Betona hala, Danilo Vučić, Takuma Asano, Fk Javor, Marko Pantelić
Foto: Nova.rs/Starsportphoto/Srdjan Stevanovic/Miroslav Todorovic

Kada je sudija Novak Simović tri puta dunuo u pištaljku i označio kraj jedne od najhaotičnijih borbi za opstanak u Superligi, ujedno je dao znak za početak opšteg haosa kom se kraj ne nazire.

Sve je počelo zapravo još ranije, kada su Rad i Napredak neverovatnim serijama rezultata došli nadomak opstanka. Kruševljani su uspeli da se održe „iznad crte“, sa druge strane „građevinarima“ nije vredeo ni remi sa Crvenom zvezdom, pošto su u poslednjem kolu odigrali tek 1:1 sa Spartakom u Subotici.

„Nemam konkretne informacije u smislu da on dovodi igrače, da on dogovara zarade, to ne znam. Ali da je prisutan, da je aktivan, da je tu, to ne znam samo ja. To znamo svi mi koji radimo u fudbalu. Nije to od juče, to traje. Ne znam, da budem iskren, koja je njegova uloga. Ne mogu da grešim dušu i da kažem da je Danilo Vučić neko ko se pita tamo za sve. Ali da je tamo prisutan, to nije tajna. Pa imate fotografije sa utakmica“, rekao je za Nova.rs nedavno Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, po pitanju angažmana sina predsednika Srbije u FK Rad.

PROČITAJTE JOŠ...

Moglo je da bude drugačije da je Andrija Kaluđerović iskoristio penal 11 minuta pre kraja. Kako je loše izveo, tačnije golman Mišo Dubljanić je uspeo da zaustavi njegov udarac, Rad je sezonu završio iza Voždovca, pa je zajedno sa rivalom „zmajeva“ iz poslednjeg kola, ekipom Javora, usledio put u Prvu ligu. Ili je bar trebalo da bude tako, da je srpski fudbal mesto u kom caruju logika, poštenje i sportski duh.

Kako situacija ipak nije takva, dan po završetku Superlige iz Javora, tačnije od strane njihovog prvog čoveka Dragomira Lazovića, došle su najave da će tim iz Ivanjice zatražiti da po završetku lige bude promenjen format, te da iz nje ispadne četiri umesto šest timova, što je suprotno propisima već donetim za sezonu 2021/22.

U međuvremenu, fokus je sa Javora prebačen na šampionsko slavlje tima sa Marakane, a „Bal na vodi“ je od svečanosti i spektakla u kom su navijači crveno-belih mogli da uživaju za samo sat vremena prerastao u jedan od najvećih incidenata koji su se skorije dogodili u Beogradu.

Grupa navijača Crvene zvezde je, nakon što je program između Starog železničkog mosta i Brankovog mosta završen, krenula ka Beton hali, ali ne sa namerom da slavlje nastavi, već da lokaciju koju, prema nezvaničnim informacijama, obezbeđuju navijači Partizana, demolira. U tome su i uspeli, uprkos tome što su pripadnici policije jasno ukazali da se i oni nalaze među gostima, iako su u tom trenutku bili u civilu. Umesto da ih uspori, ta informacija je samo dolila ulje na vatru, pa su huligani sa još većom žestinom krenuli da lome inventar kafića i restorana.

Ubrzo su na lice mesta stigle jake policijske snage koje su, nakon tuče sa navijačima, uspele da smire situaciju, izgrednike privedu, svih 130, dok su najmanje dve osobe bile prinuđene da potraže pomoć lekara zbog zadobijenih povreda.

Iako je sprečena eskalacija nasilja, postavlja se pitanje – zašto i kako je do njega uopšte došlo, s obzirom na to da su pripadnici policije bili raštrkani širom keja?

I dok je ponovo čitava fudbalska javnost crvenela zbog poteza onih koji fudbal koriste kao izgovor za neke stvari koje sa njim veze nemaju, krovna organizacija zadužena za održavanje reda u srpskoj verziji najvažnije sporedne stvari na svetu poznata kao Fudbalski savez Srbije odlučila je da veštim manevrom u stilu najboljih driblera sveta pažnju sa događaja na ušću Save u Dunav skrene ka Terazijama 35.

Foto: Nova.rs

Marko Pantelić, vršilac dužnosti predsednika FSS, je par sati pre proslave titule svog nekadašnjeg kluba doneo odluku da iz Izvršnog odbora FSS isključi Dragomira Lazovića zbog podnošenja inicijative koja je van svih propisa FSS.

Nešto više od 48 sati kasnije, Pantelić je „čistku“ nastavio razrešivši još pet lica svojih funkcija u Fudbalskom savezu Srbije – Nenada Bjekovića, Branka Stojakovića, Marjana Rnića, Dušana Mrakića i Dragana Ilića, koji su pokušali da izvrše svojevrsni puč, i kako je Pantelić naveo u saopštenju, izveli zloupotrebu statuta FSS. 

Tačnije, bolje rečeno, Pantelić je pokušao da izvrši čistku, jer je već oko 14 časova stigla sasvim suprotna vest iz tabora FSS, a po kojoj je zapravo Pantelić, koji je na čelo FSS postavljen kao vršilac dužnosti nakon odlaska Slaviše Kokeze, taj koji je smenjen. Ključ za smenu bio je pečat koji se nalazio kod Jovana Šurbatovića, generalnog sekretara FSS, a zbog čega je Pantelić najavio da će protiv Šurbatovića podneti krivičnu prijavu pod sumnjom da je zloupotrebio pečat.

Šta je prvobitno napisano (na sajtu FSS), to je i obrisano, potom ponovo objavljeno, samo sa drugačijim sadržajem, pošto je ovog puta umesto Bjekovića uz reč „smenjen“ stajalo Pantelićevo ime.

I gotovo momentalno doneta je odluka o formiranju Radne grupe za izradu teksta Predloga novog statuta FSS.

Marko Pantelić i Nenad Bjeković
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Takođe, formirana je i Radna grupa za izradu Predloga sistema takmičenja za sezonu 2022/23. sa intencijom da se ide na smanjenje liga i koncentraciju kvaliteta.

Ovo je, čini se, tek početak haosa koji će nam u narednim danima, nedeljama, mesecima priređivati. Uzevši u obzir stanje u kom se nalazi ne samo fudbal kao sport, već i čitavo društvo, čovek ne može a da se ne zapita šta još mogu da izmisle kako bi (figurativno rečeno) blato sa superligaških terena preneli i u kancelarije sa ciljem da stvari što više zamaskiraju i sakriju kako bi neometano mogli da rade šta im volja?

Jer, u svakoj drugoj državi Lazovićeva inicijativa bi bila presečena i u korenu odbačena. Ovako, poslužila je tek kao uvod u cirkus naspram kog ni iznenadni beg Takume Asana iz Partizana nije ništa spektakularno.

Navijači Partizana besni zbog Asana
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

A nama ostaje da u budućnosti sačekamo i vidimo gde je granica. Jer, u suprotnom, ukoliko nam je fudbal zaista postao „beton“, čini se da će restorani na keju biti tek prve od mnogih hala koje će, nedužne ili ne, to platiti na neki način.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare