a u timu su aduti još igrači poput Soboslaja iz Lajpciga, Rolanda i Adama Salaja, tu je i Kevin Varga, Šefer iz Union Berlina, Atila Salaj iz Fenerbahčea…

Sa druge strane, Danci 26. marta gostuju Holandiji, pa 29. marta čekaju naš tim.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Sve pada u senku povratka Kristijana Eriksena, koji je u Kopenhagenu kolabirao na Evropskom prvenstvu, a sada će se vratiti u nacionalni tim kao pobednik.

Nema sumnje da nas zbog toga čeka emotivan meč, biće ovo vrhunska provera i jer je Danska bila impresivna u kvalifikacijama za Mundijal.

Danci su u svojoj grupi bili prvi sa devet pobeda uz samo jedan poraz, koji je na kraju zabeležen protiv Škota kad nije bilo rezultatskog značaja.

Fjodor Kudrjašov
Fjodor Kudrjašov; Foto: EPA-EFE/Hannah McKay / POOL

Imali su gol razliku 30:3, a i na Evropskom prvenstvu su sve zadivili svojim nastupom.

Uspeli su da prevaziđu startni poraz od Finske sa 1:0, uspeli su da odigraju i za Eriksena koji je bio u bolnici.

Poraženi su i od Belgije u grupi sa 2:1, ali su deklasirali Ruse sa 4:1 i prošli u nokaut fazu.

Tu su demolirali Velšane sa 4:0, pobedili Čehe sa 2:1 i ispali tek od Engleza u polufinalu sa 2:1 u produžetku golom Kejna.

Prethodne kvalifikacije obeležili su im Skov Olsen i Mele sa po pet golova.

BONUS VIDEO Piksi o spisku reprezentativaca i predstoječim mečevima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar