Beograd u transu, Ivana je najbolja na svetu.

Srpska atletičarka Ivana Vuleta Španović osvojila je zlatnu medalju u skoku udalj na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Ivana je skočila 6,89 metara u drugoj seriji, nakon što je u prvoj prestupila, a onda je u četvrtoj napravila spektakl i skočila 7,06 metara!

Time je postala prva atletičarka koja je prebacila „sedmicu“ ove godine i odbranila je titulu osvojenu u Birmingemu, na Svetskom dvoranskom prvenstvu 2018.

Srebro je pripalo Nigerijki Ese Brume sa šest metara i 85 centimetara, a bronza Britanki Lorejn Ugen sa šest metara i 82 centimetra.

U finalu se takmičila i Milica Gardašević, koja je u prvim serijama oba puta gazila liniju i palila crvenu lampicu, a u trećoj je samo nakratko bila osma, da bi takmičenje ipak završila na devetom mestu sa 6,59 metara.

Takmičarke su generalno od starta imale problema sa prestupima, pa je malo njih u prvoj seriji izvelo uspešan skok.

Amerikanka Kvaniša Burks je skočila 6,77 metara, Tifani Flin je posle dva kruga izbila do drugog mesta sa 6,78 metara, a ostale daljašice su bile znatno slabije tokom prve dve serije.

Ivana se između serija sve vreme zagrevala i koncentrisala, da bi iz trećeg pokušaja opet prestupila. Ipak, bio joj je dovoljan rezultat iz druge serije da bi dobila dodatna tri skoka i završila prva među osam najboljih.

Foto: Starsport

Fatima Dijame iz Španije je bila veoma dobra skokom dugim 6,71 metar, dovoljnim u tom trenutku za četvrto mesto.

Usledio je i ispravan skok Marine Bek Romančuk, koja je sa 6,68 posle tri serije bila šesta, mesto na kom je i ostala sa 6,73 na kraju.

Tada je Ese Brume iz Nigerije skočila čak 6,85 metara, dok je Britanka Lorejn Ugen skočila na treće mesto sa 6,82 metra i na njemu ostala do kraja.

Gardaševićevu je upravo Britanka istisnula sa osmog mesta pošto je Milica imala 6,59 metara u trećem pokušaju, pa je ostala bez dodatna tri skoka, dok je Ugen prošla dalje nakon dva prestupa i domogla se pobedničkog postolja.

Sve detalje ste mogli da pratite uživo na blogu Nova.rs.

Šesta serija: Gotovo je, Ivana je prvak sveta

Prve četiri takmičarke nisu ugrozile poredak, na redu su najbolje i konačan rasplet.

Peta serija: Vuleta prestupila, ali ide ka prvom mestu

Brzo se sve odvijalo u petoj seriji, ali bez utiacaja na plasman. Vuleta je prestupila dok konkurentkinje ne uspevaju da joj se približe, još malo i osvojiće zlato.

Četvrta serija: Vuleta briljira, zlato sve bliže

Ostalo je osam takmičarki u borbi za medalje. Marina Bek-Romančuk je skakala prva jer je posle tri serije bila osma i sa 6,77 izbila na šesto mesto. Usoro je skočila slabije, pa je pala na osmu poziciju. Ni Diame ni Kvadiša-Burks nisu šopravile svoje pozicije.

Flin je slabo skočila dok je trećeplasirana Ugen prestupila. Dosta slabiji skok imala je i Ese Brume koja sa 6,66 nije nadmapila svoj najbolji rezultat i ugrozila našu atletičarku.

Vuleta je u četvrtoj seriji skočila sjajnih 7,06.

Treća serija: Vuleta prrestupila, Gardašević za dlaku ostala bez nove tri serije.

Uspela je Bek-Romančuk da izvede ispravan skok i sa 6,68 došla do šeste pozicije u ovom trenutku. Vuleta je prestupila u trećoj seriji. Milica Gardašević je imala ispravan skok i došla je do 6, 59, ali nije uspela da izbori nastavak jer je završila na devetom mestu.

Druga serija: Sjajna Vuleta skočila za prvo mesto

Diame posle prestupa skočila 6,60 i izbila na četvrto mesto. Bek-Romančuk je i drugi put prestupila.

Usledila eksplozija Vulete koja je sa 6.89 preuzela prvo mesto.

Sjajno je skočila i Milica Gardašević, ali je ipak prestupila pa ostaje još jedna šansa.

Drugo mesto je Amerikanka Flin koja ima bolji skok od Kvadiše-Burks sa 6,77.

Prva serija: Prestup Vulete na startu, ništa bolje nije skočila ni Gardašević

Nervozno je krenulo u finalu. Diama i Bek-Romančuk su prestupile u svojim prvim skokovima na otvaranju finala. Međutim, usledio je sjajan skok Amerikanke Kvadiše Burks sa 6.77. Vuleta je napravila veliki prestup nažalost uprkos dobrom skoku. Za sada je samo Amerikanka ostvarila ispravan skok.

Uspela je i druga Amerikanka da skoči ispravno. Flin je doskočila na 6,70 i drži drugo mesto. Posle nje je upsle i Japičino sa 6,65.

Prestupila je i Milica Gardašević u prvoj seriji. Samo pet ispravnih skokova je bilo u prvoj seriji.

BONUS VIDEO Beograd ušao u istoriju, Duplantis oborio svetski rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar